Er is steeds meer aandacht voor duurzaam leven. We proberen allemaal beter voor het milieu te zorgen en letten op ons afval. Maar hoe kun je duurzaam leven met je gezin?

Met kinderen in huis produceer je al snel meer afval en heb je sneller nieuwe spullen nodig. Kinderen groeien immers op een gegeven moment uit hun kleding. We geven je daarom zes tips voor een duurzaam leven met je gezin.

1. Tweedehands is je beste vriend

Minder spullen kopen is natuurlijk een goede stap naar een duurzaam leven met je gezin, maar het is niet altijd haalbaar. Wanneer je toch nieuwe spullen nodig hebt, kies dan voor tweedehands.

Het aanbod aan tweedehands kinderkleding en speelgoed is enorm. Google maar eens op tweedehands kinderkleding en je vindt een lijst aan resultaten. Er zijn ook steeds meer initiatieven in opkomst waarbij je baby- en kinderspullen kunt huren, zoals bij Mr. Beetle.

Koningsdag tweedehands spullen verkopen

2. Geef oude spullen weg

Over tweedehands gesproken: Als jouw kinderen hun kleding of speelgoed ontgroeid zijn, geef ze dan zelf weg of verkoop het. Zo kan iemand anders nog van jouw spullen genieten.

3. Gebruik zo min mogelijk plastic

Kies voor producten die onverpakt zijn en recycle het plastic wat je wel gebruikt. Kijk ook eens naar de mogelijkheden om houten speelgoed te kopen in plaats van plastic. Geef je kinderen een broodtrommel en herbruikbare beker mee naar school in plaats van boterhamzakjes en kleine drinkpakjes. Zo beperk je al jouw plastic afval.

Comfortabel wonen in de winter

4. Duurzaam leven met je gezin in huis

Met meerdere personen in huis verbruik je vaak ook meer energie. Wil je duurzaam leven met je gezin? Kijk dan eens naar je energieverbruik en bespaar waar je kan. Trek stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt. Probeer korter te douchen en minder vaak te wassen.

Anderen lazen ook:  Energie besparen samen met kinderen

Kun je nog wel wat meer tips gebruik om energie te besparen? Lees dan ook deze snelle bespaartips.

5. Groene tuin

Niet alleen in huis kun je aanpassingen maken voor een duurzaam leven met je gezin, maar ook in je tuin. Heb je een tegeltuin? Vervang dan een stuk van je tuin voor groen en zet planten neer. In een kindvriendelijke, groene tuin kunnen ze spelen en nieuwe dingen ontdekken. Maak bijvoorbeeld samen een insectenhotel en ontdek welke insecten er in jullie tuin komen.

Duurzaam op vakantie in eigen land

6. Duurzaam leven met je gezin op vakantie

Voor een echt duurzaam leven met je gezin is het ook goed om te kijken waar je op vakantie gaat. Een verre reis is natuurlijk erg leuk, maar duurzaam is het niet. In Nederland zijn ook prachtige plekken te ontdekken. Een vakantie in eigen land is niet alleen duurzaam, maar ook erg leuk. Bekijk hier onze tips voor een vakantie in Nederland.