Heb je al zonnepanelen op je dak liggen maar wil je nog meer energie opwekken? Als je genoeg ruimte hebt op je dak, kun je zonnepanelen bijplaatsen. Je kan extra zonnepanelen plaatsen of een tweede systeem neerleggen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je jouw zonnepanelen uitbreidt.

Heeft zonnepanelen bijplaatsen wel nut?

De salderingsregeling wordt afgebouwd wat betekent dat je over een aantal jaar geen extra opbrengst meer haalt uit de energie die je terug levert aan het net. Je vraagt je daarom wellicht af of het dan wel nut heeft om extra zonnepanelen te plaatsen. Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar je energieverbruik en hoe je jouw zonnepanelen optimaal kan gebruiken. Wekken je huidige zonnepanelen genoeg energie op om aan je behoeftes te voldoen? Of heb je maandelijks toch nog extra energie nodig vanuit het net? In dat laatste geval kun je zonnepanelen bijplaatsen om in je behoeftes te voorzien.

Wekken je huidige zonnepanelen al genoeg energie op? Dan zou je nu nog extra zonnepanelen kunnen plaatsen om te profiteren van de salderingsregeling. Ook zou je alvast kunnen nadenken over de toekomst. Wil je bijvoorbeeld jouw cv-ketel gaan vervangen voor een warmtepomp? Of ben je van plan een elektrische auto te kopen? Dan ga je ook meer elektriciteit verbruiken en is het handig om extra energie op te wekken.

Kies je voor zonnepanelen bijplaatsen of je systeem uitbreiden?

Wanneer je meer zonne-energie wilt opwekken, kun je dat op twee manieren doen. Je kan zonnepanelen bijplaatsen of je kan je huidige systeem van zonnepanelen uitbreiden.

Zonnepanelen uitbreiden

Heb je genoeg ruimte op je dak voor meer zonnepanelen? Dan kun je ervoor kiezen om zonnepanelen toe te voegen aan je huidige systeem. Let er wel op dat je omvormer geschikt is voor je huidige vermogen. Wil je uitbreiden met extra zonnepanelen op je huidige omvormer, dan zal je rendement (zeer) waarschijnlijk dalen. Het is in dat geval goed om te kijken naar een nieuwe omvormer. Je kan ook je zonnepanelen uitbreiden op het moment dat je omvormer aan vervanging toe is. De levensduur van omvormers is ongeveer 8 tot 12 jaar.

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen op een rieten dak

Zonnepanelen bijplaatsen

Wanneer je een tweede dakoppervlak hebt, kun je eenvoudig zonnepanelen bijplaatsen. Je kunt dan een tweede zonnepanelensysteem neerleggen. Het voordeel van twee systemen is dat je bij beide systemen profiteert van maximaal rendement. Voor installateurs is het vaak ook gemakkelijker om een nieuw systeem te plaatsen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je extra zonnepanelen gaat plaatsen, komt er een extra omvormer. Daarvoor heb je ook een extra kabelroute en ruimte nodig in de groepenkast. Daarnaast is het goed om te kijken of je zekering de extra stroom die je gaat terug leveren wel aan kan.

Btw tarief bij zonnepanelen bijplaatsen

Een zonnepanelensysteem wordt gezien als een ‘onderneming’. Eigenaren van zonnepanelen moesten tot 1 januari 2023 officieel geregistreerd staan als ondernemer bij de Belastingdienst. Door gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) kon je vrijstelling vragen van het betalen en bijhouden van belasting. Waarschijnlijk heb je van deze regeling gebruik gemaakt toen je de eerste zonnepanelen plaatste.

Voor zonnepanelen die geplaatst zijn na 1 januari 2023 geldt dat het btw tarief nul is. Behalve de batterijen, die vallen buiten de btw-regeling. Verder geldt het btw nul tarief op de totale installatie inclusief het aanpassen van de groepenkast.

Vraag opnieuw om advies

Doordat je op verschillende manieren extra zonnepanelen kan plaatsen, is het slim om opnieuw advies te vragen. Zoek alvast informatie over het merk en type omvormer dat je wilt hebben en het merk en vermogen van de zonnepanelen die je wilt. Laat je adviseren of je beter kan kiezen voor zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden.

Wanneer je zonnepanelen wilt bijplaatsen door een andere partij, houd er dan rekening mee dat ze bij defecten misschien naar elkaar wijzen. De aanspraak op garantie is dan lastiger. Sommige partijen weigeren dit soort klussen.