Na een hoop papierwerk heb je dan eindelijk de sleutel van je nieuwe woning. Nog wat verven en klussen en dan kan het verhuizen beginnen. Maar hoe pak je dat aan? En kun je daarin milieubewuste keuzes maken? Met een goede voorbereiding en deze tips kun jij duurzaam verhuizen.

Duurzaam verhuizen door goede voorbereidingen

Wanneer je weet wanneer je gaat verhuizen, kun je je alvast voorbereiden. Schakel familie en vrienden in die je kunnen helpen of roep de hulp in van een professioneel verhuisbedrijf. Kies je voor het laatste, maak dan een goede vergelijking. Vraag offertes op en informeer naar de beschikbare materialen. Veel verhuisbedrijven willen tegenwoordig maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo maken sommige verhuizers gebruik van elektrische wagens en bieden ze je de mogelijkheid om verhuisdozen te huren.

Wil je duurzaam verhuizen met hulp van een verhuisbedrijf? Kijk dan welke materialen ze aanbieden en of het bedrijf een ISO 14001 keurmerk heeft. Dit keurmerk toont aan of het bedrijf bewust omgaat met brandstof, energie, water en papier. Is het verhuisbedrijf aangesloten bij de Erkende Verhuizers? Dan voldoet het aan diverse eisen op het gebied van milieu, veiligheid en kwaliteit. Ook ben je bij deze bedrijven verzekerd voor schade tijdens het verhuizen.

Groene verhuizing met verhuisbedrijf

Gebruik duurzame inpakmaterialen

Om je spullen te verhuizen naar je nieuwe woning heb je diverse materialen nodig, zoals inpakpapier, verhuisdozen, plakband en verhuisdekens. Je kunt deze materialen natuurlijk zelf kopen, maar vaak gebruik je het maar één keer. Het is daarom duurzamer om materialen te gebruiken die je al in huis hebt of om de materialen te huren.

Gebruik materialen die je al hebt

Oude kranten zijn perfect om breekbare spullen mee in te pakken. Maar ook met handdoeken, kussens en sokken kun je je spullen beschermen. Oude verpakkingsdozen kun je beter niet gebruiken. Vaak zijn deze dozen niet erg stevig en hebben ze niet allemaal hetzelfde formaat. Wanneer je verhuisdozen allemaal hetzelfde formaat hebben, zijn ze makkelijker te stapelen en verlies je de minste ruimte in de verhuiswagen.

Anderen lazen ook:  Plantaardig recept: Bieten en wortels uit de oven

Verhuisdozen

De meest duurzame optie is om je verhuisdozen te huren. Vaak zijn deze dozen van een stevigere kwaliteit dan dozen die je vindt bij de bouwmarkt. Hierdoor gaan ze langer mee en kunnen ze vaker gebruikt worden.

Wil je toch graag zelf dozen kopen? Koop ze tweedehands of zoek naar plastic verhuisboxen. De plastic boxen zijn weliswaar duurder dan gewone kartonnen verhuisdozen, maar wel een stuk milieuvriendelijker. De boxen kun je namelijk ook na je verhuizing nog goed gebruiken om bijvoorbeeld spullen in de garage op te bergen.

Methodes om te ontspullen

Geef je overbodige spullen een tweede leven

Ben je druk aan het inpakken? Dan kom je vast spullen tegen waar je niks meer aan hebt of die je niet mee wilt nemen naar je nieuwe woning. Gooi deze spullen niet zomaar weg, maar kijk of je er nog iemand blij mee kunt maken. Verkoop het bijvoorbeeld via tweedehands websites of breng het naar de kringloopwinkel. Zo geef je jouw spullen een tweede leven en produceer je minder afval.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Bij een verhuizing hoort ook schoonmaken. Je wil natuurlijk je nieuwe woning even opfrissen en ook je oude woning wil je schoon opleveren. Bij duurzaam verhuizen horen daarom ook milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Groene zeep, natuurazijn en soda zijn daarbij onmisbaar. Gebruik zo min mogelijk warm water en doseer je schoonmaakmiddelen goed. Ben je klaar met schoonmaken? Spoel dan de reinigingsmiddelen door de afvoer.

Duurzaam verhuisd en dan?

Naast duurzaam verhuizen kun je nog een stap verder gaan om je in te zetten voor een beter klimaat. Bespaar op je energieverbruik en plaats bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak. Controleer ook of je isolatie voldoende is en maak bijvoorbeeld je tuin duurzaam.

Groener Wonen nieuwsbrief