Door de crisis kijken we bewuster naar onze uitgaven. Veel huiseigenaren willen wat geld achter de hand houden en wachten daarom met grote stappen in het verduurzamen van hun woning. Duurzamer leven omvat echter meer dan grote verbouwingen. Met een aantal kleine aanpassingen kun je al energie én geld besparen.

Korter douchen

Een vaak gehoorde tip die erg effectief is: Ga korter douchen om water te besparen. Lukt dat niet? Probeer dan eens een waterbesparende douchekop.

Vang regenwater op

Het regenwater dat je opvangt in een regenton kun je goed gebruiken om de planten in je tuin water te geven.

Kijk minder naar de tv

Ontspanning is in deze crisistijd van belang voor je mentale gezondheid. Kun je volledig ontspannen met een goede film? Maak er dan een echt bioscoopgevoel van en doe alle lampen uit. Zo kun je extra genieten van je film en bespaar je toch energie.

Kijk je meer uit verveling naar de tv? Probeer een nieuwe hobby uit. Start een moestuin of hergebruik spullen die je al in huis hebt. Of lees een goed boek of tijdschrift. Bekijk bijvoorbeeld onze 5 tips voor boeken over duurzaamheid. Veel bibliotheken bieden daarnaast tijdelijk gratis e-books aan.

Geen enkel nummer van Groener Wonen missen? Word abonnee!

Plak een nee/nee-sticker op je brievenbus

Het bespaart een hoop papier als je reclamefolders online leest. Daarnaast kom je minder in de verleiding om te gaan shoppen.

Laat je was buiten drogen

Nu de zon vaker schijnt, kan je je was weer buiten laten drogen. Dat bespaart energie en het is vaak sneller droog. Is je kleding niet vies? Dan kun je het ook even buiten laten luchten in plaats van meteen in de wasmachine te gooien.

Eet zero waste

Gooi niet zomaar eten weg. Vaak kun je restjes die je over hebt nog gebruiken. Van oud brood maak je bijvoorbeeld een heerlijk puddingbrood of van eiwitten maak je financiers.

Duurzamer leven in huis

Heb je deze dagen tijd over? Kijk dan eens kritisch naar je energiecontract. Is jouw energieleverancier nog wel aantrekkelijk? Maak je al gebruik van groene stroom? In dit artikel leggen we je precies uit wat groene stroom is en waarom het past in een duurzamer leven.

Neem je energieverbruik onder de loep

Wil je echter duurzamer leven? Bekijk dan ook eens je energieverbruik. Nu velen thuis aan het werk zijn, zal je energieverbruik wat hoger dan normaal zijn. Daarom is dit een goed moment om te kijken waar je kan besparen. Trek bijvoorbeeld de stekker van je laptop uit het stopcontact wanneer de accu volgeladen is. Gebruik je je printer een tijd niet? Schakel deze dan volledig uit en haal de stekker eruit. Probeer daarnaast ook zoveel mogelijk gebruik te maken van daglicht. Heb je niet voldoende licht om in te werken? Zet dan een lampje bij je bureau met led-verlichting.

Groener Wonen nieuwsbrief