Citroenen, bananen en sinaasappelen zijn smakelijke en vitaminerijke fruitsoorten. De kleurrijke vruchten hebben ook allemaal een schil, die vaak in de prullenbak of op de composthoop eindigt. Wist je dat je nog veel meer kunt doen met een overgebleven schil van biologisch fruit? Gooi de fruitschillen niet weg en probeer de volgende tips eens uit.

Dit kan je doen met een sinaasappelschil

Sinaasappelschillen

Een schijfje sinaasappel in je cocktail, een versgeperste jus d’orange of een heerlijke marmelade. De oranje vrucht uit China is zeer smaakvol! Alleen de schil als geheel is wat bitter. Je kunt de schil wel raspen en als smaakmaker gebruiken over yoghurt, gebak of salades. Wist je trouwens dat je de schil ook kunt gebruiken als aanmaakblokje, tegen stinkende schoenen of om ongedierte uit de tuin te houden?

Tip 1: Ongedierte

Heb je last van ongedierte in de tuin? Strooi dan versnipperde sinaasappelschillen in je tuin. Naaktslakken en mieren houden namelijk niet van de geur van sinaasappel. Ook katten vinden de geur van sinaasappels niks. Wil je de kat van de buren uit de tuin weren? Dan helpt het om een paar sinaasappelschillen langs de randen van de tuin te leggen.

En zit jouw eigen kat wel eens aan je kamerplanten? Wrijf met verse sinaasappelschillen over de bladeren om je geliefde huisdier weg te houden. In de zomer kun je tevens last hebben van muggen. Wrijf met een verse sinaasappelschil over je huid en voorkom dat de muggen je steken!

Kaars van sinaasappelschil

Tip 2: Aanmaakblokje

De olie die in sinaasappelschillen zit is ontvlambaar, waardoor je met gedroogde sinaasappelschillen makkelijk een vuurtje kunt aanmaken. De schillen branden ook nog eens langer dan twijgjes. En een bijkomend voordeel is dat het ook nog eens zorgt voor een zomerse geur.

Gebruik voor het maken van vuur altijd droog en onbehandeld hout zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk. Koop je brandhout? Neem dan brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Thee van sinaasappelschil

Tip 3: Thee drinken

Je kunt gedroogde sinaasappelschillen gebruiken om thee van te zetten. De gedroogde schil geeft meer smaak dan de vrucht zelf. Je kunt de schil gebruiken in combinatie met zwarte of met groene thee of voor een fruitmix.

Tip 4: Stinkende schoenen

Zweetvoeten, wie heeft er geen last van in de zomer of na het sporten? De geur die dit met zich meebrengt, is niet altijd even aangenaam. Je voeten kun je wassen, maar je wilt natuurlijk ook graag die stank uit je schoenen weg hebben. In de schillen van een sinaasappel (en ook van een citroen, grapefruit of limoen) zit olie die voor een heerlijke geur zorgt. Leg de schillen in je stinkende gympen en na een nachtje ruiken jouw schoenen weer een stukje frisser!

Dit kan je doen met de schil van een citroen

Citroenschil zero waste

Citroen is heerlijk als frisse smaakmaker. De vrucht en het sap is in veel gerechten toe te passen, maar ook de schil van een citroen kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Maak bijvoorbeeld zelf luchtverfrisser of reinigingsmiddel van overgebleven citroenschillen.

Tip 1: Nare geurtjes verwijderen

De geur van citroen is herkenbaar en wordt veel gebruikt in huishoudartikelen zoals luchtverfrissers en schoonmaakdoekjes. Heb je citroenschillen over? Leg dan één of twee schillen in de koelkast of in de prullenbak om vieze geurtjes te maskeren. Je kunt je overgebleven citroenschillen ook laten drogen op de verwarming. Als de schillen zijn gekruld, kun je ze in huis leggen om de geur te verspreiden. Bovendien zijn insecten ook geen fan van citroengeur, waardoor ze eerder weg zullen blijven.

Citroenschillen schoonmaakmiddel

Tip 2: Duurzame allesreiniger

Van citroenschillen kun je zelf allesreiniger maken. Stop de fruitschillen in een grote pot en giet er witte azijn overheen. Sluit de pot goed af. Laat de schillen ongeveer twee weken in de pot met azijn zitten. Nadat de schillen zijn geweekt, kun je ze met een zeef scheiden van de azijn.

De citroenschillen mogen op dit moment nog steeds in de compostbak. De citroenazijn kun je in een fles gieten en aanvullen met water: gebruik 50 procent azijn en 50 procent water. Je kunt je zelfgemaakte allesreiniger nu gebruiken, behalve op natuursteen. Test voor de zekerheid eerst op kleine delen of de allesreiniger goed werkt en geen vlekken achterlaat.

Anderen lazen ook:  Wat eten we vandaag: duurzaam eten en drinken

Tip 3: Maak je eigen kaars

Wil je je balkon of tuin opvrolijken met kaarsjes? Gebruik dan je citroenschillen. Je moet hiervoor wel de citroenschil in tact houden. Snijd de bovenkant van de citroen af en hol de citroen uit. Smelt vervolgens restjes van oude kaarsen samen met het sap van de citroen au bain-marie of op een laag vuurtje in een pan (het liefst een oud pannetje). Giet het gesmolten kaarsvet in de uitgeholde citroen. Steek een lontje in het kaarsvet, laat het geheel hard worden en geniet van je zelfgemaakte kaars!

Citroenschil raspen

Tip 4: Raspen

Je kunt de schil van een citroen ook raspen nadat je de citroen goed hebt gewassen. De rasp kun je gebruiken om je yoghurt meer smaak te geven of als toevoeging aan olijfolie. Je kunt er ook citroenzout van maken om gerechten mee te kruiden. Voeg daarvoor gemalen peper en zout toe aan de citroenschillen en leg dit op bakpapier op een bakplaat in de oven. Laat het op lage temperatuur drogen en meng het geheel vervolgens fijn. Achteraf kun je altijd nog wat extra zout toevoegen.

Dit kan je doen met een banenschil

Zero waste bananenschil

Bananen zijn gezonde tussendoortjes en je kunt er heerlijk bananenbrood, smoothies of ‘fruitchips’ van maken. Net als de banaan is ook de bananenschil erg veelzijdig. Zo kun je de schil onder andere gebruiken om je schoenen mee te poetsen en om bladluis weg te houden.

Tip 1: Schoenenpoets

In een bananenschil zit kalium en daarmee kun je lederen producten, zoals schoenen en tassen, onderhouden en poetsen. Handig, als je geen schoenpoets in huis hebt. Pel de banaan vanaf ‘de onderkant’ (waar de steel niet zit); die kun je namelijk gebruiken om de schil aan vast te houden tijdens het poetsen. Smeer het leer zorgvuldig in met de binnenkant van de bananenschil door ronde bewegingen te maken. Zorg dat het vocht van de schil goed intrekt.

Er zullen resten van de bananenschil achterblijven op je schoen of tas, maar dat is niet erg. Als je klaar bent met de schil, wrijf je het leer droog met een microvezeldoekje waardoor de resten worden weggehaald. Het leer zal dankzij het vocht van de bananenschil weer glanzen en eruit zien als nieuw.

Zero waste fruitschillen bananenschil

Tip 2: Plantenvoeding

Naast kalium zit er in een bananenschil ook veel magnesium en fosfor. Je kunt bananenschil daarom prima onder een struik of plant leggen in de tuin. De schil zal composteren en de bodem op natuurlijke wijze voeden. Je kunt de bananenschil ook gebruiken voor je kamerplanten. Hak de schillen in kleine stukjes en druk ze in de potgrond. De schil geeft niet alleen voeding af, maar  bladluizen hebben ook nog eens een hekel aan bananen waardoor de luizen op afstand zullen blijven!

Tip 3: Mals vlees

Sta je graag in de keuken en houd je van een mals stukje vlees? Volgens sommige kookfans is een bananenschil de uitkomst. Je kunt tijdens het bakken in een braadpan een rijpe bananenschil op het vlees leggen. Je kunt dit ook toepassen wanneer je vlees in de oven bereidt. De schillen voegen stoom toe aan de lucht in de oven, waardoor je vlees minder snel uitdroogt.

Bananenschil water

Tip 4: Bananenwater

Je kunt je planten ook een boost geven met bananenwater. Dit maak je door je bananenschillen twee dagen te laten weken in water. Vervolgens haal je de schillen eruit en vul je het water aan met nog eens vier delen water. Dit kun je daarna aan je kamerplanten geven.

Let op: gebruik dit water niet iedere keer als je de plant giet. Eén keer in de maand is voldoende om jouw plant extra voedingsstoffen te geven. Bij tropische planten kun je ook de bladeren af en toe besprenkelen met dit water. Je kunt de bladeren ook inwrijven met de binnenkant van een bananenschil, hierdoor neem je het stof weg en glanzen de bladeren weer.

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 02 2022