Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar heeft elektrisch rijden nu echt de toekomst? Koos Burgman, voorzitter van VER (Vereniging Elektrische Rijders) én elektrische rijder vanaf het eerste uur, is gepassioneerd over volledig elektrische auto’s. Als voorzitter van de vereniging volgt hij alle trends en nieuwtjes op de voet. Hij geeft antwoord op onze vragen.

De VER is er voor iedereen met een auto die (deels) op elektriciteit rijdt of daarin geïnteresseerd is. De vereniging biedt informatie, is een interactief platform en lobbyt voor de elektrische auto’s in ons land. Met inmiddels zo’n 5.500 leden is de vereniging sinds het oprichten vijf jaar geleden snel gegroeid. De vereniging biedt ook cursussen aan voor beginners en gevorderden wat betreft elektrisch rijden. Denk bij die cursussen aan informatie over de auto, maar ook over het aanschaffen van een laadpaal of laadpas. Voor gevorderden wordt bijvoorbeeld informatie geboden over reizen met de auto in het buitenland.

Hoeveel volledig elektrische auto’s rijden er nu rond?

“Nu rijden er ruim 122.000 volledig elektrische auto’s in Nederland en nog eens bijna 100.000 hybride auto’s. Die laatste zijn auto’s met een accu, maar ook een brandstofmotor, die het kan overnemen wanneer de accu leeg is. Aanvankelijk was het aandeel hybride auto’s groter,  maar inmiddels zijn er meer volledig elektrische auto’s op de weg.

Er is een aantal autofabrikanten dat helemaal om wil en alleen nog maar hybride of volledig elektrische auto’s wil maken. Dit heeft deels te maken met de Europese normen voor de uitstoot, waar deze fabrieken aan moeten voldoen. Dat is bijna niet te halen wanneer je veel brandstofauto’s produceert.”

Elektrische auto oplaadpunt

Kunnen we stellen dat de elektrische auto op den duur dan alle brandstofauto’s in ons land zal gaan vervangen?

“Wat betreft personenauto’s wel. Dan zullen de volledig elektrische auto’s over een flink aantal jaren de brandstofauto verdringen. De technieken rondom de brandstofauto zijn wel verbeterd hoor, maar het einde is in zicht. Heel veel schoner kan het namelijk niet meer. Uit studies blijkt dat een elektrische auto niet alleen schoner is tijdens het rijden, maar ook energiezuiniger en goedkoper voor de gebruiker. Er zijn ook minder onderdelen nodig voor een elektrische auto. Accu’s worden steeds beter en goedkoper.”

Dus elektrisch rijden heeft de toekomst?

“Volledig elektrisch rijden heeft inderdaad de toekomst, als je het mij vraagt. Het gaat erg hard. Sinds 2016 is het aantal elektrische auto’s in ons land verdubbeld. Per jaar worden in totaal zo’n 400.000 tot 500.000 nieuwe auto’s verkocht in Nederland. Nu is 15% hiervan al elektrisch. We hebben het dan over jaarlijks zo’n 60.000 tot 70.000 nieuwe elektrische auto’s die verkocht worden. Van dit deel is 11,5% volledig elektrisch en 4,5% hybride. Maar, besef ook dat een auto gemiddeld zo’n 18 jaar mee gaat. Het zal dan ook echt nog wel tientallen jaren duren voordat alle brandstofauto’s uit het Nederlandse wagenpark zijn verdwenen.”

Wat moet er nog gebeuren voor we de massale omschakeling naar elektrisch rijden kunnen maken?

De laadinfra moet verbeterd worden. Je ziet nu dat veel mensen die volledig elektrische auto’s kopen vaak thuis en op hun werk kunnen opladen. Zo’n 60% van de laadacties vindt plaats op deze plekken en inmiddels zijn er dan ook zo’n 164.000 privé oplaadpunten, maar je moet onderweg ook kunnen bijladen. En ook als je op bezoek bent of ergens moet vergaderen. Dat betekent dat het aantal openbare laadpalen omhoog moet. Er zijn momenteel 33.000 openbare laadpalen in ons land. Daar komen nog 24.000 semi-openbare oplaadpunten bij. Dit zijn punten in bijvoorbeeld parkeergarages, bij winkels of bij attractieparken en dergelijken. Tenslotte zijn er nog snelladers, hiervan zijn er in Nederland zo’n 1300.

Anderen lazen ook:  Groener Wonen 04 2022

Inmiddels hebben het Rijk en een aantal grote gemeenten een akkoord gesloten om het aantal openbare laadpunten in 2030 uit te breiden naar 1,7 miljoen. Hier wordt 30 miljoen euro in geïnvesteerd. Als vereniging maken we ons er ook hard voor dat deze afspraak wordt nageleefd. Daarnaast moet er beter gehandhaafd worden. Zo moet er gecontroleerd worden of brandstofauto’s niet op de laadplekken van volledig elektrische auto’s staan. Ook zouden eigenaren van elektrische auto’s hun auto na het volledig opladen zo snel mogelijk moeten verplaatsen en deze plekken niet onnodig lang bezet moeten houden. We zijn er als elektrische rijders immers allemaal afhankelijk van.”

Elektrische auto oplaadpunt

Dan even over de kosten van volledig elektrische auto’s. Is zo’n auto voor iedereen te betalen?

“Het zal in de toekomst nog veel betaalbaarder worden, maar momenteel wordt er ook al veel gedaan om de aanschaf van volledig elektrische auto’s aantrekkelijker te maken. Neem bijvoorbeeld de subsidies. De subsidie van de overheid was binnen acht dagen al op, maar wie nu een elektrische auto koopt kan met terugwerkende kracht aanspraak maken op de subsidiepot van 2021. Zo kun je bij sommige merken op een nieuwe auto al tot 8.000 euro subsidie krijgen, waarvan 4.000 van de overheid en 4.000 van de fabrikant.

Voor wie niet in één keer een nieuwe auto kan bekostigen, kan private lease ook een oplossing zijn. Je kunt de kosten dan als het ware spreiden. Verder komen de eerste gebruikte  lease-auto’s ook weer terug. Deze kunnen als occasion verkocht worden, maar kunnen soms ook als occasion de private lease in, waardoor de maandelijkse kosten  lager zijn.

Bedenk daarnaast ook dat volledig elektrische auto’s in verbruik vele malen goedkoper zijn dan een benzineauto. Tenslotte denk ik dat er steeds meer deelauto’s zullen komen. Zeker in stedelijke gebieden, waar parkeren vaak een groot probleem is. Het resultaat is minder auto’s die minder ruimte innemen en intensiever gebruikt worden.”

Welke ontwikkelingen kunnen we nog verwachten? Een hogere actieradius bijvoorbeeld? Of slim laden?

“Er wordt vaak gesproken over een grote actieradius, maar vergeet niet dat bij een hogere actieradius ook een grotere batterij en een grotere belasting voor de portemonnee hoort. Het is lang niet voor iedereen nodig. Vraag jezelf daarom ook af, hoe vaak rijd ik zulke lange afstanden? En als ik dat dan doe, kan ik dan niet onderweg gewoon even stoppen om te laden? Dan kun je met een kleinere accu ook vooruit, wat de kosten behoorlijk drukt.

Daarnaast moet je de elektrische auto ook echt gaan zien als onderdeel van de energietransitie. Zie het als een samenwerking tussen je huis en de auto, waarbij de auto kan dienen als accu voor het huis, maar het huis ook energie aan de auto levert. Er zijn al verschillende proeven gedaan waarbij in zogenaamde smartgrids auto’s slim worden ingezet. Zo kunnen auto’s bijvoorbeeld slim laden op het moment dat het stroomaanbod het grootst is, in plaats van tijdens de piek om zes uur ’s avonds. Het is een mooie manier om het net te balanceren. Ook denk ik dat waterstof nog veel verder ontwikkeld zal worden. En wanneer het gaat lukken om waterstof gratis te maken met overtollige stroom, is dit een geweldige optie voor de auto’s.”

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 03 2020. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.