Bij de bouw van hun huis in Oirschot wilden Suzanne en Ramses Schaffer ook hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Zo kozen ze voor triple glas, is het huis goed geïsoleerd en is een ecologische zwemvijver het stralende middelpunt van de tuin. Het duurzaam huis is groot genoeg om de grote droom van Suzanne te realiseren: haar mode-agentuurschap aan huis.

Suzanne Schaffer, haar man Ramses en hun dochters Juliëtte en Isabella wonen samen met Australian Labradoodle Pip en Ragdoll Catootje in een vrijstaand huis in het landelijke Oirschot. Suzanne werkte al jarenlang in de modewereld voor toonaangevende merken, toen zij besloot om zelf een agency op te zetten. Met LOF agenturen vertegenwoordigt ze verschillende Belgische en Deense merken en ontwikkelde ze haar eigen label ‘Aímeé the label’. Kleding van Aímée is tijdloos en gemaakt van duurzaam geproduceerd linnen en katoen. Door haar werkzaamheden brengt Suzanne veel bezoeken aan Scandinavië. Dit is dan ook de plek waar zij onder andere inspiratie opdeed voor de styling van haar duurzaam huis.

Duurzaam huis in Oirschot Scandinavische stijl

Bewust gekozen voor een duurzaam huis

Ze hebben het hele huis in samenspraak met architect Boyke Kooijmans ontworpen en laten bouwen, maar ook veel zelf kunnen doen. Ramses heeft een technische achtergrond en heeft samen met Suzannes vader veel werk in het huis verzet.

Wanneer je een nieuw duurzaam huis gaat bouwen, zijn er veel keuzes te maken. “We hebben daarbij ook heel bewust gekeken naar de wereld om ons heen en wat we konden doen om daar ons steentje aan bij te dragen. Zo hebben we gekozen voor triple glas, is er een warmte-terug-win-installatie geplaatst en is de woning overal goed geïsoleerd met een laag van wel 30 cm isolatie. Voor de wanden is hiervoor gebruik gemaakt van cellenbetonplaten. Zeker als je vanaf nul begint, kun je dit soort keuzes maken.”

In de woning en de showroom is veel gebruik gemaakt van glas. “Ik wilde graag lichte ruimtes, met zicht op buiten en vooral dus veel daglicht. Een heel fijn voordeel van al dat glas is, dat we vrij weinig gebruik maken van de verwarming. Al vroeg in het voorjaar hoeven we de verwarming niet meer aan te zetten, want als de zon één dag schijnt, warmt het huis al lekker op en blijft de warmte, mede door de goede isolatie lang voelbaar.”

Anderen lazen ook:  Zo verduurzaam je een monumentaal pand

Duurzaam huis in Oirschot Scandinavische stijl

Nu nog geen warmtepomp

Overal in het huis liggen al aansluitingen voor een warmtepomp; toch hebben Suzanne en Ramses hier bewust nog niet voor gekozen. “Toen we de woning bouwden, vonden we de aanschafprijs van een warmtepomp nog heel hoog. Dat is ook niet vreemd, de warmtepomp is immers net ‘in opkomst’”, zo legt Suzanne uit. “We willen in de toekomst wel heel graag een warmtepomp en hebben er daarom voor gekozen om tijdens de bouw het huis hier wel al helemaal klaar voor te maken. We verwachten dat met de huidige ontwikkelingen de warmtepomp over een aantal jaar een stuk betaalbaarder zal zijn. Zodra dit het geval is, willen we deze aanschaffen en plaatsen.” Er is dus ook al lage temperatuurverwarming geplaatst, maar nu wordt het huis nog verwarmd door middel van een HR-combiketel. “Ook hebben we achttien zonnepanelen op het dak geplaatst. In de toekomst zou ik nog graag een elektrische auto rijden en hoe mooi is het dan, als je die kunt opladen met de energie van je eigen zonnepanelen.”

Duurzaam huis in Oirschot ecologische vijver

Ecologische zwemvijver

Ook de tuin is voor het gezin heel belangrijk. “Het is echt een voorrecht om zo’n mooie ruime tuin te hebben. De grootte van de tuin leende zich uitstekend om hier ook een zwemgelegenheid in te plaatsen. Ik wist al meteen dat ik dat wilde, maar het nadeel van een zwembad vind ik dat je het grootste gedeelte van het jaar tegen een afgedekt zeil kijkt en je eigenlijk niets meer aan die ruimte hebt. Mede daarom kozen we voor een ecologische zwemvijver.” Een zwemvijver is een heel milieuvriendelijk alternatief voor een zwembad. Ecologische zwemvijvers vereisen geen reiniging met chemicaliën, maar worden gefilterd door planten en nuttige bacteriën die in een filtersubstraat staan.

Duurzaam huis in Oirschot

Het gezin geniet dagelijks niet alleen van het zwembad en de tuin, maar van het hele duurzaam huis. “We hebben het gebouwd zoals we wensten en iedereen heeft er aan bijgedragen. Zo hebben de meiden zelf de kleuren en aankleding van hun kamer bedacht. Het was de bedoeling dat het echt een thuis zou worden voor het hele gezin en dat is gelukt!”

Foto’s: Henny van Belkom

Lees het complete artikel over dit duurzaam huis in Oirschot in Groener Wonen editie 01 2020.