Elk nadeel heeft zijn voordeel, moet Els Esselink (22) uit Zwolle gedacht hebben toen ze haar eerste zelfgemaakte rek van duurzaam hout en gerecycled staal verkocht. Ze had het rek eigenlijk voor zichzelf gemaakt, maar hij was net iets te klein. Toen ze zag dat zoveel mensen enthousiast waren over het product, motiveerde dat haar om haar eigen bedrijf Steelmywood te beginnen.

De inspiratie voor het ontwerp kwam drie jaar geleden, toen ze nog in Zwolle studeerde. ,,Ik woonde op kamers en wilde mijn kamer gezelliger maken. Het liefst wilde ik zo’n vintage Tomado boekenrek, dat gekenmerkt wordt door het stalen frame met planken, die je binnen het frame kunt verplaatsen. Maar als student heb je natuurlijk niet veel geld. Toen bedacht ik dat ik zelf ook een rek kon maken’’, vertelt Els. ,,Mijn vader heeft een metaalbewerkingsbedrijf, dus ik kon het daar gaan maken. Het hout dat ik voor mijn eerste ontwerpen gebruikte, was overgebleven nadat mijn vader enkele schuren om ons huis had gebouwd.’’

Duurzaam houten rek Steelmywood

Knipoog naar haar eerste rek van duurzaam hout

,,Ik nam het rek mee in de trein, dat was een heel gedoe. Toen ik op mijn kamer kwam, bleek dat mijn boeken er niet goed op pasten. Ik besloot hem op Marktplaats te zetten met de tekst ‘Voor een kratje bier’. Er kwamen echter veel biedingen binnen. Een teamgenoot uit mijn volleybalteam had gezien dat ik het rek verkocht en vroeg of ik een ander ontwerp voor bij haar in het toilet kon maken. Dat deed ik. Zo begon het balletje te rollen en kwamen er steeds meer aanvragen bij van vrienden en familie. Na een tijdje zegde ik mijn bijbaan op en had ik de leukste bijbaan voor mijzelf gecreëerd! Daar hoorde ook een passende bedrijfsnaam bij en zo bedacht ik Steelmywood, met een knipoog naar mijn eerste ‘gestolen’ hout en de materialen die ik gebruik.’’

Steelmywood

Elke vezel gebruiken

,,Het eikenhout dat wordt gebruikt voor de rekken, komt uit de Achterhoek dus het is lokaal en er is geen grote reisafstand.’’ vertelt Els. De frames zijn van gerecycled staal. ,,Staal is een duurzaam metaal, het is volledig recyclebaar en wordt ook vaak hergebruikt’’, licht Els toe. ,,Die frames worden door mijn vaders bedrijf gemaakt. Die werkplaats wekt zijn eigen energie op, omdat het bedrijf gebruik maakt van zonnepanelen.’’ De frames maakte ze in eerste instantie nog zelf, maar nu focust ze zich op de houtbewerking, het klantcontact en het eindresultaat. ,,In mijn eigen werkplaats in Zwolle maak ik de planken. Het hout dat ik binnenkrijg, is nog onbewerkt. Ik zaag de planken op maat, bewerk het hout en voorzie het van een lakkleur naar wens.’’

Anderen lazen ook:  Groener Wonen 04 2020

Steelmywood duurzaam rek van hout

Zonder afval

In haar werkplaats gaat niks verloren, vertelt Els. ,,Het zaagsel dat vrijkomt bij het schaven van de planken gaat naar een manege waar het dient als bedekking van de stalvloeren. Ik vond het zo zonde om weg te doen, dat ik op Facebook had gevraagd wie ik er blij mee zou kunnen maken. Ook wilde ik een oplossing bedenken voor de lege lasdraadrollen. Van die rollen maak ik onder andere kleine tafeltjes met een plank eikenhout. Daar gebruik ik het hout  voor met natuurlijke imperfecties, zoals noesten of kleine barstjes. Ik verzamel ook lasrollen van andere bedrijven. De waarde van dat ijzer is zo laag, dat veel bedrijven niet meer scheiden.’’

Steelmywood rek van duurzaam hout

Steelmykar

Bestellingen leveren met de auto doet Els niet. Het postkantoor ligt op fietsafstand van haar werkplek die zich in een loods bevindt waar ook andere kleine ondernemers zich gevestigd hebben. Voor de aflevering van producten bij het postkantoor heeft ze een speciaal milieuvriendelijk vervoersmiddel: de Steelmywood fietskar, ook wel de Steelmykar genoemd. Ze wil haar bedrijf nog duurzamer maken, door bijvoorbeeld folders bij wandrekken te leveren met informatie wat een klant kan doen als de producten hun langste tijd gehad hebben. ,,Ik wil hen graag gaan informeren over het scheiden van materialen’’, vertelt Els. Sinds ze haar studie in 2018 heeft afgerond, is ze fulltime met haar bedrijf bezig. ,,Maar ik zie het nog steeds als een hobby en wil ook anderen inspireren. Daarom volg ik nu een opleiding om les te gaan geven in techniek en duurzaamheid.’’

 

Foto’s: Steelmywood

Het complete artikel is verschenen in Groener Wonen editie 2-2019

Geen enkel nummer van Groener Wonen missen? Word abonnee!