De plasticvanger van het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup heeft succesvol stukken plastic uit de Grote Oceaan opgevangen én vastgehouden. Waar het vorige prototype niet in staat was om plastic vast te houden, is dat nu wel gelukt.

 

Na vijf jaar testen ging initiatiefnemer Boyan Slat in september vorig jaar van start met The Ocean Cleanup. Hij begon daarmee bij de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch, de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan. Slat ontwikkelde een 600 meter lange drijvende installatie met lange armen die werken als een soort kunstmatige kustlijn. Door de natuurlijke krachten van de oceaan te gebruiken kan het systeem plastic verzamelen en vasthouden. De missie van The Ocean Cleanup is om in vijf jaar tijd de plasticsoep in de Grote Oceaan te halveren.

Ocean cleanup plastic soep

Vernieuwde veegarm

Het eerste prototype was in staat om het plastic op te vangen, maar had problemen bij het vasthouden. De veegarm bewoog namelijk te snel over het water. Afgelopen juni is de plasticvanger met een verbeterde veegarm te water gegaan. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een ‘parachute-anker’ om het probleem met de snelheid op te lossen. Ook is het nieuwe ontwerp breder, waardoor het zwerfaval meer ruimte krijgt en minder snel ophoopt. Voorheen ontstonden er te hoge ophopingen en viel het bovenste plastic eraf. Het succes van dit vernieuwde prototype is nu bewezen. Het systeem kan het plastic vangen én vasthouden. Een onverwacht succes is dat het systeem naast zichtbare stukken plastic, zoals grote visnetten, ook kleine micoplastics van slechts 1mm kan verzamelen.

Toekomstvisie The Ocean Cleanup

Volgens initiatiefnemer Boyan Slat laat het succes van de plasticvanger zien dat hun missie om de oceaan van plastic afval te ontdoen binnen hun vizier ligt. “Ons team is vastberaden om de technische uitdagingen die ontstaan op te lossen. Alhoewel er nog veel werk is, zijn we dankbaar voor de inzet van ons team en hun toewijding aan deze missie, en kijken we uit naar de volgende fase in de ontwikkeling”, vertelt Slat. The Ocean Cleanup gaat nu verder met het ontwikkelen van een opvolger van het systeem die lange tijd te gebruiken is. Dit systeem bevindt zich nu nog in de testfase. Wanneer het volledig operationeel is, zal de plasticvanger het opgevangen plastic terug naar de kust brengen voor recycling.

Anderen lazen ook:  Aangrijpende video roept op planeet niet te vergeten

 

Meer informatie over The Ocean Cleanup vind je op hun website: www.theoceancleanup.com

Foto’s: The Ocean Cleanup