Vind jij energie besparen samen met kinderen een uitdaging? Maak het leuk en eenvoudiger met deze tips!

Op school leren kinderen dat de opwarming van de aarde grote gevolgen heeft. Door met z’n allen duurzamer te leven kunnen we een rooskleurigere toekomst tegemoet gaan. Voor een kind kan dit echter moeilijk te begrijpen zijn. Want wat is energie nu eigenlijk en waarom is het goed om de lampen niet aan te laten staan als je weg bent? We geven je graag een aantal tips om energie besparen samen met kinderen makkelijker en leuker te maken.

Energie besparen samen met kinderen

Hoe maak je kinderen ervan bewust dat energie besparen belangrijk is?

Energie besparen samen met kinderen kan een uitdaging zijn. De leeftijd van je kind speelt hierbij ook een belangrijke rol. Hele jonge kinderen zullen bijvoorbeeld de grotere verbanden niet snappen. Je kan ze wel energiebesparend gedrag aanleren. Zo kun je ze bijvoorbeeld vertellen dat ze de lampen uit moeten zetten als ze deze niet gebruiken. Door ze hieraan te herinneren als ze het vergeten, zal het uiteindelijk een automatisme worden.

Nadelig voor dieren

Kinderen op de basisschool kun je wat meer betrekken bij energiebesparing. Leg ze bijvoorbeeld uit dat energieverspilling slecht is voor het milieu en nadelig voor allerlei dieren. De poolkappen zijn aan het smelten en daardoor heeft de ijsbeer straks geen ruimte meer om te leven. Door energie te besparen in huis kunnen zij de ijsbeer een handje helpen.

Energie besparen samen met kinderen

Ga op ontdekkingstocht

Energie besparen samen met kinderen tussen de leeftijd van 7 en 12 jaar kun je leuk maken door er een spel van te maken. Verzin zelf uitdagingen of maak gebruik van bestaande spellen, zoals de Junior Energiecoach.

Ga samen op ontdekkingstocht in het science museum NEMO in Amsterdam. In de interactieve tentoonstelling ‘Energierijk’ van NEMO kun je zelf zoveel mogelijk energie uit licht, wind en water vangen om vervolgens allerlei bijzondere objecten in beweging te zetten. Deze interactieve tentoonstelling leert kinderen hoe duurzame energie werkt. Wanneer ze snappen hoe het in elkaar zit, zal het thuis ook makkelijker zijn om energie te besparen samen met je kinderen.

Anderen lazen ook:  6 tips voor een duurzaam leven met je gezin

Energie besparen

Laat ze meedenken

Oudere kinderen kun je laten meedenken in manieren waarop jullie als gezin energie kunnen besparen. Vertel ze hoeveel jullie als gezin per maand kwijt zijn aan energiekosten. Met een slimme meter kun je eenvoudig je energieverbruik in de gaten houden.

Maak er een uitdaging van om met z’n allen zoveel mogelijk energie te besparen en daarmee geld te besparen. Bijvoorbeeld door korter te douchen, een trui aan te trekken in plaats van de thermostaat hoger te zetten en de spelcomputer uit te zetten. Met het geld dat jullie overhouden kun je dan afspreken om iets leuks te gaan doen.

Duurzaam leven met je gezin

Energie besparen samen met kinderen

Energie besparen samen met kinderen kan alleen maar als je zelf het goede voorbeeld geeft. Zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tanden poetsen en doe het licht van de badkamer uit als je klaar bent. Als jullie samen tanden poetsen, maak er dan ook een punt van dit je dit doet. Zeg bijvoorbeeld ‘Zo, we zijn klaar met tanden poetsen. Dan doen we het licht uit en de deur dicht’. Zo leren kinderen dat het normaal is.

Naast dat je je kinderen leert om energie te besparen, ben je natuurlijk zelf ook nooit te oud om te leren. Lees bijvoorbeeld eens onze tips om snel energie te besparen of bekijk 6 tips om duurzamer te leven met je gezin.

Groener Wonen nieuwsbrief