Arjan en Annemieke van Oosterhout kochten in het voorjaar van 2019 een jaren 30-woning in Hilversum. Het was hen meteen duidelijk: we gaan dit huis verduurzamen. Maar, hoe ze dat precies moesten doen en wat er dan zou gebeuren, was nog onduidelijk. Ze schakelden de hulp in van De Energiebespaarders, die het proces voor hen uit handen nam.

Anderhalf jaar geleden kwamen Arjan (41) en Annemieke (37) een prachtige jaren 30-woning in Hilversum tegen, waar ze nu samen met hun dochters Bibi (5) en Norah (3) wonen. Met de charmes van een jaren 30-woning komen echter ook de ‘gebreken’. “We dachten aanvankelijk dat we niet veel aan de woning hoefden aan te passen,” vertelt Arjan. “We hebben uiteindelijk toch de keuken vernieuwd, alles geverfd, nieuwe vloeren gelegd en boven nog een badkamer gerealiseerd. En toen wilden we eigenlijk ook nog wel het huis verduurzamen. Zowel om op de energierekening te besparen als om ons steentje bij te dragen aan het milieu. Maar waar moesten we beginnen?” Zelf had het stel weinig achtergrondkennis over dit onderwerp en ze besloten hulp in te schakelen. Via de website van een hypotheekverstrekker kwam Annemieke uit bij De Energiebespaarders. Ze legde contact en er was meteen een klik. “Het voelde goed,” zegt Arjan. “Als je wel een idee hebt van wat je ongeveer wilt, maar niet de technische kennis hebt, is het fijn als zo’n partij direct weet wat je bedoelt.”

Huis verduurzamen Hilversum

Je huis verduurzamen met een adviseur

Tim Nijboer, adviseur van De Energiebespaarders, vertelt: “Als adviseur kan ik een brug slaan tussen de techniek en hoe dit er voor de bewoners praktisch uit komt te zien.” Hij is namens De Energiebespaarders betrokken geweest bij de aanpassingen aan de woning. “Ik ben hier in het begin van het vorige jaar langs geweest. Samen met Annemieke en Arjan is gekeken naar de woning, de wensen en de mogelijkheden.” De keuze viel uiteindelijk op het plaatsen van zonnepanelen en het toepassen van spouwmuurisolatie. “Dat zijn eigenlijk de eerste verdiensten. Deze maatregelen worden ook het meest toegepast.”

Verder is er nog gekeken naar mogelijkheden voor isolatie van het dak en voor vloerisolatie. “Het gekke is,” zegt Annemieke. “Dat zowel wij, als de vorige bewoners nergens de ingang naar de kruipruimte hebben kunnen vinden. Het zou er wel moeten zijn, maar we hebben geen idee waar.” In zo’n geval zou je er voor kunnen kiezen om de kruipruimte ‘blind’ te isoleren, maar Tim legt uit waarom dit niet verstandig is. “Je zou dan op een bepaald punt een isolatiemateriaal onder de vloer kunnen spuiten, maar omdat je geen zicht hebt op waar dit precies terecht komt, doe je het effect teniet. Zo zou het kunnen dat er op bepaalde plekken geen isolatiemateriaal terechtkomt of dat de laag niet egaal is.” In het geval van Arjan en Annemieke is ervoor gekozen om nu nog geen vloerisolatie toe te passen. “De vloer in de woon- en eetkamer hebben we laten liggen, maar mochten we die ooit nog openbreken, dan zou dat een goed moment zijn om opnieuw naar vloerisolatie te kijken,” vertelt Arjan.

Anderen lazen ook:  Je kledingkast duurzamer maken

Huis verduurzamen Hilversum

Spouwmuurisolatie

Na het bezoek van Tim is een offerte opgesteld en besloten Arjan en Annemieke zonnepanelen te laten plaatsen en hun spouwmuur te laten isoleren om zo hun huis te verduurzamen. De spouwmuur is geïsoleerd door middel van EPS-parels. “Dat zijn een soort piepschuim pareltjes, met een thermische coating. Die zorgen ervoor dat de warmte binnenblijft,” legt Tim uit. Voor de spouwmuurisolatie betaalde het stel ruim € 2100.

Huis verduurzamen Hilversum

Zonnepanelen

Aan de achterzijde van de woning liggen op het dak elf Q Cells zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn, zeker op zonnige dagen, genoeg om het gezin van stroom te voorzien en helpen daarmee hun huis verduurzamen. Tim legt uit waarop de keuze voor het aantal zonnepanelen wordt gebaseerd. “We zien vaak dat deze geplaatst worden voor mensen de woning betrekken. Er is dan nog geen data over het verbruik van dat gezin in die specifieke woning, maar er zijn wel enkele gegevens waar je het verbruik op kunt baseren. Zo kijken we naar het oppervlakte, maar ook naar de gezinssamenstelling en de levensstijl.”

De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer van SolarEdge. “Het mooie van dit systeem is dat ieder zonnepaneel zijn stroom als het ware individueel doorgeeft. Je kunt daardoor per paneel de opbrengst monitoren en je ziet het direct wanneer er met een paneel iets mis is. Daarnaast is er nog een groot voordeel. Bij andere systemen waarbij de zonnepanelen allemaal geschakeld zijn, is de totale opbrengst afhankelijk van de ‘zwakste schakel’. Ligt er bij dit systeem één paneel in de schaduw, maar de rest in de zon, dan wordt de opbrengst niet lager, maar brengt alleen dat ene paneel iets minder op.”

Huis verduurzamen Hilversum

Arjan vindt het erg handig dat de app van de zonnepanelen inzicht biedt. “Dat maakt het tastbaar. Zeker in het begin, als je de panelen net hebt, kijk je daar vaak op. Daarnaast staan er ook leuke feitjes in,” vertelt Arjan terwijl hij de app opent. “Kijk, zo hebben we in die 15 maanden tijd al 1602 kilo CO2 uitgespaard.”

Foto’s: Henny van Belkom

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.