Zit je voor je werk of hobby veel achter je computer? Dan is het goed om eens te kijken naar je energieverbruik. Met een paar simpele stappen kun je namelijk energiezuinig aan de computer werken.

De grootste impact op het milieu ontstaat bij de productie van je desktop, laptop of tablet. het is daarom goed om zo lang mogelijk met je apparaat te doen. Door te zorgen dat je niet onnodige energie verbruikt, kun je toch nog wat besparen.

Energiezuinig aan de computer werken

Door een paar simpele aanpassingen kun je energiezuinig aan de computer werken. Een aantal stappen die je kan nemen zijn:

  • Schakel je computer volledig uit wanneer je deze niet gebruikt
  • Stel de helderheid van je beeldscherm zo laag mogelijk in
  • Maak gebruik van de slaapstand
  • Stel je energiebeheer zo zuinig mogelijk in
  • Haal de stekker van je laptop uit het stopcontact wanneer de accu is volgeladen
  • Zet draadloze verbinden als Bluetooth uit wanneer je deze niet gebruikt
  • Gebruik geen bewegende screensaver, deze kost onnodig energie

Daarnaast is het goed om te letten op sluipverbruik. Laat de stekkers van apparaten die je niet gebruikt of die volledig zijn opgeladen uit het stopcontact. Gebruik je bijvoorbeeld je printer niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact.

Heb je een nieuwe computer nodig?

Na een tijd is je computer toch aan vervanging toe, omdat deze niet meer werkt. Wanneer je een nieuwe computer koopt, kies dan liever voor een laptop dan een desktop. Bij de productie van een laptop zijn er namelijk zo’n 75 procent minder materialen en grondstoffen nodig dan voor een desktop. Ook is een laptop zuiniger in het energieverbruik.

Neem daarnaast ook geen zware computer als je die niet nodig hebt. Een computer met extra capaciteit verbruikt ook meer stroom. Wanneer je alleen e-mailt, surft en teksten typt, is een eenvoudige processor voldoende. Ga je veel gamen of gebruik je grafische software, dan heb je vaak een snellere processor met een grafische kaart nodig. Bedenk dus vooraf waarvoor je jouw laptop of desktop gaat gebruiken, zo kun je energiezuinig achter de computer werken.

Anderen lazen ook:  Alternatieven voor de cv-ketel

Als je eigenlijk alleen maar je mail checkt of even surft op internet op je computer, dan is een tablet een betere keuze. Daarmee verbruik je namelijk de minste energie. Bovendien kost een tablet je ook een stuk minder dan een nieuwe laptop of desktop.

Inleveren van je oude computer

Bij een aantal bedrijven kun je jouw oude computer inleveren wanneer je een nieuwe koopt. Kan dat niet? Dan kun je jouw computer ook afgeven bij de milieustraat. De grondstoffen uit je computer kunnen dan hergebruikt worden.

Groener Wonen nieuwsbrief