Een eerste stap in het verbeteren van de isolatie in je woning is het vervangen van het enkel glas of dubbelglas voor HR glas. Maar wat als je het glas in je woning niet kan of wil vervangen? Met een aantal alternatieven kun je toch enkel glas isoleren. We geven je graag tips.

Door enkel glas te isoleren heb je minder last van condensdruppels op het raam en blijft het langer warm in je huis. Enkel glas isoleren kan op een aantal verschillende manieren:

  • Een voorzetraam plaatsen
  • Isolatiefolie plakken
  • Afsluitende gordijnen ophangen

Lees ook: Het nut en belang van isolatie.

Enkel glas isoleren met folie

Enkel glas isoleren kan je eenvoudig doen met isolatiefolie. Door de folie aan te brengen op je raam verbeter je de isolatiewaarde. Het effect is niet te vergelijken met dubbelglas. Wanneer je echter ook isolerende gordijnen ophangt, komt de isolatiewaarde wel dicht in de buurt van dubbel glas.

Breng isolatiefolie zorgvuldig aan om luchtbubbels en schimmelvorming te voorkomen. Let er daarnaast op dat de folie niet zonwerend is. Door de zon buiten te houden ga je juist meer energie verbruiken om je woning warm te houden.

Voorzetraam plaatsen of gordijnen ophangen

Bij enkel glas isoleren is het belangrijk om een extra luchtlaag te creëren. Dat kan door middel van een voorzetraam of door dikke gordijnen op te hangen. Door de extra luchtlaag voorkom je dat warmte door het raam binnenkomt of ontsnapt. De werking van deze isolatiemethodes is vergelijkbaar met de werking van dubbelglas.

Het ophangen van dikke gordijnen bespaart je ongeveer evenveel energie als het aanbrengen van isolatiefolie. Door zowel folie als gordijnen te gebruiken, kun effectief enkel glas isoleren en meer energie besparen.

Benieuwd wat je nog meer kan doen om de isolatie in je woning te verbeteren? Denk dan eens aan vloerisolatiedakisolatie of spouwmuurisolatie.

Anderen lazen ook:  Subsidie isolatie

Groener Wonen nieuwsbrief