Veel energie kunnen we uit de natuur halen, zo ook windenergie. Een voordeel van windenergie is dat het nooit opraakt. Windenergie is een milieubewuste keuze. Toch is niet iedereen overtuigd van deze energiebron. Zo zou windenergie volgens sommigen het milieu juist vervuilen. Om duidelijkheid te creëren, zetten wij daarom een aantal feiten en fabels over windenergie voor je op een rij.

Windmolens vervuilen het milieu

Fabel. Er komt bij het produceren van windenergie geen CO2 vrij. Het maken en plaatsen van een windmolen kost weliswaar energie, maar dat is snel terugverdiend. Windmolens hebben een lange levensduur van minstens twintig jaar. Als ze dan toch vervangen moeten worden, kunnen ze in hun geheel gerecycled worden.

Windmolens maken geluid

Feit. Windmolens zijn niet geluidstil. De bewegende onderdelen in de turbine en de rotorbladen die door de wind snijden, maken geluid. Tegenwoordig zijn windmolens al stiller dan vroeger.

Windmolens staan vaak stil

Fabel. Doordat het in Nederland vaak waait, staan windmolens bijna nooit volledig stil. Uit veiligheidsredenen worden ze soms stilgezet als het te hard waait. Het grootste deel van de tijd zullen de molens echter gewoon draaien.

Windenergie is duur

Fabel. Het is een van de meest gehoorde fabels over windenergie. De wind waait gratis. Windenergie is een van de goedkoopste duurzame energiebronnen. Het wordt ook steeds goedkoper om windmolens te produceren.

Windmolens zijn gevaarlijk voor vogels en vissen

Fabel. Minder dan 1 procent van het aantal vogelslachtoffers kan worden toegeschreven aan een windmolen. Vooral op zee vallen er weinig slachtoffers, omdat vogels daar niet in de buurt van de windmolen komen. Vissen ondervinden geen hinder van de molens. Integendeel, ze profiteren er juist van. Rond windmolenparken mogen namelijk geen boten varen. Vissen kunnen daar dus ongestoord leven.

Een windmolen verpest het uitzicht

Als we het hebben over feiten en fabels over windenergie, dan is het uitzicht een groot discussiepunt. Sommigen vinden windmolens mooi om te zien en hebben er geen last van. Anderen vinden dat windmolens het uitzicht belemmeren. Er zijn echter strikte regels voor het plaatsen van windmolens die hinder moeten voorkomen. Zo mag een windmolen niet dichter dan vier keer de mastlengte bij een woning staan. Dat komt bij de Nederlandse windmolens neer op zo’n 75 meter.

Anderen lazen ook:  Energie besparen op warm water

Windenergie is overbodig omdat we al zonne-energie hebben

Fabel. Ook deze uitspraak hoor je vaak in de discussie rond feiten en fabels over windenergie. Alhoewel je natuurlijk veel energie kan opwekken met zonnepanelen, is dat niet genoeg om alle duurzame stroom uit te halen. Zonnepanelen nemen relatief meer ruimte in beslag. Bovendien wekt één windmolen al net zoveel energie op als tientallen zonnepanelen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.