Met enkele honderden exemplaren op de weg en slechts vijf tankstations staat de waterstofauto in ons land nog in de kinderschoenen. Onderschat deze nieuwe techniek echter niet! De waterstofauto doet stof oplaaien en wordt bekroond als auto van de toekomst. Redacteur Janouk nam in editie 4 2020 van Groener Wonen de proef op de som en stapte in een futuristische wagen.

Wie in Nederland een waterstofauto wil rijden heeft de keuze uit twee modellen. Toyota biedt de Mirai aan en Hyundai biedt de Nexo aan. Beide auto’s zijn aan de grote kant, dit heeft onder andere te maken met de waterstoftanks die een plekje in de auto moeten hebben. Ik mag een week lang toeren met de Nexo om zelf te ervaren hoe dat rijden met een waterstofauto in zijn werk gaat.

Waterstofauto Nexo

Hoe rijdt een waterstofauto?

Al snel doop ik de Nexo om tot ruimteschip. Je hebt niet het gevoel plaats te nemen in een auto, maar eerder in een soort futuristische cockpit dank zij de twee schermen en talloze knopjes, die gelukkig voor zich spreken. De auto start en rijdt geruisloos, zoals we vandaag de dag ook al van elektrische auto’s gewend zijn. Niet gek, want onder de motorkap ligt een elektromotor die de auto zijn kracht geeft.  De auto trekt vloeiend en snel op en ligt goed op de weg. Allerhande slimme snufjes geven je een veilig gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld de richtingaanwijzer aan zet, verschijnen op het dashboard camerabeelden van alles wat er aan de kant van de auto gebeurt.

Zelf moet ik nogal wennen aan het formaat, mijn eigen auto is een paar slagen kleiner. Door de camerabeelden en sensoren gaat inparkeren echter moeiteloos. Mocht je nu echt een krap plekje tegenkomen, dan parkeert de auto zichzelf gewoon in als je dat wilt. Dat kan terwijl je in de auto zit, maar ook met behulp van de afstandsbediening wanneer je ernaast staat. De auto is volledig emissievrij, het enige wat uit de uitlaat komt, is water. Het verhaal gaat dat dit zo schoon is dat je het moet kunnen drinken, maar ik sla die beker even over.

Fun fact: de auto beschikt over een vakje waar je je iPhone in kunt leggen en deze dan automatisch laat opladen. Kan ik toch mooi zeggen dat mijn iPhone een week lang op waterstof heeft gewerkt, best cool!

Waterstofauto Nexo

Hoe werkt een waterstofauto?

Een waterstofauto is in feite een elektrische auto, alleen krijgt deze zijn energie niet van een groot accupakket, maar vanuit waterstof. In de auto ligt een brandstoftank, brandstofcel, accu en brandstofmotor, samen vormen zij de aandrijflijn. Wanneer waterstof vanuit de tank naar de brandstofcel gevoerd wordt, wordt dit hier gesplitst in protonen en elektronen. Dit komt omdat er buitenlucht aan de waterstof wordt toegevoegd en deze met elkaar reageren. De stroming van de elektronen in de brandstofcel levert elektriciteit op. Deze elektriciteit wordt gebruikt om de elektromotor aan te drijven. De waterdamp die hierbij ontstaat, is de enige uitstoot van de auto. Je kunt dus zelfs zeggen dat een waterstofauto de buitenlucht filtert!

Bereik in de praktijk

De Hyundai Nexo belooft je met een volle tank ruim 600 kilometer te kunnen rijden. In de praktijk blijkt echter dat dit, net als met de elektrische auto, vooral afhankelijk is van je rijstijl en de omstandigheden. De auto kent twee standen: normal en eco. De eco-modus is zuiniger, maar rijdt prima. Ga je niet, net als ik, zodra de klok op 19.00 springt vol op het ‘gas’-pedaal en ben je zuinig met snufjes als stoel- en stuurverwarming, dan gaat het prima! Bij het ophalen van de auto staat de actieradius op 525. De eerste dagen leg ik zo’n 375 kilometer af, de resterende actieradius is daarna nog zo’n 110 kilometer, al met al niet slecht.

Omdat het dichtstbijzijnde waterstofstation voor mij een ruime 50 kilometer rijden is, besluit ik het zekere voor het onzekere te nemen en zet ik koers richting het waterstofstation in Rhoon. Onderweg raakt de actieradius onder de 80 kilometer en verschijnt er een noodmelding op mijn dashboard dat ik moet tanken. Geen paniek, we zijn er bijna.

Anderen lazen ook:  Slimme laadpalen

Waterstofauto Nexo bijvullen

Vullen maar!

Van de vijf waterstofstations die er in Nederland zijn, is die in Rhoon voor mij de beste optie. Dit vulstation heeft iets bijzonders. Het is aangesloten op een waterstofleiding die van Antwerpen naar Rotterdam loopt en heeft daarom geen bevoorrading nodig. Eenmaal aangekomen haal ik opgelucht adem. Je zou maar zonder komen te zitten. Het vulstation biedt plek aan één voertuig tegelijk om te vullen.

Het vullen van de auto gaat gelukkig snel (zo’n vijf minuten) en dankzij de hulp van de medewerker heel gemakkelijk. Hij legt mij uit dat een personenauto gevuld wordt onder veel hogere druk dan bijvoorbeeld een bus of vrachtwagen. Deze vullen met een druk van 350 bar, personenauto’s kunnen met een druk van 700 bar gevuld worden. Waterstof tank je per kilo. De kiloprijs ligt zo rond de tien euro en met een tankinhoud van ruim 5 kilo reken je voor een volle tank zo’n 50 euro af. Je kunt hier dan weer zo’n 500 kilometer mee rijden, wat de prijs qua brandstof vergelijkbaar maakt met een doorsnee benzine auto.

Wat kost het rijden in een waterstofauto?

De prijs qua brandstofverbruik mag dan vergelijkbaar zijn met een doorsnee auto, dat gaat voor de rest van het plaatje absoluut niet op. De aanschafwaarde van de auto ligt hoog, met een vanafprijs van ruim 83.000 euro moet je voor de Nexo flink in de buidel tasten. Maar, wie even teruggaat naar de prijs van de eerste elektrische auto’s, ziet dat deze toen ook vele malen hoger lag dan nu. Als de techniek zich verder ontwikkelt en de waterstofauto aan populariteit wint, zal deze prijs waarschijnlijk ook zakken.

Dan de bijtelling: dit jaar was de bijtelling nog 8% voor waterstofauto’s, maar aankomend jaar zal deze verhoogd worden naar een bijtellingspercentage van 12% over de gehele cataloguswaarde. Net als voor de elektrische auto hoef je voor de waterstofauto geen wegenbelasting af te tikken.

Waterstofauto Nexo

Auto van de toekomst?

Na een weekje rondrijden in het ‘ruimteschip’, moet ik zeggen dat ik er behoorlijk aan gewend ben geraakt. Er wordt gevraagd of dit de auto van de toekomst is, maar daar is simpelweg nog geen antwoord op te geven. Er zijn daarvoor te veel andere factoren van invloed. Zo heb ik het met de medewerker van het waterstofstation over de beperkte mogelijkheden tot het vullen van deze auto. “Volkomen mee eens,” geeft hij aan. “Maar, het is een kip en het ei verhaal. Mensen willen in deze auto’s investeren als er voldoende gemak is en dus voldoende tankstations zijn. Maar aan de andere kant wordt pas in die stations geïnvesteerd wanneer er voldoende auto’s op de weg zijn.”

Momenteel zijn er op verschillende plekken in Nederland stations in ontwikkeling. In 2021 zouden er minimaal 8 stations aan het lijstje toegevoegd moeten worden. Voor mensen die in de buurt van één van de vijf stations wonen, is het tanken natuurlijk geen probleem. Bij het station in Rhoon komen de bussen van de RET meerdere malen per dag langs, maar personenauto’s daarentegen een stuk minder. Slechts zo’n vijf auto’s per dag komen er vullen. Speciaal voor deze vijf auto’s moet vanwege het vullen op hogere druk dan ook de waterstof gekoeld worden, wat extra energie kost. Daarnaast wordt niet alle waterstof groen opgewekt. Grijze waterstof wordt gewonnen uit aardgas en kolen, groene waterstof wordt gemaakt met energie uit duurzame bronnen. Helaas is veruit de meeste waterstof op dit moment nog grijs. Toch zijn er voldoende mogelijkheden en moet je niet vergeten dat dit een vrij nieuwe techniek is, die nog volop doorontwikkeld wordt. Mijn eindoordeel: met de Nexo geeft Hyundai je een kijkje in de auto van de toekomst en dat ziet er niet verkeerd uit!