Een van de drie verschillende soorten warmtepompen is een volledige warmtepomp. Deze kan je cv-ketel compleet vervangen en daardoor wordt je gasverbruik nul. De andere soorten zijn de hybride warmtepomp en de ventilatiewarmtepomp.

Hoe werkt een volledige warmtepomp?

De volledige warmtepomp werkt compleet op stroom en zorgt voor zowel de verwarming van je woning als warm water. Hierdoor kan je cv-ketel definitief de deur uit. De pomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en verwarmt hiermee je huis. Net als bij een cv wordt er warm water door je radiatoren geleid, waardoor deze opwarmen en daarmee ook de ruimtes in huis verwarmen. De aanvoertemperatuur van dit water is bij een warmtepomp zo’n 45-50 graden Celsius. Bij een cv-ketel is dit 60-80 graden. Dit houdt in dat een warmtepomp er langer over doet om je huis te verwarmen. Om het binnen toch behaaglijk te krijgen kun je kiezen voor vloer- of wandverwarming en zogeheten lagetemperatuur-radiatoren (LT-radiatoren). Deze radiatoren zijn groter en warmen daardoor sneller op.

Verder heeft de volledige warmtepomp een reservoir voor warm water voor je douche en kranen. Hierdoor is de pomp wel een flinke jongen en ongeveer zo groot als een hoge koelkast.

radiator ophangen

Twee soorten pompen

Er zijn twee soorten volledige warmtepompen te onderscheiden. Eén variant gebruikt de lucht als warmtebron en de ander haalt zijn warmte uit de bodem of het grondwater. Bij de eerste variant hoort een buiten-unit met een ventilator. Met dit apparaat verzamelt de pomp warmte uit de buitenlucht. Een nadeel van deze unit is dat de ventilator geluid maakt. Denk dus na waar je de unit neerzet, zodat zo min mogelijk mensen hier hinder van ondervinden.

De tweede variant, de bodemwarmtepomp, verzamelt  warmte uit de bodem of het grondwater. Dit houdt in dat je een tuin moet hebben waar in de grond geboord kan worden. Dit is best een grote stap en de aanschaf van deze pomp kost je dan ook een stuk meer dan de luchtwarmtepomp. Voordelen van deze warmtepomp met bodembron is dat je het apparaat niet ziet en hoort en bovendien gaat deze langer mee dan een buiten-unit. Daarnaast verbruikt deze duurdere pomp minder energie.

Anderen lazen ook:  Zorgeloos wonen met minder aardgas: innovatieve nieuwe verwarmingssystemen

warmtepomp bodem

Kosten en subsidies

Een volledige warmtepomp is de duurste warmtepomp. Er zit ook nog een verschil in kosten wanneer het apparaat op luchtaanvoer dan wel op bodemaanvoer werkt. De pomp, die de warmte uit de lucht haalt, kost tussen de 6500 en 14000 euro. Hier is 1300 tot 2500 euro subsidie voor te krijgen. Dit kan nog tot het jaar 2021. De pomp met de bodem en het grondwater als warmtebron is het duurst. Deze kost maar liefst 8500 tot 19500 euro, de subsidie hiervoor begint bij 2650 euro en kan oplopen tot 3400 euro. Deze prijzen zijn overigens inclusief btw en installatiekosten. Verdere kosten kunnen liggen in de aanschaf van vloerverwarming, LT-radiatoren en een zwaardere stroomaansluiting. Op deze lijst van het RVO is te zien voor welke warmtepompen subsidie beschikbaar is.

Wanneer geschikt?

Een volledige warmtepomp is eigenlijk alleen geschikt voor jouw woning als je huis goed tot zeer goed geïsoleerd is. Dit houdt in dat je goede dak- en vloerisolatie nodig hebt. Daarnaast moet je gevulde spouwmuren hebben en HR++ glas of het nog duurdere HR+++ glas. De reden dat je huis goed geïsoleerd moet zijn, is het feit dat de warmtepomp werkt met een lagere verwarmingstemperatuur dan een cv-ketel. Om deze reden wordt een slecht geïsoleerd huis niet warm genoeg, omdat te veel warmte kan ontsnappen.

Groener Wonen nieuwsbrief