De laatste jaren hebben bijen het steeds lastiger in Nederland. Door gebrek aan voedsel, ziektes en het gebruik van pesticiden zijn er steeds minder bijen. Voor ons ecosysteem is belangrijk om meer bijen in de tuin te lokken. Ze helpen immers planten te bestuiven. Wil je de bijen helpen? Creëer dan een bijvriendelijke tuin met deze tips.

Bijen zorgen voor zo’n 90 procent van de bestuiving van fruitteelt in de moestuin. Door die bestuiving ontstaan er vruchten, zaden en voorplanting. Ook zijn bijen verantwoordelijk voor de bestuiving van andere bloemen en planten. De wereld zou er kleurloos uitzien zonder bijen. Ze zijn onmisbaar voor ons ecosysteem.

Hoe zorg je voor een bijvriendelijke tuin?

  • Plant bijvriendelijke bloemen en planten
  • Zaai bloemenmengsel voor een wilde tuin. Meestal zitten in dat mengsel zaden voor eenjarige bloemen die veel bloemen produceren waar bijen dol op zijn.
  • Hang bijenhotels op
  • Plant bloeiende klimplanten tegen een lege muur
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
  • Plaats een groendak
  • Laat bomen en struiken groeien
  • Plant vanaf oktober bloembollen, ook in de moestuin. Ze voorzien bijen in het voorjaar van stuifmeel en nectar.

Bijvriendelijke tuin maken

Meer bijen in de tuin met planten

Bijen in de tuin lok je met planten als lavendel, zonnehoed, zonnebloem, kattenkruid, zilverkaars en herfstaster. Daarnaast zijn bijen gek op kruiden, zoals bieslook, salie, wilde tijm en marjolein. Zorg ervoor dat je bijvriendelijke planten uitkiest voor diverse bloeiperioden. Als je het hele jaar door bloeiende planten hebt staan, kunnen bijen genoeg voedsel vinden. Zo maak je van jouw tuin een populaire plek voor bijen.

Naast bijen trekken veel van deze planten ook vlinders aan. Op Tuinseizoen vind je 10 planten die meer vlinders en bijen naar je tuin lokken.

Zorg voor onderdak

Het liefst bouwen bijen hun nest op een beschutte plek, zoals in een holle boom of onder de grond. Door een bijenhotel neer te hangen geef je ze onderdak. Je kan eenvoudig zelf een insectenhotel maken of er een kopen. Hang het hotel op een plek met veel zon.

Anderen lazen ook:  Tips voor een duurzame tuin – Lodewijk Hoekstra

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin: