Heb jij deze zomer een vakantie gepland staan? Of je nu naar het buitenland gaat of kiest voor een gezellige vakantie in eigen land, je wilt natuurlijk je huis goed achterlaten en niet onnodig energie verbruiken terwijl je weg bent. Met deze tips kan jij energie besparen tijdens je vakantie.

Het zijn vaak standaardhandelingen die we doen voor we vertrekken: Alle lampen uitzetten, ramen en deuren sluiten en controleren of de gaspitten van het fornuis écht dicht zijn. Toch kan je ook energie besparen tijdens je vakantie met een aantal minder voor de hand liggende zaken.

Stekker eruit

Je zet waarschijnlijk al alle apparaten uit voordat je weggaat, maar trek je ook de stekker eruit? Door de stekker uit het stopcontact te trekken, voorkom je sluipverbruik. Haal dus voor je vertrekt de stekker van de tv, computer en wekker uit het stopcontact.

Met de energie-app van Greenchoice kun je eenvoudig zien waar jouw sluipverbruik zit en ontdek je snel wat je kan verbeteren.

Maak gebruik van timers

Heb je graag de lampen in je huis aan om inbrekers af te schrikken? Maak dan gebruik van timers. Ook kun je ervoor zorgen dat iemand in de buurt regelmatig even bij jouw huis langs gaat ter controle. Zo schrik je inbrekers af en kun je energie besparen tijdens je vakantie.

Energie besparen met je koelkast

Koelkast en vriezer uitzetten of vol gooien

Bij de koelkast en vriezer heb je twee opties om energie te besparen tijdens je vakantie: Of je schakelt ze uit en trekt de stekker eruit of je vult ze juist met extra drinken en eten. Vooral in de zomer verbruiken koelkasten en vriezers veel energie om koel te blijven. Ga je voor langere tijd weg? Dan is het goed om na te denken of je de vriezer van tevoren kan ontdooien. Om te voorkomen dat je woonkamer vol met water ligt, ontdooi je eerst je vriezer voordat je deze helemaal uitzet.

Ga je niet zo lang weg of wil je gewoon liever je koelkast of vriezer aan laten staan? Dan kun je energie besparen tijdens je vakantie door ze juist vol te gooien met eten en drinken. Een volle koelkast of vriezer verbruikt minder energie om te koelen.

Gasverbruik verminderen

Controleer voor vertrek of het gasfornuis uitstaat. Staat je verwarming nog aan? Zet deze dan uit.

Ook al gebruik je geen warm water als je weg bent, kan het toch zijn dat je wat gas verbruikt. Cv-ketels hebben normaal gesproken een boiler waarin water constant wordt voorverwarmd. Je kan energie besparen tijdens je vakantie door deze instelling uit te zetten. Dan wordt daarvoor geen gas meer verbruikt. Ook na je vakantie kan deze instelling uit staan. Het duurt dan alleen wel wat langer voordat het water uit de kraan warm wordt.

Anderen lazen ook:  Bespaar energie achter je computer met deze tips

Er is bij gas geen sluipverbruik. Als je alles uit hebt gezet, verbruik je ook niks. Zie je dat er toch gas verbruikt is terwijl je weg was? Dan kan dat duiden op een onontdekt gaslek. In dit geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen om het lek op te sporen.

Zuinig wassen tips

Bespaar op wassen

Gooi jij altijd de inhoud van bijna je hele koffer in de was? Neem een apart tasje mee voor je vieze was. Zo houd je vies en schoon gescheiden op vakantie en hoef je na thuiskomst niet alles te wassen. Wil je toch liever alles even in de wasmachine stoppen? Probeer dan zo milieuvriendelijk mogelijk te wassen.

Vergeet ook niet om voordat je vertrekt het water af te sluiten. Je hoeft niet al het water af te sluiten, maar vooral het water dat naar de wasmachine gaat. Het zal je niet veel energie besparen tijdens je vakantie, maar het voorkomt wel eventuele waterschade.

Checklist energie besparen tijdens je vakantie

Controleer voor vertrek nog even de belangrijkste energieverbruikers. Zo kun je makkelijk energie besparen tijdens je vakantie:

  • Schakel alle apparaten uit en trek de stekkers uit het stopcontact. Laat het alarmsysteem wél aangesloten zitten.
  • Zet de timers van je lampen op de juiste tijdstippen.
  • Sluit het water naar de wasmachine af.
  • Zet het gasfornuis uit en zet eventueel ook de boiler van de cv-ketel uit.

Energie besparen tijdens je vakantie

Vier thuis vakantie

Het klinkt wat raar, maar je kan juist energie besparen tijdens je vakantie door thuis te blijven. Als je in jouw huis al energiebesparende maatregelen hebt genomen, zoals het leggen van zonnepanelen, een waterbesparende douchekop of een warmtepomp, dan verbruik je thuis minder energie dan op een vakantiepark of in een hotel.

Vaak verbruik je op vakantie namelijk meer energie dan normaal. Door de airco net wat harder aan te zetten en extra te douchen om het zand en zeewater van je af te spoelen bijvoorbeeld. Met alleen de reis naar je vakantiebestemming stoot je al extra CO2 uit. Een vakantie in eigen achtertuin is daarom niet zo’n gek idee. Ook in Nederland zijn er genoeg duurzame activiteiten en prachtige natuurplekken die je kan bewonderen.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.