Manieren om zonne-energie op te wekken zijn continu in ontwikkeling. Ten eerste worden panelen steeds goedkoper, doordat de technologie met sprongen vooruit gaat. Daarnaast komen er allerlei nieuwe alternatieven op de markt.

De meest bekende vorm om zonne-energie thuis te gebruiken is door het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Ook wanneer je geen eigen dak hebt, is er vaak de mogelijkheid om zonnepanelen te huren. Het is een schone bron van energie en helpt je besparen op je energierekening. Het is dan ook niet gek dat zonne-energie erg populair is, zeker voor thuisgebruik.

Zonnepannen

Veel mensen willen zonne-energie gebruiken, maar zijn niet gecharmeerd van de zonnepanelen op het dak. ‘Mooi’ is vaak niet het woord dat je als eerste associeert met een dak vol panelen. Als antwoord hierop is er een nieuw hebbedingetje: zonnepannen. De naam zegt het eigenlijk al: zonnepannen zijn dakpannen, waarin een zonnecel verwerkt zit. Hierdoor blijft je dak een strak uiterlijk houden en kun je alsnog gebruik maken van zonne-energie.

De energieopbrengst van cellen op zonnepanelen en -pannen is gelijk. Toch heb je met de pannenvariant een groter dakoppervlak nodig om net zoveel elektriciteit op te wekken dan met zonnepanelen. Dit komt doordat niet de gehele dakpan voorzien kan worden van zonnecellen.

Een vierkante meter zonnepannen is dus niet compleet gevuld met zonnecellen. Een vierkante meter zonnepanelen bestaat wél volledig uit energieopwekkende cellen. Een oplossing hiervoor zijn lange zonnepannen. Deze hebben de lengte van vier of acht ‘gewone’ dakpannen. Deze lange pannen geven een mooi visueel effect en zijn daarnaast dus efficiënter.

Hoe zit het met de kosten? Nou, daar zit nogal een verschil in. Zonnepannen zijn over het algemeen maar liefst drie kier duurder dan panelen. Dit betekent dan ook dat de terugverdientijd omhoog schiet van zeven naar ruim twintig jaar.

zonne-energie, zonne dakpan, zonnepannen, zonnepanelen, groener wonen

Dunne film panelen

Voor het opwekken van zonne-energie gebruikt 95% van de zonnepanelen in Nederland silicium. Ongeveer de helft daarvan is gemaakt met monokristallijn silicium, dit zijn zwarte panelen. In de andere helft is polykristallijn silicium verwerkt, wat de panelen een blauwe kleur geeft. De zwarte panelen worden meestal mooier gevonden, maar de blauwe variant is iets goedkoper. Vandaar dat de verdeling ongeveer half om half ligt.

Anderen lazen ook:  Zonnepanelen: zonne-energie salderen of opslaan?

De overige 5% zijn zonnepanelen met dunne filmtechniek. Het grote voordeel van deze dunne film panelen is dat ze flexibel zijn en daardoor makkelijker te plaatsen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook worden gemonteerd op muren of dakkapellen. De prijs per vierkante meter ligt lager dan bij zonnepanelen, maar ook de opbrengst aan elektriciteit ligt beduidend lager. Dit kan dan wel weer enigszins gecompenseerd worden doordat je slimmer gebruik kunt maken van je dak- en muuroppervlak.

Lees ook: Welke soorten zonnepanelen zijn er?

zonne-energie, zonnepanelen, dunnefilm, groener wonen

Zonne-energie door zonnecellen

Er zijn al mogelijkheden om zonne-energie ook op andere manieren in te zetten. Bijvoorbeeld op kleding of rugzakken. Er worden kleine panelen op tassen en jassen bevestigd, met het doel om telefoons en laptops ‘on-the-go’ op te laden. Maar onderzoekers zijn ook bezig om flexibele zonnecellen te ontwikkelen die in stoffen kunnen worden verwerkt. Zo kan jouw tas, jas of trui zonne-energie opwekken zonder dat de zonnecellen zichtbaar zijn.

Voor deze cellen wordt gekeken naar het materiaal barium dislicide dat een stuk soepeler is dan silicium, waar nu zonnepanelen van worden vervaardigd. Deze soepele zonnecellen zouden bovendien ook in andere materialen kunnen worden verwerkt, zoals stenen voor de gevel van een gebouw.

zonne-energie, zonnecellen, solar, zonnepanelen, groener wonen

Toekomst van zonne-energie

Welke vorm van zonne-energie ook gebruikt wordt, in de toekomst zullen we waarschijnlijk steeds vaker overstappen naar deze schone bron van energie. In 2020 was volgens het CBS al 14 procent van het totale hernieuwbare energieverbruik in Nederland afkomstig uit zonne-energie. Dit percentage is al jaren aan het stijgen. Doordat we steeds vaker overstappen op elektrische toepassingen in huis, zullen we ook meer elektriciteit gaan gebruiken.

Lees ook: Salderingsregeling nog tot 2023

Groener Wonen nieuwsbrief