Begin jij jouw dag altijd met een heerlijke kop koffie? Je bent zeker niet de enige. Gemiddeld drinken Nederlanders zo’n 4 koppen koffie per dag. Om nog meer te genieten van je kopje koffie kun je jouw drinkgewoonten verduurzamen. Met deze tips voor een bakje duurzame koffie start je jouw dag nog beter.

De grootste klimaatimpact van een kopje koffie komt door het koffiezetten. Door onnodig apparaten aan te laten staan of door te veel koffie te zetten, verspil je energie en drinken. Haal dus de stekker uit het stopcontact als je je koffieapparaat lange tijd niet gebruikt. Heb je koffie over? Bewaar het dan in een thermosfles om het later op te drinken.

Zo herken je duurzame koffie

De impact die de koffieteelt heeft op het milieu en de omgeving is erg verschillend. Voor de aanleg van sommige koffieplantages wordt er bos gekapt of wordt de bodem vervuild door bestrijdingsmiddelen. Daarnaast laten de werkomstandigheden van de arbeiders op de plantages vaak te wensen over. Veel koffieboeren leven in armoede. Om de arbeidsomstandigheden van boeren te verbeteren en de impact op het milieu te verkleinen kun je letten op keurmerken.

Wanneer je graag duurzame koffie wilt drinken, let dan op de volgende topkeurmerken: Fairtrade, Rainforest Alliance UTZ, Biologisch en EKO. Via deĀ keurmerkenwijzer van Milieu Centraal ontdek je welk koffiekeurmerk welke milieu-eisen stelt.

Waaruit drink je je koffie?

Haal je vaak koffie onderweg? Neem dan eens je eigen beker mee. Zo verminder je het aantal wegwerpbekers. Bij een aantal koffiezaken krijg je ook korting als je je eigen meeneembeker gebruikt. Om je koffie langer warm te houden kun je een thermosfles gebruiken. Investeer wel een goede lekvrije fles, zodat je deze niet na een aantal keren alsnog weggooit.

Welke koffie drink je?

Het voordeel van koffie uit cups en pads is dat je minder verspilt. Het nadeel is dat ze meer afval veroorzaken dan filterkoffie. Gebruikte koffiefilters en de drap mogen bij het GFT-afval, maar pads en cups niet. Sommige merken hebben speciale recyclepunten ingesteld waar je je gebruikte koffiecups kan inleveren. Alle andere cups horen bij het restafval.

Anderen lazen ook:  Jaarlijks 600 miljoen minder CO2-uitstoot door tweedehands handel

Koffiedrab kun je daarnaast ook gebruiken op je eigen composthoop of in je tuin. Het bevat waardevolle voedingsstoffen waar je tuin van kan opfleuren.

Koffie zonder melk

Drink je graag melk in je koffie? Probeer dan eens een plantaardige variant. Dat is beter voor het milieu. Wanneer je zelf geen melk drinkt maar visite vaak wel, dan kun je ook cups kopen. Dat is milieuvriendelijker dan een flesje melk waarvan je uiteindelijk de helft weg moet gooien. Koop je toch wel liever een flesje of pakje melk? Geef dan het dan mee aan je visite na je bezoek. Zo kunnen zij het thuis nog opmaken en wordt het niet verspild.

Groener Wonen nieuwsbrief