Als er één ingrediënt multi-inzetbaar is, is het wel baking soda. Je kent het waarschijnlijk wel uit bakrecepten, maar het is ook een effectief en milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Hoog tijd om dit ingrediënt eens onder de loep te nemen! 

Baking soda, ook wel natriumwaterstofcarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een witte, kristallijne stof, die in bakrecepten wordt gebruikt als rijsmiddel in plaats van gist, maar ook als zuurteregelaar of als antiklontermiddel. En je krijgt er dus alles mee schoon, van pannen tot vloerkleden. Het is een echt wondermiddel in huis. Koop het in een grote hoeveelheid in en bewaar in een mooie pot. Je zult er zeker veelvuldig gebruik van maken!

Baking soda

Waar kan je baking soda voor gebruiken?

Schoonmaken

Baking soda met azijn is een geweldig schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld voor het goed schoonmaken van je toilet. En met slechts wat water maak je er je badkamer, magnetron, oven, pannen, bakplaten of koffie- apparaat mee schoon. Een half kopje met wat water is genoeg om de vloer te dweilen. Ook kun je het op je vloerbedekking of -kleed strooien. Na een nacht veeg je het meeste vuil weg en zuig je de rest op met de stofzuiger.

Bloedvlekken verwijderen

Met wat koud water haalt het ook (oude) bloedvlekken uit kleding en door het op snijplanken te strooien, verdwijnen vieze geurtjes. Hetzelfde geldt voor de bodem van de prullenbak, autostoelen, je kledingkast en matras. En haal er ook vieze geurtjes mee uit de kattenbak en sneakers. Ook verstopping kun je voorkomen of verhelpen met baking soda. Los ½ kopje op in water en giet dit in je afvoerputje, gevolgd door ½ kopje natuurazijn en, na zo’n tien minuten, kokend water. Baking soda is biologisch afbreekbaar en dus milieuvriendelijk.

Baking soda

Wassen

Voeg een half kopje baking soda toe aan je was. Het geeft wasmiddel extra kracht om je was nog schoner en stralender te maken. Hoe dat komt? Het reguleert de pH-waarde van het water en zorgt ervoor dat de zeep beter zijn werk kan doen. Kledingstukken die erg stinken naar zweet of rook kun je voor het wassen met de hand uitspoelen in een warm badje van water en 1-2 kopjes baking soda. Het leent zich ook goed om witte was weer wit te krijgen. Was het mee op 90 tot 95 °C.

Anderen lazen ook:  Kassabonnen vanaf nu bij het oud papier

Bakken

Baking soda wordt vaak verward met bakpoeder, maar in feite is het een onderdeel van bakpoeder. Het is puur natriumbicarbonaat en heeft dus een sterkere werking dan bakpoeder. Je kunt baking soda wel vervangen door bakpoeder, maar niet andersom. Het wordt gebruikt om gebak te laten rijzen. Daarvoor is wel een zuurtje nodig, bijvoorbeeld citroensap, azijn of cacao. Die activeren de baking soda en zorgen ervoor dat er belletjes ontstaan, die je gebak lekker luchtig maken.

Hoe bewaar je baking soda?

Baking soda kun je wel een half jaar tot een jaar bewaren in een afgesloten pot op een koele, droge plek. Om te checken of het nog goed is, meng je het met ½ theelepel kokend water en een zuurtje als azijn of citroensap. Begint het meteen of binnen een paar minuten te bubbelen? Dan is het nog goed. Zo niet, koop dan nieuwe.