De reeks aan droge, warme en zonnige dagen in de zomer van twee jaar geleden zorgden voor een droogte. Strandgangers en terrasliefhebbers hadden daar weinig problemen mee, maar voor de akkerbouw, scheepvaart en waterbeheerder was het uitblijven van regen niet zo gunstig. Door de klimaatverandering komen zulke droge zomers vaker voor dan zestig jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het KNMI en de Universiteit Utrecht.

De droogte is het gevolg van weinig neerslag en/of hoge verdamping. In 2018 was de droogte sterker in het binnenland dan aan de kust. Dit komt doordat er aan de kust meer neerslag was en de zonnestraling in het binnenland juist meer toegenomen was.

Vaker droogte verwacht

Aan de hand van klimaatmodellen hebben het KNMI en de Universiteit Utrecht de veranderingen in droogte geanalyseerd. Op die manier kunnen ze zien wat de oorzaken waren van de veranderingen. Uit het onderzoek bleek dat de klimaatsverandering mede verantwoordelijk is voor de toename in de temperatuur en verdamping in het binnenland.

De klimaatmodellen voorspelden een lagere temperatuur zien dan werkelijk is waargenomen. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat de stijging in de temperatuur te danken is aan de uitstoot van broeikasgassen. Wanneer er niet meer regen gaat vallen, is er een grotere kans op droogte door klimaatverandering. Hoe sterk de toename van droge zomers is, is niet eenvoudig te voorspellen. De modellen onderschatten namelijk de opwarming van Nederland.

Het binnenland is afhankelijk van regen voor de wateraanvoer. Aan de kust kan water ook aangevoerd worden vanuit de grote rivieren. Een tekort aan neerslag in de zomer is daarom meer van invloed op het binnenland dan op de kust.

Leestips:

Groener Wonen nieuwsbrief