Een vakman in hart en nieren, dat is Rob van den Berg. Als monteur bij Feenstra komt hij vaak bij mensen over de vloer. Niet alleen om technische zaken uit te voeren, maar ook om advies te geven. De laatste jaren ziet hij steeds vaker zonnepanelen op de daken liggen. Dat is natuurlijk erg gunstig voor de energietransitie. Maar toch blijft een andere sterspeler in ‘Team Zonne-energie’ een beetje in de schaduw: de zonneboiler. Daarom informeert hij je graag wat een slimmere keuze is: een zonneboiler of zonnepanelen.

Wat is een zonneboiler?

Waar zonnepanelen zorgen voor groene stroom in huis, zorgt een zonneboiler op een duurzame manier voor warm water in je woning. Je keuze voor een zonneboiler of zonnepanelen is dus mede afhankelijk van de functie die je wilt. Een zonneboiler verwarmt je woning door middel van een zonnecollector op het dak. Deze zet de zonnestralen om in warm water. In de buizen van de collector bevindt zich een mengvloeistof van water en glycol dat door het zonlicht wordt verwarmd. Door deze verwarmingsmethode kan er warm water opgeslagen worden in een vat, de boiler. Het warme water kun je vervolgens gebruiken in de badkamer of keuken. Een zonneboiler is een duurzame manier van verwarmen, omdat je gasverbruik erdoor omlaag kan en je minder CO2 uitstoot.

In de wintermaanden

Zonnepanelen halen het meeste rendement in de zomermaanden. Dat is eigenlijk niet anders voor de zonneboiler. Het verschil in opbrengst tussen de zomer en winter is echter bij zonneboilers minder groot dan bij zonnepanelen. Over een jaar genomen zal een gemiddeld gezin van vier personen per jaar 180 m³ gas besparen. Dat is ongeveer de helft van de energie die nodig is voor warm water.

Zonneboiler of zonnepanelen op je dak?

Je hoeft niet te kiezen voor een zonneboiler of zonnepanelen. Je kan ze ook prima combineren. Moderne zonnecollectoren hebben ook dezelfde afmetingen en kleur als panelen. Het past dus qua uitstraling prima op je dak. Je zult  er alleen wel genoeg dakoppervlak voor nodig hebben en het liefst een gunstige ligging. Is je dakoppervlak wat minder groot? Dan zul je vaak een keuze moeten maken: Plaats je een zonneboiler of zonnepanelen?

Anderen lazen ook:  Cv-ketel voorbereiden op de winter

Om die keuze te maken, zijn verschillende factoren van belang. Stel je hebt momenteel een cv-combiketel in huis. Dan zal de zonneboiler je gasverbruik verlagen en  zonnepanelen ervoor zorgen dat je minder elektriciteit van je leverancier nodig hebt. Puur financieel gezien zijn zonnepanelen de beste keuze. De terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer zeven jaar, terwijl dat van een zonneboiler twaalf jaar is. Als de gasprijzen de komende jaren blijven stijgen, kan je wel sneller al je investering in de zonneboiler terugverdienen. Vind je het vooral belangrijk dat je jouw CO2- uitstoot verlaagt? Dan is een zonneboiler een betere keuze. Aardgas is namelijk vervuilender dan elektriciteit. Met een zonneboiler lever je een positievere impact op het klimaat dan met één of meer panelen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Feenstra