Waar mijn vriend de hele winter lang hooguit een shirt met lange in plaats van korte mouwen aantrekt, zit ik op de bank met drie lagen kleding én een dikke trui aan. Het liefst zou ik in het vroege najaar al de verwarming aan zetten, maar daar is het milieu natuurlijk minder blij mee. Mijn portemonnee door de onzekere gasprijzen overigens ook. Daarom ging ik op zoek naar manieren, waarop ik het als koukleum, op een duurzame manier, toch comfortabel warm krijg in huis. Mijn bevindingen deel ik graag met je.

Wij hebben in ons koophuis nog een cv-ketel van een paar jaar oud. Milieuvriendelijk is het dus niet om deze vaak aan te zetten. Ik heb mezelf dan ook uitgedaagd en me voorgenomen om deze winter zelf geen enkele keer de verwarming aan te  zetten. Pas als mijn vriend het koud krijgt, zet hij de verwarming aan.

Als koukleum is die uitdaging nog niet zo gemakkelijk. Wanneer het in huis 19 graden is, krijg ik al kippenvel. Ja, zo’n erge koukleum ben ik. Om het toch nog lekker warm te krijgen, ging ik op zoek naar manieren om mezelf én ons huis te verwarmen zonder de cv-ketel te laten werken. De resultaten van mijn zoektocht deel ik graag met je. Ben je zelf geen koukleum? Ga dan met deze tips de uitdaging aan om deze winter je verwarming helemaal uit te laten.

Duurzaam leven met je gezin

Gasloos wonen

Laten we beginnen met de meest milieuvriendelijke tip: doe je cv-ketel de deur uit. Zoals je wel weet, gebruikt een cv-ketel aardgas om je woning en het tapwater te verwarmen. Om onze gezamenlijke CO2- uitstoot te verlagen, is het belangrijk dat we aardgasvrij gaan wonen. Dat betekent dat we de normale cv-ketel in de loop der jaren zullen moeten vervangen voor gasloze toepassingen als een warmtepomp of infraroodpanelen.

Duurzame verwarmingstechnieken vragen vaak wel om aanpassingen in je woning die niet altijd voor iedereen haalbaar zijn. Zo is het vaak noodzakelijk dat je huis tiptop geïsoleerd is, heb je in sommige gevallen vloerverwarming nodig en zijn er aanpassingen aan je afgiftesystemen nodig. Het is dus niet zo eenvoudig om van de ene op de andere dag aardgasloos je huis te verwarmen. Maar wat kun je dan nu doen? Je kan alvast gas besparen door te isoleren.

isolatie van je huis

Juist nú gaan isoleren

Met isolatie kun je direct besparen. Ja, het vraagt inderdaad ook om een investering in je woning, maar deze verdien je snel terug doordat je energierekening lager wordt. Zeker met de onzekere gasprijzen loont het om de isolatie in je woning aan te pakken. Door een tekort aan gas en oplopende productieprijzen voor stroom, lopen de energieprijzen steeds verder op. Isolatie kan je veel geld besparen.

In een goed geïsoleerd huis gaat er immers minder warmte verloren, wat betekent dat je minder extra warmte nodig hebt en je thermostaat omlaag kan. Ja, ook als koukleum kun je gerust de thermostaat lager zetten. Denk bij een goed geïsoleerd huis aan het isoleren van je spouwmuur, vloer en dak, maar vergeet ook je ramen niet. HR++ glas isoleert stukken beter dan enkel glas. Heb je nu geen mogelijkheid om je ramen te vervangen? Houd dan je gordijnen dicht om de kou buiten te laten. Zorg er alleen wel voor dat je gordijnen niet de warme lucht van je radiator blokkeren.

Vergeet ook niet om naden en kieren te dichten en gebruik een tochtstrip bij je brievenbus om te voorkomen dat daardoor koude lucht naar binnenkomt. Een andere stap die veel mensen vaak vergeten is het isoleren van cv-leidingen. Door de leidingen in kamers die je niet verwarmt te isoleren, voorkom je onnodige warmteafgifte. Het is een klusje dat je eenvoudig zelf kan doen met materialen uit de bouwmarkt.

Koukleum en haar maatje, de verwarming

In mijn geval is ons huis al goed geïsoleerd. Gelukkig maar, want anders zou ik als koukleum in de winter nog meer gas verbruiken. Maar wat kan je dan doen? Waarschijnlijk weet  je al wel dat je veel gas kan besparen door je verwarming minstens één graad lager te zetten en in plaats daarvan een dikke trui en warme sokken aan te trekken.

Anderen lazen ook:  5 Feiten en fabels over warmtepompen

Wist je ook dat je daarnaast regelmatig moet controleren of je cv-ketel nog goed functioneert? Kijk eens naar de waterdruk van je ketel en ontlucht regelmatig je radiatoren. Zo blijft je cv-ketel efficiënt werken en verspil je niet onnodig gas. Door daarnaast slim gebruik te maken van je verwarming kun je jouw gasverbruik omlaag brengen, ook als koukleum.

Koukleum in de winter

Warm gevoel als koukleum zonder energie

Een warm gevoel krijgen zonder energie te gebruiken; dat klinkt als een onmogelijke taak. Zeker voor een koukleum. Toch zijn er dingen die je kunt doen om het comfortabel warm te krijgen zónder enige vorm van energie te gebruiken. Met onderstaande tips kun jij als koukleum in de winter het toch lekker warm krijgen.

  • Tip 1: Een outfit met meerdere lagen

Meerdere lagen kleding dragen, helpen je om de warmte beter vast te houden. Draag als koukleum ook liever kleding van wol dan van luchtige stoffen als katoen. Krijg je letterlijk de kriebels van wol? Door een shirt onder je trui te dragen, schuurt de wol minder tegen je lijf. Kruip ’s avonds ook lekker op de bank met een dekentje. Tegenwoordig kun je genoeg dekens vinden van duurzame materialen.

Extra tip voor de koukleum in de winter: Een sjaal is niet alleen fijn om je hals te bedekken, maar kan je ook omslaan als een dekentje.

  • Tip 2: Eet jezelf warm

Met de seizoenen mee eten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Je lichaam heeft energie nodig om zichzelf op temperatuur te houden. Wanneer je met de seizoenen mee gaat eten, krijg je in de koudere maanden vanzelf voedsel binnen dat je opwarmt. Groenten als boerenkool, pastinaak, pompoen en zoete aardappelen zijn hier perfect voor. Ook kruiden als kurkuma, peper en kaneel kunnen je van binnenuit verwarmen.

Neem ook wat vaker een kopje koffie of thee. Laat alcohol liever staan. Je bloedvaten worden wijder door alcohol, waardoor je een warm gevoel krijgt. Maar je verliest er ook warmte door. Toch maar liever een mok warme thee dan een glas wijn.

verwarming warmtepomp

  • Tip 3: Warme voeten

Koude voeten ontstaan door een verminderde bloedcirculatie. Wanneer het kouder wordt, trekken de bloedvaten in je huid samen om het warmteverlies te beperken. Als koukleum trek je op een koude dag waarschijnlijk al een paar dikke sokken aan, maar ook een vloerkleed of tapijt op de grond kan helpen. Een kleed of tapijt zorgt ervoor dat er minder warmte via de vloer verloren gaat, bovendien voelt het warmer (en zachter) aan voor je voeten.

  • Tip 4: Warm gevoel krijgen zonder energie door je bloedcirculatie

Door een slechtere bloedcirculatie krijg je niet alleen koude voeten, maar kan je het over je hele lichaam kouder krijgen. Ben jij ook een echte koukleum? Dan kan je bloedcirculatie wellicht wat hulp gebruiken. Bewegen laat je bloed beter doorstromen. Maak een stevige wandeling of volg een (online) fitnessles.

Nog een voordeel van meer bewegen is dat je beter slaapt, mits je niet vlak voor het slapengaan een stevige oefening doet. Door slaapgebrek is je bloedcirculatie een stuk trager, waardoor je het sneller koud krijgt. Wil je jouw bloedcirculatie extra stimuleren en een warm gevoel krijgen zonder energie te gebruiken? Ga dan koud douchen en train je lichaam om te gaan met kou en warmte. Een andere manier is om je voeten te masseren.

Extra tip voor de koukleum in de winter: Als je je geliefde hebt gestrikt voor een voetmassage, geef hem of haar dan een dikke knuffel. Dat is niet alleen een fijn bedankje, maar je warmt extra op door zijn of haar lichaamswarmte.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2021.

Groener Wonen nieuwsbrief

* De link naar Greenchoice is een affiliate link