In een wereld waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, zijn er tal van manieren waarop we onze dagelijkse routines kunnen aanpassen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Bijvoorbeeld door goed na te denken bij het kopen van je verzorgingsproducten. Er zijn namelijk genoeg duurzame verzorgingsproducten die niet alleen goed voor jou zijn maar ook het milieu niet schaden. Wij sommen er 10 voor je op. 

1 Tandpastatabletten

Tandpasta is er in allerlei soorten, smaken en kleuren, maar over het algemeen hebben ze één ding gemeen: ze zijn niet per se goed voor het milieu. In veel kant-en-klare tubes tandpasta zitten namelijk microplastics, en daarnaast is de verpakking niet het aller duurzaamste. Daarom zijn tandpastatabletten een goed alternatief. Ze worden vaak verkocht in recyclebare potjes, zijn vrij van plastics en eenvoudig in gebruik. Kauw op het tabletje, poets met een natte borstel en geniet van een (h)eerlijk schoon gebit.

2 Maak je eigen lippenbalsem

Je eigen lippenbalsem maken is eenvoudig en milieuvriendelijk. Meng bijenwas, kokosolie en een essentiële olie naar keuze. Smelt de ingrediënten samen, giet in een herbruikbaar potje en laat afkoelen. Zo heb je een natuurlijke en persoonlijke lippenbalsem zonder plastic verpakking. Je kan zelfs wat (natuurlijke) kleurstof toevoegen om een lippenbalsem met een tint te maken. Dat is een stuk beter voor het milieu dan de vele kant en klare cosmetica die in de schappen ligt.

3 Shampoo bar

Shampoo bars zijn compacte, solide shampoo’s zonder plastic verpakking. Ze gaan langer mee dan vloeibare shampoo’s en zijn vaak vrij van schadelijke chemicaliën. Wrijf de bar tussen natte handen om schuim te creëren en masseer in je haar voor een schoon en fris resultaat.

4 Vegan gezichtsverzorging

Vegan gezichtsverzorging gebruikt plantaardige ingrediënten zonder dierlijke producten of dierproeven. Kies voor merken die transparant zijn over hun ingrediënten en ethisch produceren. Zo verzorg je je huid op een diervriendelijke en duurzame manier.

Anderen lazen ook:  Hoe duur(zaam) wordt de vis betaald?

5 Koraalrif-vriendelijke zonnebrandcrème

Koraalrif-vriendelijke zonnebrandcrème beschermt je huid zonder schadelijke stoffen zoals oxybenzone en octinoxate, die koraalriffen beschadigen. Kies voor minerale zonnebrand met zinkoxide of titaniumdioxide. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook het mariene ecosysteem.

6 Duurzaam alternatief voor tampons en maandverband

Menstruatiecups, herbruikbare maandverbanden en menstruatieondergoed zijn duurzame alternatieven voor wegwerptampons en -maandverbanden. Ze verminderen afval, zijn kostenbesparend op de lange termijn en comfortabeler in gebruik. Bovendien bevatten ze geen schadelijke chemicaliën.

7 Wasbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes zijn een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpwatten. Gemaakt van katoen of bamboe, zijn ze zacht voor de huid en kunnen na gebruik gewassen en hergebruikt worden. Hiermee verminder je afval en bespaar je geld.

8 Bamboe wattenstaafjes

Bamboe wattenstaafjes zijn een duurzaam alternatief voor plastic staafjes. Ze zijn biologisch afbreekbaar en composteerbaar, waardoor ze minder milieubelastend zijn. Gebruik ze zoals gewone wattenstaafjes, maar gooi ze na gebruik in de compost of groenafval.

9 Ouderwets scheren

Ouderwets scheren met een veiligheidsscheermes is duurzaam en effectief. In plaats van plastic wegwerpscheermesjes gebruik je een metalen scheermes met verwisselbare, recyclebare mesjes. Het geeft een gladder scheerresultaat en vermindert plastic afval aanzienlijk.

10 Smeerbare deodorant

Smeerbare deodorant is een natuurlijke en verpakkingsarme optie. Vaak gemaakt van ingrediënten zoals kokosolie, bakpoeder en essentiële oliën, biedt het effectieve geurbescherming zonder aluminium en andere chemicaliën. Bewaar het in een herbruikbaar potje voor dagelijks gebruik.

Gebruik jij deze duurzame verzorgingsproducten al? En zijn er nog meer swaps voor duurzamere producten die jij hebt gemaakt? Deel het met ons in de comments!

Kijk voor een groot assortiment aan duurzame verzorgingsproducten op bijvoorbeeld zerowastestore.nl of Biggreensmile.nl.