Hoewel we niet vaak meer écht strenge winters meemaken in Nederland, kan het nog wel eens flink vriezen en sneeuwen. Je vraagt je misschien af hoe je moet handelen bij sneeuw op zonnepanelen. Wij geven tips voor het onderhoud van zonnepanelen in de winter.

 

Rendement zonnepanelen in winter


Dat zonnepanelen het meeste opleveren tijdens zonnige zomerdagen, zal niemand verbazen. Toch leveren zonnepanelen ook in de winter nog wat op. Dit is wel veel minder dan tijdens de lange zomerdagen, mede omdat er vaak meer bewolking is en de zon tijdens de winter minder lang schijnt. Wanneer je nog zonnepanelen wilt aanleggen, kun je wel rekening houden met de stand van de zon, ook in de winter. In de winter staat de zon lager, waardoor er door hoge gebouwen of bomen in de omgeving al snel last is van schaduw. Een vakspecialist is gespecialiseerd in de juiste plaatsing van zonnepanelen en kan je hierbij adviseren, zodat je het beste resultaat krijgt.

 

Kou en zonnepanelen


Je hoeft geen zorgen te maken over het effect van lage temperaturen op je zonnepanelen. Het is namelijk zo dat ze zelfs beter tegen kou dan tegen warmte kunnen. Warmte beperkt het omzetten van energie en bij lagere temperaturen werkt de installatie in principe beter. Hier merk je vaak minder van, omdat er dan ook sprake is van minder zonlicht. Zonnepanelen moeten voldoen aan bepaalde eisen. Ze worden uitgebreid getest, ook onder verschillende weersomstandigheden. Zowel de panelen als de bedrading hiervan is weerbestendig. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat sneeuw op zonnepanelen, of (smeltend) ijs voor kortsluiting zal zorgen. Het is natuurlijk wel altijd belangrijk dat je zonnepanelen op een verantwoorde en vakkundige wijze worden aangesloten om de veiligheid te waarborgen.

 

Sneeuw op zonnepanelen


Hoewel het niet vaak voorkomt, kan er een flink pak sneeuw vallen, dat bewijst ook de winter van 2021 maar weer. Sneeuw kan zorgen voor een lager rendement, maar wees voorzichtig als je de sneeuwlaag wilt verwijderen. Staan je zonnepanelen schuin (liefst met een hoek van 40 graden), dan zal de sneeuw vanzelf van de panelen schuiven. Moet de sneeuw toch verwijderd worden? Dan kun je dit het beste door een expert laten doen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen en onderhouden van zonnepanelen kunnen je hierbij helpen. Ga je zelf aan de slag? Zorg dan dat je er zeker van bent dat je op een veilige manier te werk kunt gaan. Gebruik nooit een harde bezem, een sneeuwschep of ander scherp object om de sneeuw te verwijderen, hiermee beschadig je de panelen. Je kunt beter gebruik maken van een telescopische wisser of zachte veger.

Anderen lazen ook:  Een miljoen huizen met zonnepanelen

 sneeuw op zonnepanelen

IJs op zonnepanelen


Bevroren sneeuw of ijs kun je beter niet verwijderen van de zonnepanelen. De kans dat je panelen hierdoor beschadigd raken, is namelijk erg groot. Ligt er een laagje ijs of bevroren sneeuw op je panelen? Wacht dan gewoon tot het ontdooit en het laagje smelt. Maak nooit gebruik van een ruitenkrabber om het ijs weg te halen. Ook is het niet aan te raden om zout op je panelen te strooien of bijvoorbeeld autowas op de panelen te smeren om sneeuw te weren. Deze producten kunnen zorgen voor beschadigingen aan de (coating van de) panelen en aan je dak.

Do’s en don’ts bij vorst en zonnepanelen


Nog even op een rijtje hoe je moet handelen bij zonnepanelen in de winter:

  • IJs of bevroren sneeuw niet verwijderen, maar laten smelten
  • Geen strooizout, autowas of andere middelen gebruiken
  • Alleen zelf het dak op gaan als dit onder veilige omstandigheden kan
  • Geen scherpe of harde voorwerpen gebruiken om de sneeuw te verwijderen

 

Onderhoud van zonnepanelen


Niet alleen in de winter is het noodzakelijk om soms onderhoud aan de zonnepanelen te plegen. Ook in de rest van het jaar is het belangrijk om goed voor je panelen te zorgen. Hoe je te werk gaat lees je in het artikel: “Zonnepanelen onderhouden”.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.