Vorig jaar verscheen het boek ‘Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder plastic’ van de zussen Jessie en Nicky Kroon; inmiddels is de derde druk ervan verschenen. Met hun boek en hun gelijknamige blog inspireren zij anderen met hun duurzame levensstijl zonder afval.

Samen met haar zus Nicky heeft Jessie jaren geleden het roer omgegooid. Eerst was er een 30-dagen-challenge om te zien of ze echt zonder afval konden leven en inmiddels is het voor hen een tweede natuur geworden. Jessie heeft er zelfs haar beroep van gemaakt. Na haar studie communicatiewetenschap werkt ze fulltime voor het projectbureau dat ze samen met haar zus heeft opgezet. Ze wordt overal gevraagd om lezingen te geven en samen met haar zus schreef ze het boek Het Zero Waste Project – een leuker leven met minder plastic. Per half jaar heeft Jessie zelf slechts 1 linnen tasje plastic afval.

Zero waste minder plastic

Zero waste tips

De zussen geven in hun boek en op hun blog handige tips om (plastic) verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk uit je leven te bannen. Jessie Kroon: “Ga op zoek naar verpakkingsloze winkels bij jou in de buurt. De markt is je vriend! Neem je eigen zakjes en potten mee en je komt al een heel eind. Wees niet bang om te vragen of iets zonder verpakking verkocht kan worden.”

Een andere tip van de zussen is: zelf maken. Basisingrediënten zijn vaak los te koop of te koop in bulk, zodat er minder verpakkingsmateriaal nodig is. Zo kun je makkelijker zero waste koken en veel producten kun je ook voor meerdere doeleinden gebruiken. De zussen maken bijvoorbeeld zelf hun tortillawraps en poetsen de wc met baksoda en azijn. Baksoda is sowieso een geweldig product. Het zorgt ervoor dat je muffins rijzen, maar je kunt er ook tandpasta en deodorant van maken.

Veel mensen zullen niet zo ver gaan, maar kleine stapjes maken kan wel. Seizoensgroenten kopen bijvoorbeeld, is nog goedkoper ook. Of gewoon minder kopen. Kies voor fair fashion in plaats van fast fashion. Dus liever één mooie spijkerbroek die misschien wat duurder is dan vijf exemplaren die na een paar maanden alweer achter in de kast belanden. Tweedehands kopen is altijd een milieuvriendelijke optie.

Anderen lazen ook:  Met hoisinsaus geglaceerde tempé

Zero waste project

Levensstijl

Een vraag die Jessie vaak gesteld wordt: is het leven nog wel leuk als je overal op moet letten en zoveel moeite moet doen om je dagelijkse levensbehoeften bij elkaar te scharrelen? ,”Wij zijn juist veel gelukkiger geworden, omdat wat je doet zoveel impact heeft. We leveren niet in op stijl en comfort. We kopen veel minder dan voorheen, maar wat we kopen is wel mooier en duurzamer.”

Progress, not perfection, lijkt het levensmotto van Jessie: “We koken echt niet elke dag zelf, eten nog altijd avocado’s en taart met cacao en suiker, niet per se duurzame ingrediënten, en we gaan ook nog steeds op vakantie. Maar juist doordat we onze keuzes zo hebben afgebakend, en ruimte hebben gelaten voor gewone dingen, houden we onze levensstijl al jaren vol. Wat ons betreft gaat het om de balans.”

 

Foto’s:Marisa Broekhuizen uit het boek Het Zero Waste Project

Lees het volledige interview met Jessie Kroon in Groener Wonen 01-2019.