We kunnen veel energie uit de natuur halen. Zo zijn zonnepanelen erg populair in ons land. Maar ook van de wind, die hier vaak krachtig waait, kunnen we profiteren. We vertellen je meer over windenergie.

Zelf windenergie opwekken

Het mooiste is natuurlijk om je eigen energie op te wekken. Hiermee draag je je steentje bij aan een betere wereld en daarnaast profiteer je er direct van. De meest gebruikte manier om zelf energie op te wekken in Nederland, is met behulp van zonnepanelen. Ook de zonneboiler wordt steeds vaker gebruikt. Maar naast zonne-energie kun je ook gebruik maken van windenergie. En daar heb je geen gigantische windmolen voor nodig.

Met een ‘kleine’ windturbine op je dak of in je tuin kun je zelf windenergie opwekken. Let wel op, dit is bij lange na niet zo rendabel als bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook heb je er best wat ruimte voor nodig. Mensen die zelf een kleine windturbine plaatsen, doen dit vooral omdat ze het leuk vinden. Wil je energie opwekken om je huishouden (grotendeels) mee te voorzien, dan kun je beter voor zonnepanelen kiezen. Wil je wel gebruik maken van windenergie? Dan kun je dit ook afnemen van een energieleverancier.

Waar let je op bij een eigen windturbine?

Een windturbine plaats je niet zomaar. Er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

  • Aanschafkosten – De kosten voor windturbines lopen uiteen, maar variëren van enkele honderden tot wel vele duizenden euro’s . Dat heeft te maken met de capaciteit en de grootte van de windmolen.
  • Onderzoek naar dakconstructie – Voor de windturbine geplaatst kan worden, zul je een onderzoek moeten (laten) uitvoeren naar de constructie van je dak. Er moet gekeken worden of deze sterk genoeg is om de turbine te dragen.
  • Vergunning – Voor het plaatsen van een turbine zijn vaak meerdere vergunningen nodig. Raadpleeg jouw gemeente om te zien wat de regels zijn.
  • Modelkeuze – Er zijn verschillende typen windturbines. Welk type je kiest, hangt mede af van de locatie. Zo is er een verschil tussen turbines met een horizontale as (zoals de traditionele ‘windmolen met wieken’) en een verticale as. Aan de kust of op het platteland, kies je het best de eerste, maar in een bebouwde omgeving is het tweede model meer geschikt. Laat je goed informeren over de verschillende modellen en hun technische specificaties.
  • Locatie – De ideale plek voor een kleine windmolen of turbine is een woning in een open veld of het dak van hoge flatgebouwen. Hoeveel energie je kunt opwekken, hangt af van de windsterkte op de locatie. Je kunt dit van tevoren laten meten, zodat je een inschatting kunt maken van de opbrengst.
Anderen lazen ook:  Geluidsoverlast warmtepomp voorkomen, helemaal niet moeilijk!

windenergie kleine windturbine

Windturbine of zonnepanelen

Hoewel de wind vaak waait in ons land, is een eigen windturbine niet de meest rendabele optie. De aanschafkosten zijn relatief hoog en de terugverdientijd is erg lang. Sterker nog, de kans dat je deze investering terugverdient binnen de levensduur van de turbine, is heel klein. Ook zijn er momenteel nauwelijks subsidies voor de aanschaf van een turbine. Een windturbine wordt daarom meestal niet gekozen om financiële redenen, maar echt uit de motivatie om bij te dragen aan een groenere wereld. Zonnepanelen zijn meestal een meer praktische en rendabele keuze.

Windenergie afnemen

Je begrijpt inmiddels dat een eigen windturbine nogal wat voeten in aarde heeft. Er is een veel makkelijkere manier om het lokaal opwekken van windenergie te stimuleren en hiervan te profiteren… Namelijk door windenergie af te nemen van een energieleverancier. Duurzame energieleverancier Greenchoice levert enkel 100% in Nederland opgewekte stroom. Je kunt hierbij specifiek kiezen voor windstroom. Deze stroom komt bijvoorbeeld van het windpark De Veenwieken. De tien windmolens die hier in totaal staan, kunnen 20.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien.

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.