Net als iedereen wil ik het natuurlijk graag zo lang mogelijk comfortabel warm in huis hebben. Efficiënt verwarmen, dat wil ik graag. Daarom ging ik op zoek naar een aantal tips hoe je dat kan doen.

Tip 1: Verwarm alleen de ruimte waar je aanwezig bent

Ben je de hele dag thuis aan het werk? Zet de verwarming dan uit en gebruik een elektrisch deken in je bureaustoel als stoelverwarming. Zo verwarm je alleen jezelf en niet de hele ruimte. In plaats van een elektrisch deken kun je ook infraroodpanelen gebruiken om het plaatselijk wat warmer te krijgen. Wek je je eigen stroom op met zonnepanelen? Maak hier dan gebruik van.

Je huis ventileren

Tip 2: Sluit ramen en deuren

Je doet het wellicht al automatisch, maar het is goed om erbij stil te staan om ramen en deuren te sluiten. Je kan je woning nog zo efficiënt verwarmen, maar als je de warmte laat ontsnappen heb je er weinig aan. Houd de warmte dus zoveel mogelijk in de kamer. Voel je dat het alsnog tocht onder de deur? Met een tochtstrip of een simpele handdoek heb je dit zo opgelost. Let er wel op dat je voldoende ventileert in de ruimte waar je aanwezig bent om het binnenklimaat optimaal te houden.

Tip 3: Radiatorfolie of -ventilator

Wordt je woning verwarmd met een radiator? Gebruik dan speciale folie achter je radiator of gebruik een radiatorventilator om de warme lucht efficiënter en sneller te verspreiden. Een radiator geeft namelijk ook warmte af aan de achterkant en je hebt er natuurlijk weinig aan om je muren te verwarmen.

energie besparen met een slimme thermostaat

Tip 4: Efficiënt verwarmen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je om energiezuinig te verwarmen. Vergeet je regelmatig om de verwarming uit te zetten als je uit huis gaat? Of denk je er niet altijd aan om de verwarming alvast omlaag te zetten voordat je gaat slapen? Met een slimme thermostaat kun je dit van een afstand regelen. Ook kan je bij de meeste slimme thermostaten een schema instellen waarbij je aangeeft wanneer je wilt dat de temperatuur in je woning omhoog of omlaag gaat. Er zijn zelfs thermostaten die je verwarmgedrag aanleren en zelf de temperatuur op jouw voorkeurstijden omlaag en omhoog zetten.

Anderen lazen ook:  Zuinig met warm water

Wil je efficiënt verwarmen? Zet je verwarming ’s nachts dan niet volledig uit, maar stel hem in op 15 graden (of 18 graden bij vloerverwarming). Zo hoeft hij ’s ochtends niet zo hard te werken om je woning weer warm te krijgen en bespaar je uiteindelijk energie.

Tip 5: Het zonnetje in huis

Alleen de zon schijnt voor niets. Een zonnestraal kan er ook in de herfst of winter voor zorgen dat het in huis opwarmt. Sluit de gordijnen dus pas zodra het zonnetje weg is. Door de gordijnen te sluiten, voorkom je dat er kou via de ramen (zelfs als ze dicht zijn en van dubbelglas) naar binnen komt.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 04 2021.