Je hebt een koophuis en wilt graag comfortabeler wonen met lagere lasten. Dan kun je jouw woning gaan verduurzamen, maar dat vraagt wel om een investering. Die investering verdien je prima terug in een aantal jaren. Maar wat nu als je binnen een paar jaar wilt gaan verhuizen? Is die investering dan nog steeds de moeite waard of kun je beter focussen op je nieuwe woning? Wat is slimmer: verduurzamen of verhuizen? Goed nieuws, je hoeft niet te kiezen! Je kan het allebei doen.

Verduurzamen of verhuizen in een krappe markt

Er is woningnood in Nederland. Er worden minder huizen bijgebouwd dan dat nodig is om de hele bevolking van onderdak te voorzien. De vraagprijs van woningen loopt mede daardoor ook ieder jaar verder op. Het is dus nog niet zo makkelijk om een nieuwe woning te vinden. Wanneer je overweegt om te verduurzamen of verhuizen, is beide een goede optie. Het verduurzamen van je woning kan je namelijk voordelen opleveren, ook wanneer je gaat verhuizen.

Voordeel 1: Je woning is meer waard

De verkoopwaarde van je woning stijgt wanneer je duurzame maatregelen hebt toegepast. Een hoger energielabel is aantrekkelijker voor kopers. Steeds meer mensen hechten belang aan duurzaamheid en zoeken een duurzame woning. Wanneer jij een hoger energielabel hebt dan een ander huis in jouw straat, zal jouw huis meer interesse wekken.

winst zonnepanelen

Voordeel 2: Lagere maandlasten

In een goed geïsoleerde woning hoef je minder vaak de verwarming aan te zetten dan in een woning met slechte isolatie. Hierdoor voelt je woning veel comfortabeler én profiteer je van een lagere energierekening zolang je nog in je huis blijft wonen. Die besparingen per maand kun je mooi opzij leggen voor je toekomstige woning.

Voordeel 3: Je draagt bij aan een beter milieu

Wanneer je de middelen hebt om nu te investeren in je woning, is dat een betere keuze voor het milieu. Je draagt jouw steentje bij tegen klimaatsverandering en maakt de woning alvast klaar voor de volgende bewoner.

Anderen lazen ook:  Energiezuinig klussen

Dus verduurzamen of verhuizen? Je hoeft helemaal niet te kiezen en kan je woning verduurzamen voordat je gaat verhuizen. Extra tips:

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.