Heb je al zonnepanelen op je dak liggen maar wil je nog meer energie opwekken? Als je genoeg ruimte hebt op je dak, kun je zonnepanelen bijplaatsen. Je kan extra zonnepanelen plaatsen of een tweede systeem neerleggen. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als je jouw zonnepanelen uitbreidt.

Heeft zonnepanelen bijplaatsen wel nut?

De salderingsregeling wordt afgebouwd wat betekent dat je over een aantal jaar geen extra opbrengst meer haalt uit de energie die je terug levert aan het net. Je vraagt je daarom wellicht af of het dan wel nut heeft om extra zonnepanelen te plaatsen. Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar je energieverbruik en hoe je jouw zonnepanelen optimaal kan gebruiken. Wekken je huidige zonnepanelen genoeg energie op om aan je behoeftes te voldoen? Of heb je maandelijks toch nog extra energie nodig vanuit het net? In dat laatste geval kun je zonnepanelen bijplaatsen om in je behoeftes te voorzien.

Wekken je huidige zonnepanelen al genoeg energie op? Dan zou je nu nog extra zonnepanelen kunnen plaatsen om te profiteren van de salderingsregeling. Ook zou je alvast kunnen nadenken over de toekomst. Wil je bijvoorbeeld jouw cv-ketel gaan vervangen voor een warmtepomp? Of ben je van plan een elektrische auto te kopen? Dan ga je ook meer elektriciteit verbruiken en is het handig om extra energie op te wekken.

Kies je voor zonnepanelen bijplaatsen of je systeem uitbreiden?

Wanneer je meer zonne-energie wilt opwekken, kun je dat op twee manieren doen. Je kan zonnepanelen bijplaatsen of je kan je huidige systeem van zonnepanelen uitbreiden.

Zonnepanelen uitbreiden

Heb je genoeg ruimte op je dak voor meer zonnepanelen? Dan kun je ervoor kiezen om zonnepanelen toe te voegen aan je huidige systeem. Let er wel op dat je omvormer geschikt is voor je huidige vermogen. Wil je uitbreiden met extra zonnepanelen op je huidige omvormer, dan zal je rendement (zeer) waarschijnlijk dalen. Het is in dat geval goed om te kijken naar een nieuwe omvormer. Je kan ook je zonnepanelen uitbreiden op het moment dat je omvormer aan vervanging toe is. De levensduur van omvormers is ongeveer 8 tot 12 jaar.

Zonnepanelen bijplaatsen

Wanneer je een tweede dakoppervlak hebt, kun je eenvoudig zonnepanelen bijplaatsen. Je kunt dan een tweede zonnepanelensysteem neerleggen. Het voordeel van twee systemen is dat je bij beide systemen profiteert van maximaal rendement. Voor installateurs is het vaak ook gemakkelijker om een nieuw systeem te plaatsen.

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen: zonne-energie salderen of opslaan?

Waar moet je rekening mee houden?

Als je extra zonnepanelen gaat plaatsen, komt er een extra omvormer. Daarvoor heb je ook een extra kabelroute en ruimte nodig in de groepenkast. Daarnaast is het goed om te kijken of je zekering de extra stroom die je gaat terug leveren wel aan kan.

Btw-teruggave bij zonnepanelen bijplaatsen

Een zonnepanelensysteem wordt gezien als een ‘onderneming’. Eigenaren van zonnepanelen moeten officieel geregistreerd staan als ondernemer bij de Belastingdienst. Door gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) kun je vrijstelling vragen van het betalen en bijhouden van belasting. Waarschijnlijk heb je al van deze regeling gebruik gemaakt toen je de eerste zonnepanelen plaatste.

Wanneer je zonnepanelen bijplaatst, mag de totale btw-teruggave op aankoop en installatie niet hoger ligt dan €2.500 om gebruik te kunnen blijven maken van de KOR. De kosten van je huidige systeem en van het tweede systeem worden hiervoor bij elkaar opgeteld. Als je huidige zonnepanelensysteem langer dan 4 kalenderjaren is geplaatst, dan hoef je die btw-teruggave niet bij het totaal op te tellen.

In de meeste gevallen heb je al btw terug gekregen over je eerste zonnepanelensysteem. Wanneer je extra zonnepanelen plaatst, zit dat iets anders in elkaar. Je zou dan je deelname in de KOR moeten opzeggen om aanspraak te maken op de btw teruggave. De KOR kent echter een lock-up periode van drie jaar. Dat betekent dat je je pas na drie jaar kan uitschrijven. Als je jezelf uitschrijft, duurt het drie jaar voordat je jezelf weer opnieuw kunt aanmelden.

Wanneer je btw wilt terugvragen op de zonnepanelen die je bijplaatst, schrijf je jezelf dus uit en wacht je drie jaar om je weer in te schrijven. Je bent dan ook drie jaar lang verplicht om ieder kwartaal belastingaangifte te doen over je opgewekte energie. Hierdoor is de btw-teruggave minder interessant als je jouw zonnepanelen uitbreidt.

Vraag opnieuw om advies

Doordat je op verschillende manieren extra zonnepanelen kan plaatsen, is het slim om opnieuw advies te vragen. Zoek alvast informatie over het merk en type omvormer dat je wilt hebben en het merk en vermogen van de zonnepanelen die je wilt. Laat je adviseren of je beter kan kiezen voor zonnepanelen bijplaatsen of uitbreiden.

Wanneer je zonnepanelen wilt bijplaatsen door een andere partij, houd er dan rekening mee dat ze bij defecten misschien naar elkaar wijzen. De aanspraak op garantie is dan lastiger. Sommige partijen weigeren dit soort klussen.