In onze zoektocht naar verduurzaming en milieuvriendelijke keuzes, leggen we vaak de focus op grote veranderingen en aanpassingen. Zo installeren we zonnepanelen op ons dak, laten we warmtepompen aanleggen en isoleren we onze woningen. Goede stappen in de juiste richting, absoluut, maar soms lijken we te vergeten dat kleine veranderingen in ons dagelijks leven ook impact maken! In dit artikel vertellen we meer over hoe het opruimen van ons huis bijdraagt aan verduurzaming. Lees snel verder.

Minder afval

Door je huis regelmatig op te ruimen, creëer je ruimte en heb je meer overzicht. Dit helpt je in te zien wat je allemaal bezit en wat je écht nodig hebt. Vaak is het zo dat mensen tijdens het opruimen spullen tegenkomen waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden! Ruim je huis dus eens grondig op en organiseer al je spullen. Alle schoenen die je draagt kun je plaatsen in een schoenenrek. Draag je bepaalde gympen al jaren niet meer? Deze kun je verkopen, weggeven of recyclen. Hetzelfde geldt voor kleding, boeken, servies en andere ongebruikte spullen. Door deze spullen een tweede leven te geven, verklein je niet enkel de hoeveelheid afval die naar de stortplaats wordt gebracht, maar geef je ook de energie en de grondstoffen die tijdens de productie van de spullen is gebruikt een tweede leven!

Hergebruik en upcycling

Over een tweede leven gesproken! Het opruimen van alle ruimtes in je woning biedt ook de mogelijkheid tot creativiteit. In plaats van het weggooien van een item, kun je deze ook een nieuw doel geven door middel van hergebruik of upcycling. Zo kan een stapel oude planken die al jaren in de schuur liggen worden omgetoverd tot een boekenkast of een aantal handige wasmanden! Een oud t-shirt kan voortaan dienen als poetsdoek en de glazen potten waar eerst augurken in zaten, kunnen nu dienen als voorraadpotten voor pasta, rijst of havermout! Door dit soort items een nieuw leven te geven, verleng je de levensduur en koop je minder snel nieuwe spullen!

Anderen lazen ook:  Een garantiefonds voor zonnepanelen: wat is de meerwaarde?

Het maken van grote aanpassingen in huis is dus niet per se nodig om een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid! Door te zorgen voor een opgeruimd en georganiseerd huis verminder je de hoeveelheid afval die je produceert en koop je minder snel (onnodig) nieuwe spullen. Dus, wanneer neem jij de tijd voor een grote schoonmaak om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame wereld?