Heb je jouw huis al van boven naar beneden schoongemaakt, je zolder opgeruimd en ben je bij met klusjes in je tuin? Of wil je ter afwisseling gewoon even iets anders doen? Deze leuke DIY projecten zijn niet alleen fijn om jezelf even bezig te houden, maar ook nog goed voor het milieu. Door spullen in huis te hergebruiken en er iets nieuws van te maken, hoef je ze niet weg te gooien.

Maak een tas van oude t-shirts

Je hebt vast nog wel een lievelingsshirt liggen dat je eigenlijk nooit meer draagt, maar die je ook niet weg wilt doen. Maak er dan een tas van. Zo kun je bij het zien van de tas nog eens terugdenken aan de mooie herinneringen toen je dat shirt aan had én je hebt er een goedkope boodschappentas bij.

Van snoeiafval naar kledingrek

Heb je in de tuin gewerkt en een stapel snoeiafval liggen? Op een rustig moment kan je het afval naar de milieustraat brengen, maar je kan het ook hergebruiken. Fijngemaakte takken mogen, mits je het goed mengt met ander materiaal, op de composthoop. Heb je veel kleine takken? Je kan er allerlei knutselwerken mee maken. Maak er bijvoorbeeld een voederhuisje voor vogels, onderzetters of een originele vaas mee. Grote takken kun je gebruiken om bijvoorbeeld een kledingrek, lamp of decoratieve trap mee te maken.

Kweek je eigen boompje

Wist je dat je met sommige pitten en zaden opnieuw een boompje kan laten groeien? Met een avocadopit, een glas en wat satéprikkers kun je heel eenvoudig je eigen avocadoboom kweken. Tuinen.nl legt je stap voor stap uit hoe je zelf een avocadoboom kweekt. Ook een ananasplant is simpel thuis te kweken. Benieuwd hoe? Lees het hier.

Kweek je eigen avocadoboom

Geen ananas of avocado in huis maar wel een walnoot, hazelnoot of dadel? Ook hiermee kun je thuis je eigen planten kweken. Op LandIdee lees je hoe je een dadelpalm en walnotenboom of hazelaar kweekt.

Anderen lazen ook:  Inzicht in je energieverbruik met een handige app

Hergebruiken van wc-rolletjes

Wc-rolletjes kun je op tal van manieren hergebruiken. Je kan ze gebruiken om samen met je kinderen mee te knutselen. Laat hun fantasie los en maak bijvoorbeeld een leuke eenhoorn, kikker of klein vogelhuisje. Wc-rolletjes zijn daarnaast ook een prima opbergbakje. Lijm een aantal wc-rollen aan elkaar en maak je eigen make-upborstelhouder. Of gebruik ze om kabels mee op te ruimen.

Wil je nieuwe planten in de tuin? Laat zaailingen opgroeien in een wc-rolletje. Zo voorkom je dat de wortels beschadigd raken.

Creatief met kartonnen dozen

Nu we minder de deur uit kunnen is het handig om online te bestellen. De dozen van je bestelling kun je weer hergebruiken in een knutselproject. Wikkel wat touw om een doos heen of pak het in met cadeaupapier om er een mandje van te maken. Heb je een grote doos ontvangen? Deze zijn ook perfect voor knutselprojecten voor kinderen. Tover de doos om tot auto of speelhuisje.

Heb je katten in huis? Katten zijn dol op dozen. Ze zijn snel tevreden en maak graag gebruik van ieder formaat doos. Je hoeft de doos alleen maar voor ze neer te zetten en ze vermaken zich prima.