Nadat The Ocean Cleanup succesvol stukken plastic heeft opgevangen in de Grote Oceaan, willen ze zich nu gaan richten op plasticvervuiling in rivieren. Voor het einde van 2025 wil de organisatie 1.000 van de meest vervuilende rivieren aanpakken. Daarmee zou 80% van het plastic afval in de oceaan voorkomen kunnen worden.

The Ocean Cleanup plasticvervuiling in rivieren Interceptor

Vier jaar geleden is The Ocean Cleanup begonnen met het ontwikkelen van de zogeheten ‘Interceptor’. Deze uitvinding zou het de verspreiding van plastic moeten aanpakken bij de oorsprong, de rivieren.  Boyan Slat, oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, vertelt erover: “Om het oceaan werkelijk te ontdoen van al het plastic, moeten we zowel opruimen als de toevoer stoppen om te voorkomen dat het plastic het oceaan bereikt. Door onze technologie van de plasticvanger te combineren met de Interceptor zijn we nu in staat om beide kanten van het probleem aan te pakken”.

De Interceptor is in staat om 50.000 kilogram afval per dag uit de rivieren te halen. Onder optimale omstandigheden is het zelfs in staat om 100.000 kilogram te verzamelen. Er zijn tot nu toe vier Interceptors gebouwd. Twee daarvan zijn al operationeel in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde systeem wordt geïnstalleerd in Vietnam en een vierde in de Dominicaanse Republiek.

The Ocean Cleanup plasticvervuiling in rivieren

Plasticvervuiling door rivieren

The Ocean Cleanup heeft onderzocht hoe groot de plasticvervuiling is. Ze hebben ontdekt dat 1% van alle rivieren in de wereld verantwoordelijk is voor ongeveer 80% van het afval dat in de oceaan terechtkomt. Via een interactieve map op hun website is het probleem in kaart gebracht.

De Interceptor is milieuvriendelijk en werkt volledig op zonne-energie. Het heeft ingebouwde lithium-ion batterijen waardoor het dag en nacht zonder uitstoot van gassen of geluid kan werken. Het systeem is verankerd in het rivierbed en gebruikt de natuurlijke krachten van de rivier om plastic op te vangen. Doordat de Interceptor volledig zelfstandig kan werken, is gevaarlijk handmatig werk niet meer nodig. Het systeem is zodanig ontworpen dat het niet schadelijk is voor de dieren in de rivieren.

 

Bron en foto’s: The Ocean Cleanup