Voor 2050 moet heel Nederland van het gas af zijn van de Rijksoverheid. Daarom kijken we steeds vaker naar andere duurzamere bronnen. Een populaire manier om je huis warm te houden, is met een elektrische verwarming. We leggen je graag uit hoe elektrisch verwarmen werkt en waarom het een milieubewuste keuze is.

Wanneer je van het gas af wilt en wilt overstappen naar een elektrische verwarming, dan is het goed om vooraf te bedenken wat daarvoor nog nodig is in je huis. Een goede isolatie is hierbij essentieel. Hierdoor kun je jouw huis sneller warm krijgen én houden.

Hoe werkt een elektrische verwarming?

Er zijn diverse soorten elektrische verwarmingen. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen: ze zijn voorzien van een verwarmingselement. Dit element zet elektrische stroom om in warmte. Het verschil in de soorten verwarmingen zit in de manier waarop de warmte uitgestoten wordt. Zo werkt een infraroodpaneel met straling en blaast een ventilatorkachel warme lucht uit.

Voordelen van elektrisch verwarmen

Een elektrische verwarming biedt je veel voordelen. Het is milieuvriendelijk doordat je geen gas gebruikt. Je hebt weinig onderhoud, het is veilig en je huis is snel verwarmd. Als je zonnepanelen op je dak hebt, kun je zelf je energie opwekken waardoor het nog voordeliger en duurzamer wordt om een elektrische verwarming te gebruiken.

Elektrische verwarming soorten

Primaire verwarmingsmethode

Veel mensen denken bij een elektrische verwarming aan de kleine verplaatsbare kachels. Dat is natuurlijk ook een manier om met behulp van elektriciteit je huis te verwarmen, maar vaak zijn deze elektrische kachels alleen geschikt als bijverwarming. Bovendien verbruiken deze kachels veel stroom en zijn ze daardoor minder duurzaam.

Tegenwoordig zijn er veel meer soorten elektrische verwarming. Met een vast wandpaneel kun je een elektrische verwarming ook als hoofdverwarming gebruiken. Wanneer je het als hoofdverwarming wilt inzetten, is het goed om te kijken naar het vermogen en de mate van comfort die je wilt bereiken. Niet alle types zijn geschikt als hoofdverwarming.

Anderen lazen ook:  Rendement warmtepomp berekenen: meer over COP en SCOP

Daarnaast zijn bepaalde soorten elektrische verwarming duurzamer dan andere. Bij sommige varianten heb je genoeg aan elektriciteit die je zelf opwekt via zonnepanelen, maar bij andere varianten heb je daarnaast ook nog elektriciteit uit het net nodig, omdat ze meer verbruiken. De meest energiezuinige manier van elektrisch verwarmen is met een warmtepomp.

Groener Wonen nieuwsbrief