Eerder deze maand was een brand in een flatgebouw in Dordrecht ontstaan door zonnepanelen. Helaas waren zonnepanelen ook vaker dit jaar de veroorzaker van brand. In Krabbendijke, Ommen, Zoeterwoude en Son en Breugel ging het ook mis. Hoe ontstaat een brand door zonnepanelen? En zou jij je zorgen moeten maken om jouw panelen? We zochten het voor je uit.

Twee jaar geleden sloegen diverse experts al alarm vanwege de toename in branden door zonnepanelen. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws zocht uit hoeveel branden te wijten waren aan zonne-installaties. In 2018 bleken er 21 branden met zonnepanelen te zijn geweest. De branden betroffen 12 huizen, 4 schuren, 3 bedrijfspanden en 2 zonneparken. Het werkelijke aantal zal waarschijnlijk nog hoger dan 21 zijn geweest, omdat brand door zonnepanelen niet altijd wordt geregistreerd.

Schade zonnepanelen door brand

Komt brand door zonnepanelen echt vaak voor?

De zonnesector groeit hard. Eerder dit jaar meldde het onderzoeksbureau Dutch New Energy Research al dat meer dan 1 miljoen huizen zonnepanelen op het dak hebben liggen. Dat is één op de acht huizen. Als de zonnesector zo hard blijft doorgroeien, kunnen wij zelfs de Europese koploper Duitsland inhalen. Ondanks dat er met enige regelmaat brand door zonnepanelen in het nieuws komt, blijkt dit in praktijk mee te vallen. Brandveilig.com meldt dat het aantal incidenten met zonnepanelen op jaarbasis nog geen 1 procent is. Een relatief kleine kans, maar natuurlijk is iedere brand door zonnepanelen er een teveel.

Waardoor ontstaat brand door zonnepanelen?

Branchevereniging Holland Solar heeft in het voorjaar van 2018 contact opgenomen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om het brandgevaar bij zonnepanelen te onderzoeken. TNO heeft in opdracht van de RVO dit onderzoek uitgevoerd. Hoewel niet bij iedere brand door zonnepanelen een duidelijke oorzaak vastgesteld is, schatten schade-experts in dat 80 tot 99 procent van de problemen veroorzaakt worden door connectoren. Dat zijn kleine stekkertjes die de panelen en verlengkabels op het dak met elkaar verbinden.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom en daar zit gelijk het probleem. Wanneer gelijkstroom in beweging is door de kabels, kan deze niet makkelijk meer gestopt worden. Als de kring verbroken wordt, springen elektronen door de lucht en kunnen ze een vlamboog veroorzaken. De temperatuur van deze soort mini bliksem kan zo hoog oplopen dat alle omliggende brandbare materialen in brand vliegen. In onderstaand filmpje van Solar Bouwmarkt zie je wat er dan gebeurt:

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen onderhouden: zo blijven je zonnepanelen in goede conditie

Meer risico bij in-dak zonnepanelen

Uit de resultaten van het onderzoek van TNO kwam verder naar voren dat ongeveer één derde van de branden optreedt bij in-dak zonnepanelen. Schade-experts schatten dat zelfs op 80 tot 90 procent. Bij in-dak zonnesystemen zijn de dakpannen vervangen door zonnepanelen. Het brandgevaar bij op-dak systemen is minder groot doordat je nog een brandwerende laag tussen de panelen en het isolatiemateriaal van je dak hebt liggen, namelijk de dakpannen.

Brandbaarheid zonnepanelen

Zonnepanelen die op de markt verkocht worden, zijn getest op brandveiligheid. In hoeverre zonnepanelen brandwerend zijn, kan wel verschillen. Er zijn drie niveaus van brandwerendheid, namelijk brandklasse A, B en C. Klasse A is hierbij het meest brandwerend en C het minst.

Om de mate van brandwerendheid te bepalen, worden twee testen uitgevoerd: de vlamverspreidingstest en de brandtest. Bij de vlamverspreidingstest wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gekeken in hoeverre de zonnepanelen de brand verder kunnen verspreiden. De brandtest bepaalt of een externe brand ervoor kan zorgen dat het zonnepaneel verbrand of doorbrand. Een externe brand kan in praktijk ontstaan door vuurwerk of een vlammende connector. Onderstaand filmpje laat zien hoe zo’n test eruit ziet:

Bij het installeren van zonnesystemen is het belangrijk dat er niet alleen goed gekeken wordt naar de brandbaarheid van de zonnepanelen zelf, maar ook naar dat van de dakbedekking.

Hoe kun je brand voorkomen?

De problemen met zonnepanelen ontstaan vaak door slechte installatie. Laat je zonnepanelen daarom altijd door een vakman installeren en ga zonder ervaring niet zomaar zelf panelen op je dak leggen. Een gecertificeerde installateur zal er onder andere op letten dat er ruimte rondom de omvormer is voor ventilatie en dat er een veilige bekabeling van de omvormer naar de zonnepanelen en meterkast loopt.

Wat kun je zelf nog doen?

  • Houd de omvormer stofvrij.
  • Let op de kabels tijdens het verbouwen van je huis.
  • Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer.
  • Verwijder begroeiing onder en rondom je zonnepanelen.
  • Houd de zonnepanelen goed bereikbaar voor onderhoud en inspectie.
  • Het is verstandig om je zonnepanelen na installatie te laten keuren door een onafhankelijk bedrijf. Laat ook iedere drie jaar een onafhankelijke inspecteur langs komen om de panelen te controleren.

Bronnen: RTL Nieuws, Dutch New Energy Research, Brandveilig.com, RVO, Solar Bouwmarkt, SOLARWATT

Groener Wonen nieuwsbrief

*De link naar Greenchoice is een affiliate link.