Zin in een lekker dagje uit maar geen idee wat je kan doen? Wij hebben een aantal duurzame activiteiten voor je op een rijtje gezet. Zo verveel je je geen moment.

Duurzame activiteiten strandwandeling

Maak een strandwandeling

De Nederlandse kust is een prachtige plek om heerlijk te wandelen. Stippel je eigen route uit en ga op pad. De echte sportieveling gaat voor een wandeling van meerdere dagen, waarbij je onderweg overnacht in een duurzame B&B of op een camping.

Smeer je tijdens het wandelen goed in met duurzame zonnebrandcrème. Let er verder op dat je tijdens je strandwandeling geen afval dumpt en dat je bijvoorbeeld geen plastic flesjes water koopt in een nabijgelegen supermarkt of strandtent. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor. Neem koud water mee in een grote thermosfles en zorg voor voldoende snacks in handige meeneembakjes.

Boswandeling of fietstocht

Naast al deze duurzame activiteiten kun je natuurlijk ook gewoon erop uitgaan voor een wandel- of fietstocht in de natuur. Geschikte routes daarvoor vind je in heel Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling door het eeuwenoude Mastbos bij Breda? Hier geniet je in alle rust van doorkomende zonnestralen. Deze afwisselende tocht langs verschillende wandelknooppunten is leuk voor het hele gezin. Zo kom je langs rivier de Mark in het Markdal en langs het vijftiende-eeuwse Kasteel Bouvigne.

Maar ook op de fiets kom je in de provincie Brabant langs groene bossen, beken, rivieren en vele cultuurhistorische bezienswaardigheden. Maak bijvoorbeeld een fietstocht van  25 kilometer door De Groote Heide bij Eindhoven. Tijdens de fietstocht door natuurreservaat De Malpie kom je onder andere rivier de Dommel en bosgebieden tegen. Ook kom je langs het Leenderbos, dat bevolkt wordt door vossen, wilde zwijnen, ijsvogels, wespendieven en nachtzwaluwen. Op de website www.visitbrabant.nl vind je allerlei mooie routes.

Duurzame activiteiten zwemmen

Zwemmen

In Nederland zijn er meer dan genoeg open wateren waarin je in de zomer verfrissing kunt opzoeken. Het is echter alleen aan te raden om te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Daarvan houdt Rijkswaterstaat de waterkwaliteit en veiligheid in de gaten. Raadpleeg de website www.zwemwater.nl voor de meest actuele informatie over veilige zwemlocaties in Nederland.

Anderen lazen ook:  10x tips voor een duurzaam leven

Houd daarnaast voldoende afstand en leg je badhanddoek eventueel een stukje verderop.

Eko-Tours

Zoek je een duurzame activiteit midden in de natuur? Ga dan op excursie met Eko-Tours. Met de 100% elektrische auto’s van Eko-Tours kom je in de provincie Drenthe op afgelegen plekken waar je normaal gesproken niet met een voertuig mag komen of op plekken die moeilijk bereikbaar zijn voor bijvoorbeeld ouderen. Rijd fluisterstil over bospaden en zandwegen in de natuur en krijg daarbij van Eko-Tours informatie over de bijzonderheden van de natuur, archeologie, cultuur en geschiedenis. Deze activiteit is perfect wanneer je een rustig momentje voor jezelf of met familie of vrienden nodig hebt.

Kijk voor meer informatie en de actuele maatregelen i.v.m. corona op: www.eko-tours.nl.

Duurzame activiteiten mountainbiken

Mountainbiken in het bos

Zoek je een sportieve duurzame activiteit? Ga mountainbiken op de Veluwe. In Nationaal Park Veluwezoom vind je een afwisseling van bos, stuifzand en uitgestrekte heidevelden en er zijn geen kunstmatig aangelegde wegen. Je begeeft je dus midden in de natuur, terwijl je ook nog eens heel actief en gezond bezig bent. Met een beetje geluk kom je bovendien wild tegen. Download de 47 kilometer lange MTB-route op de website van Natuurmonumenten en beleef een heel sportieve dag.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame vakanties en activiteiten vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief