Natuurlijk wil je maximaal profiteren van zonnepanelen als je deze op je dak hebt laten plaatsen. Met de opgewekte energie kun je een hoop energiekosten besparen. Maar hoe kun je jouw zonnepanelen optimaal gebruiken? Wij geven je graag wat tips.

Op dit moment kun je nog maximaal besparen met zonnepanelen door de opgewekte energie die je niet gebruikt terug te leven aan het net. De salderingsregeling wordt echter geleidelijk steeds verder afgebouwd. Door slimmer om te gaan met de opgewekte energie kun je jouw zonnepanelen optimaal gebruiken.

Zorg voor de juiste zonnepanelen op de juiste plek

Wil je zonnepanelen optimaal gebruiken, dan is het goed om te kijken naar de kwaliteit, het vermogen en de plaatsing van je panelen. Zonnepanelen die het grootste deel van de dag in de schaduw vallen, leveren natuurlijk minder op dan panelen die in de zon liggen. Laat je voor de aanschaf van je zonnepanelen goed informeren waar je ze het beste kan plaatsen en hoeveel zonnepanelen op jouw dak kunnen.

Leveren je zonnepanelen al het maximale rendement op? Lees dan verder hoe je maximaal kan besparen met zonnepanelen.

Overdag zonnepanelen optimaal gebruiken

Een veel gehoorde bespaartip is om in de daluren gebruik te maken van energie. Bij zonnepanelen is het juist slimmer om overdag energie te gebruiken. De zon schijnt vooral overdag. Kun je overdag de wasmachine of vaatwasser aanzetten? Doe dat dan. Zo kun je jouw zonnepanelen optimaal gebruiken.

Stap over op elektrisch

Je kan ook maximaal profiteren van zonnepanelen door vaker te kiezen voor elektrische apparaten. Gebruik je bijvoorbeeld een grasmaaier van benzine? Vervang deze dan door een elektrische variant. Kook je nog op gas? Overweeg dan eens om te gaan koken op inductie. Je kan zonnepanelen optimaal gebruiken door ook elektrisch te verwarmen. Gebruik bijvoorbeeld infraroodpanelen of een warmtepomp. Ook met een elektrische auto kun je gebruik maken van je zelf opgewekte energie. Wanneer je de auto overdag kan opladen, profiteer je maximaal van je zonnepanelen.

Anderen lazen ook:  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Maximaal besparen met zonnepanelen

Door inzicht te krijgen in je energieverbruik kun je maximaal besparen met zonnepanelen. Gebruik apparaten die veel energie vragen het liefst niet tegelijkertijd zodat je de opgewekte energie niet meteen verbruikt. Probeer daarnaast sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die je niet nodig hebt uit.

Wanneer je nieuwe apparaten gaat kopen, let dan op hoe slim ze zijn. Zo zijn er slimme wasmachines, drogers en vaatwassers die zelf kunnen bepalen wanneer het handig is om te gaan werken.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.