Een van de drie verschillende soorten warmtepompen is een ventilatiewarmtepomp. Deze kleine pomp haalt warmte uit ventilatielucht en is te gebruiken in huizen met mechanische ventilatie. De andere soorten zijn de volledige warmtepomp en de hybride warmtepomp.

Hoe werkt een ventilatiewarmtepomp?

De pomp is naast de cv-ketel te gebruiken, in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem. Veel huizen, die tussen 1976 en 2000 gebouwd zijn, hebben zo’n ventilatiesysteem. Hierdoor wordt er koele, schone lucht in huis geblazen. De ventilatiewarmtepomp haalt op zijn beurt warmte uit die ventilatielucht en stuurt die warmte terug naar de ketel. Op die manier ga je efficiënter om met warmte en hoeft de cv-ketel minder hard te stoken. Zo verbruikt deze dus minder gas. Een ventilatiewarmtepomp is vaak echter niet voldoende om je huis goed te verwarmen. De pomp is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid lucht die uit het ventilatiesysteem komt. Daarom is ook een cv-ketel nog wel vereist.

Je zou kunnen zeggen dat als je je mechanische ventilatie een tandje hoger zet en dus meer lucht naar je warmtepomp stuurt, je huis beter wordt verwarmd. Dit is alleen niet het geval. Door de extra ventilatielucht, die koel is, moet de pomp harder werken voor hetzelfde resultaat. Dit houdt in dat je dus alleen maar meer stroom verbruikt, maar je woning niet warmer wordt.

ventilatie installatie

Kosten en subsidies

De ventilatiewarmtepomp is de goedkoopste optie van de drie verschillende warmtepompen. De prijs voor het apparaat ligt tussen de 2500 en 4700 euro. Tot het jaar 2021 is er nog subsidie te verkrijgen bij de aanschaf van een warmtepomp. Bij de ventilatievariant is dit een bedrag tussen de 1250 en 1500 euro. Naast deze warmtepomp maak je dus ook nog gebruik van je ketel. Mocht je deze ook meteen willen vernieuwen, dan kijk je naar een kostenplaatje van 3600 tot 5800 euro. De hoogte van de subsidie blijft gelijk. Deze investering is terug te zien in een lagere energierekening. Met een ventilatiepomp ben je ongeveer 180 euro per jaar goedkoper uit, dan met alleen een ketel op gas. (Cijfers Milieu Centraal)

Anderen lazen ook:  Cv-ketel voorbereiden op de winter

Wanneer geschikt?

De pomp is dus geschikt voor huizen met mechanische ventilatie. En wanneer je huis ook nog eens zeer goed geïsoleerd is, kan de ventilatiewaterpomp zelfs als enige verwarming fungeren.

Heb je thuis balansventilatie dan is deze warmtepomp niet geschikt. Balansventilatie zorgt (net als de mechanische ventilatie) voor gezonde lucht door koele buitenlucht naar binnen te blazen. Maar balansventilatie verwarmt deze koele buitenlucht meteen door warmte uit de lucht binnen halen. Deze warmte is dan niet meer beschikbaar voor de ventilatiewarmtepomp om terug te sturen naar de ketel.

Groener Wonen nieuwsbrief