De kruiden in onze thee komen bijna altijd uit het buitenland. Zonde, vinden Matthijs Westerwoudt (30) en Daan van Diepen (27). Het komt de biodiversiteit immers ten goede als de kruiden en bloemen groeien op akkers van Nederlandse boeren. Daarom ontwikkelden Matthijs en Daan ‘Wilder Land’, een kruidenthee waarmee je direct bijdraagt aan het herstel van het Nederlands landschap.

Ptthee duurzame kruidenthee

Het doel van Wilder Land is om boeren te stimuleren om stukken van hun land die ze nu nog niet benutten, in te zaaien met kruiden en bloemen. De kruidenstroken zijn allereerst goed voor de biodiversiteit. Een mooie bijvangst is dat de kruiden en bloemen geschikt zijn om er thee van te maken.

Afbreekbare verpakking

De verpakking van de Wilder Land-kruidenthee is gemaakt van landbouwafval en is biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Voor bedrijven ontwikkelde Wilder Land een speciale ‘theedoos’, gemaakt van oude wijnflessen met dekseltjes van kurk. ,,Bij bedrijven willen we een circulaire theehoek aanbieden: de theeresten van de kruidenthee worden verzameld en nemen we weer mee. We maken er compost van, dat teruggaat naar de boer om zijn land mee te bevruchten. Maar we zijn ook bezig met een producent die nu al koffiedrab verwerkt in zeep. Theeresten, bijvoorbeeld met goudsbloem en kamille, verwerken in zeep is een mooie stap om circulair te werken.”

Ptthee duurzame kruidenthee kruidenstrook bij Griffioen

Kruidenstroken van Wilder Land

Eén van de kruidenstroken van Wilder Land is ingezaaid bij De Groene Griffioen. Boy en Wendela Griffioen runnen samen met Jurre en Hanna de Vos deze biologische educatie- en kaasboerderij in Weesp. Ze hanteren een duurzame visie in hun bedrijfsvorming. Wendela: ,,Toen Daan en Matthijs van Wilder Land ons benaderden, waren we direct enthousiast. De imker heeft er immers ook baat bij dat er meer kruiden en bloemen in de omgeving zijn. En met de kruiden kunnen we ook kruidenboter maken. Momenteel zijn onze varkens een stuk grond aan het omwoelen, waar we komend voorjaar dan ook weer kruiden willen inzaaien. Het is een win-winsituatie: het ziet er decoratief uit, je kunt het consumeren en we stimuleren er op allerlei manieren de natuur mee.”

Anderen lazen ook:  Zero waste recept - Huisgemaakt roomijs

 

Tekst en foto’s: Daphne Doemges-Engelen

Het complete verhaal over Wilder Land lees je in Groener Wonen 03-2019. Voorheen heette het bedrijf Ptthee.

Geen enkel nummer van Groener Wonen missen? Word abonnee!