Maak jij al gebruik van een verbruiksmanager? Grote kans dat jouw energieaanbieder dit aanbiedt via de app van de maatschappij. Zo’n verbruiksmanager laat je, soms zelfs realtime, zien hoe veel energie je verbruikt en dat is reuze handig!

Tegenwoordig kunnen we dankzij apps van alles inzien. Natuurlijk onze bankzaken, maar daar zijn we eigenlijk al een hele tijd aan gewend. Er is echter nog veel meer wat we in de wondere wereld van onze telefoon of tablet allemaal tot onze beschikking hebben en de energieverbruiksmanager is er daar één van.

Een app die, eenmaal gekoppeld aan jouw slimme meter, jou laat zien hoeveel energie je verbruikt. Soms op uurniveau, soms zelfs realtime. Het geeft je inzicht en maakt je bewust van je verbruik. Je kunt zo’n verbruiksmanager meestal gratis downloaden via je energieaanbieder. Geen telefoon of tablet waar je de app op kunt of wilt downloaden? Dan kun je vaak ook via de website van je energieaanbieder inloggen op je laptop of pc.

Toegang

Download de app van je energieaanbieder. Je maakt een account en kunt de app dan gebruiken. Je vindt hierin waarschijnlijk een
kopje met een naam als ‘verbruik’ of ‘inzicht’. Standaard zul je hier alleen je maandelijkse verbruik van de voorgaande maand in zien. Je energieaanbieder mag namelijk niet zomaar jouw data aflezen. Voordat je van de verbruiksmanager gebruik kunt maken, zul je hiervoor zelf toestemming moeten geven. Als je dat gedaan hebt, duurt het meestal een paar dagen voor de data zijn ingeladen en vanaf dan kun je gedetailleerd inzicht krijgen in jouw verbruik.

Inzicht in je energieverbruik met een app

Wat valt er te zien?

Hoe deze verbruiksmanager is ingericht, verschilt natuurlijk per aanbieder. De afbeelding op de volgende pagina komt van redacteur Janouk Vermaas. Zij woont alleen en heeft een contract voor elektriciteit bij aanbieder Vandebron. Het gasverbruik (voor verwarming en warm tapwater) is in deze manager niet meegenomen omdat dit door de verhuurder van het appartement collectief voor het gebouw is geregeld.

In deze verbruiksmanager krijg je (meestal in de middag van de volgende dag) een overzicht van de dag op uurniveau. Als je kijkt naar de afbeelding dan zie je precies wanneer er veel energie is verbruikt. Om 11 uur heeft de wasmachine gedraaid, waarna rond 12.30 uur de droger is aangegaan. Rond etenstijd zie je een tweede piek, wanneer de oven en de kookplaat zijn gebruikt.

Compenseren

Een oplettende lezer zal zien dat het verbruik deze dag veel hoger lag dan verwacht. Dat is ook meteen iets waar je inzicht in krijgt en waar je ook mee kunt spelen, door bijvoorbeeld te compenseren op andere dagen. In dit geval wordt gebruik gemaakt van normaal- en daltarief, waardoor het slimmer is om in de weekenden (tijdens het daltarief) te wassen. Het verwachte verbruik wordt ingeschat op basis van het verbruik op dit adres in voorgaande jaren en het gemiddelde verbruik van het type woning en de gezinssamenstelling.

Je kunt het verbruik op uur-, dag- en maandbasis inzien. In de meeste gevallen kun je kiezen voor verbruik in kWh, maar ook in euro’s, zodat je ook weet hoeveel geld je die dag aan energie hebt uitgegeven. Maak je gebruik van zonnepanelen? Dan is de opbrengst bij sommige verbruiksmanagers ook direct terug te zien. Is dit niet het geval, dan kun je via een rekensommetje snel je verbruik uitrekenen door de resultaten van de verbruiksmanager te combineren met die van de app van je zonnepanelen.

Anderen lazen ook:  Sustainable swap Sunday: Schoonmaakmiddelen

Inzicht in je energieverbruik met een app

Sluipverbruik

Sommige verbruiksmanagers kunnen je een schat aan informatie opleveren. Zo kunnen ze zien hoe hoog je sluipverbruik is en kunnen ze aangeven welke ruimtes of zelfs apparaten de grootste energieslurpers zijn. Dit kan een rol spelen als je bepaalde apparaten bijvoorbeeld wilt gaan vervangen. Besteed bij de aanschaf van een nieuw apparaat dan ook zeker aandacht aan het energielabel.

Bewustwording

Zo’n verbruiksmanager helpt je dus, letterlijk in een oogopslag, om te zien hoeveel energie je verbruikt. Het maakt je verbruik een stuk tastbaarder dan de eindafrekening waarbij je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Daar komt meteen een groot voordeel om de hoek kijken. Wanneer je regelmatig checkt hoeveel energie je verbruikt, zie je ook of jouw maandbedrag nog past bij je verbruik. Dit kun je, meestal ook direct in de app, vervolgens zelf aanpassen om te voorkomen dat je bij de eindafrekening voor verrassingen komt te staan.

Wie regelmatig zijn verbruik checkt, wordt zich veel meer bewust van zijn gedrag. Je kunt daardoor ook makkelijker besparen en afwegen of iets wel of niet de kosten waard is. Je ziet namelijk direct hoeveel een lange douchebeurt je kost ten opzichte van een korte en je ziet ook het verschil tussen een week de thermostaat op 18 of op 20 °C.

Inzicht in je energieverbruik met een app

Prijsplafond

Sinds 1 januari 2023 is het prijsplafond ingevoerd. Dit geldt tot 31 december 2023 en is een maatregel die zou moeten helpen om de energierekening te verlagen. Hoe het prijsplafond precies werkt, lees je hier. In elk geval helpt zo’n verbruiksmanager je ook om in de gaten te houden of jij nog netjes onder dit plafond blijft. Kom je boven het plafond, dan betaal je vaak de hoofdprijs. Je bent er dus bij gebaat om je verbruik in de gaten te houden en onder dit plafond te blijven.

Wat als jouw aanbieder geen app heeft?

Mocht het zo zijn dat jouw energieaanbieder geen verbruiksmanager aanbiedt of wil je jouw energieaanbieder geen toegang geven tot jouw data? Dan zijn er andere opties. Er zijn onafhankelijke apps die je kunt installeren en toegang kunt verlenen en er zijn ook losse kastjes of apparaten die je in huis of bij de meter kunt installeren om zo toegang tot de data te verkrijgen. Zo’n apparaat of kastje kan ook een oplossing zijn als je geen slimme meter hebt en deze dus niet digitaal of op afstand kunt (laten) uitlezen.

Lees ook: Verzorging van kamerplanten en invloed op de energierekening