Schraap jij na de maaltijd de schalen leeg boven de vuilnisbak? Vind je onder in de groentela regelmatig verschrompelde worteltjes, uitgelopen aardappels en andere ‘vergeten groenten’? Volgens Milieu Centraal gooien we per persoon jaarlijks 40 kilo goed eten weg. Zonde! In haar boek Zero Waste Koken geeft Florence-Léa Siry je tal van handige tips om zo min mogelijk eten weg te gooien en eetbaar afval zoveel mogelijk te vermijden. Groener Wonen deelt een recept uit het boek: Knoflookbrood nieuwe stijl.

Zero Waste Koken met oud brood

Wist je dat het mogelijk is om een ongesneden oud brood een nieuw leven te geven? Het is voldoende om het (ongesneden) brood even onder een straaltje water te houden en dan in een op 180 °C voorverwarmde oven te bakken gedurende 10 minuten. Het brood wordt weer vers, maar alleen maar voor een dag. Om het nog lekkerder te maken garneer je het met alles wat je bij de hand hebt! Ga zelf eens ‘Zero Waste Koken’ met dit heerlijke recept.

Ingrediënten

  • droog, heel brood
  • saus of tapenade naar keuze
  • gekonfijte groenten
  • plakjes knoflook en/of uienringen
  • plakken kaas
  • niet-meer-zo-verse kruiden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Vul inkepingen in het brood met knoflook en/of ui en wat je toevallig nog in huis hebt (tapenades, kruiden, kaas). Zet in de oven en laat 5-10 minuten gratineren. Serveer warm.

Tips

– Maak in het brood schuine inkepingen, maar snijd het niet volledig door. Als je er veel vulling in doet, gaat het bol  staan, maar dan druk je het gewoon platter.

– In tegenstelling tot knoflookbrood dat je onder de ovengrill maakt, ontstaat het lekkerste gevulde brood als je het wat langer bakt en op een matige temperatuur.

 

Wil je meer tips over Zero Waste Koken? Bekijk dan het boek van Florence-Léa Siry.O.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Anderen lazen ook:  5x tips voor kringloopshoppen

Zero Waste Koken, boek, groener wonen, recept, knoflookbrood

 

Lees ook: Koken op inductie