In 2019 stapte een recordaantal huishoudens over op een andere energieleverancier. Het gaat om ruim 1,7 miljoen huishoudens, wat meer dan 1 op de 5 huishoudens is. Redenen om over te stappen zijn prijsverschillen of de keuze voor groene stroom. Waar let je op bij het overstappen van energieleverancier?

 

Wanneer overstappen energieleverancier

Bij een zorgverzekering kun je slechts één keer per jaar overstappen. Alleen in de periode van 12 november tot en met 31 december is dit mogelijk. Hoewel een zorgverzekering niets met een energiecontract te maken heeft, kiezen veel mensen dezelfde periode om hun energiecontract onder de loep te nemen. Maar, je hoeft je niet tot die periode te beperken! Je kunt het hele jaar door overstappen van energieleverancier. Wanneer je verhuist, kan de energieleverancier meeverhuizen, je hoeft geen nieuw contract af te sluiten. Toch kan het ook een handig moment zijn om je huidige contract eens onder de loep te nemen.

Boete bij overstappen

Wil je overstappen voor je contract bij je huidige aanbieder is afgelopen? Dan kan het zijn dat de aanbieder een opzegvergoeding (een boete) in rekening brengt. Hoe hoog deze is, hangt af van het contract en het moment dat je het contract wilt beëindigen.

Herkomst van de energie

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame energie. Het is dan ook steeds vaker de reden voor een overstap naar een andere energiemaatschappij. Verdiep je in de herkomst van de energie die maatschappijen leveren, maar kijk ook naar waar de maatschappij in investeert. Zo zijn er energiemaatschappijen die investeren in kolencentrales of hun groene stroom ‘uit het buitenland halen’. In dit artikel over groene stroom leggen we je uit wanneer groene stroom echt groen is. Andere energieleveranciers investeren in de lokale opwek van duurzame energie en bouwen bijvoorbeeld windparken of grote zonneweides waarin duurzame energie wordt opgewekt. Een voorbeeld van zo’n energieleverancier is Greenchoice. Onlangs werd het windpark de Veenwieken geopend, hier wordt energie opgewekt voor wel 20.000 huishoudens.

overstappen energieleverancier

Duur van het contract

Je kunt een contract voor een jaar afsluiten, maar ook voor een langere looptijd van het contract kiezen, zoals bijvoorbeeld een contract van vijf jaar. Vaak gaat een langlopend contract gepaard met vaste tarieven. Het is niet slim om een langlopend contract af te sluiten als je verwacht dat de prijzen in de aankomende jaren zullen dalen, je zult dan duurder uit zijn aan het eind van de rit. Vaak zijn de kortingen bij dergelijke contracten wel wat hoger. Het is dus verstandig om de verschillende scenario’s door te rekenen.

Anderen lazen ook:  Welke energiebronnen zijn er?

Vaste of variabele tarieven

Wanneer je een contract afsluit, kun je ervoor kiezen de tarieven voor de hele periode vast te leggen. Dit kan lonen als de prijzen stijgen, maar kan je ook geld kosten als de prijzen dalen. Wie een jaarcontract met vaste tarieven afsluit, krijgt vaak wel een hoge (welkomst)korting. Jaarlijks overstappen of het contract vernieuwen, kan op die manier lonen. Variabele tarieven betekenen dat de leverancier op elk moment de prijzen kan verhogen, terwijl je niet zonder boete kunt opzeggen of overstappen. Deze optie is daarom minder aan te raden. Tenslotte zijn er nog dynamische tarieven, hierbij betaal je een prijs die afhangt van de actuele energieprijzen op de beurs.

Enkel of dubbeltarief

Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkel- en dubbeltarief. Bij enkeltarief kost een kWh altijd hetzelfde, of deze nu ’s ochtends of ’s nachts verbruikt wordt. Bij dubbeltarief wordt onderscheid gemaakt tussen piek- en daluren. Hierbij betaal je meer tijdens de piekuren (overdag) en minder tijdens de daluren (’s nachts en in het weekend). Hiervoor heb je een meter met dubbel telwerk nodig. Heb je zonnepanelen waarmee je teruglevert? Dan heb je een meter met vier telwerken nodig. Slimme meters beschikken standaard over vier telwerken. Of enkel- of dubbeltarief voor jou voordeliger is, hangt af van je verbruik. Probeer eens inzicht te krijgen in je stroomverbruik, met bijvoorbeeld een verbruiksmanager. Je kunt dan een bewustere keuze maken.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.