Je bent je er vast van bewust dat onze oceanen vol raken met plastic en het plasticverbruik ondanks diverse maatregelen nog steeds erg hoog is. Wil je graag minder plastic gebruiken maar weet je niet goed hoe? Door te starten met deze simpele tips kan je eenvoudig minder plastic verbruiken.

Volledig zero waste leven is voor velen een erg grote stap. Of we het nu door hebben of niet, we produceren op een dag veel afval. Natuurlijk is het geweldig als je van de ene op de andere dag volledig zero waste kan gaan leven, maar voor velen is dat niet weggelegd. Ga daardoor niet bij de pakken neerzitten. Met een paar kleine stappen kun je ook een verschil maken voor het klimaat. Als we allemaal wat minder plastic gebruiken scheelt dat al een hoop afval en helpen we de plasticsoep verkleinen.

Leg standaard een boodschappentas in je auto

Neem je jezelf vaak voor om deze keer je eigen boodschappentas mee te nemen naar de supermarkt, maar vergeet je dat dan toch weer? Een plastic tasje kopen draagt niet alleen bij aan de vervuiling, maar het scheeltje iedere keer toch weer een paar centen in je portemonnee. Leg daarom standaard een reserve boodschappentas in je auto. De volgende keer dat je je tas vergeet, kun je die tas uit je auto pakken. Ga je op de fiets boodschappen doen? Koop een fietstas en doe daar je boodschappen in.

Extra tip: Stop een klein katoenen tasje in je handtas of in je jaszak. Als je onverwachts in de stad toch nog even snel naar de supermarkt of winkel gaat, heb je altijd een klein tasje bij je.

Tips om duurzamer te kopen

Minder plastic gebruiken in deĀ supermarkt

Koop je fruit en groenten los in de supermarkt of op de markt en gebruik je eigen herbruikbare zakje. Zijn er bepaalde producten die je veel gebruikt, zoals havermout, rijst of pasta? Kies dan voor de grotere zakken. Hoe groter de hoeveelheid, hoe minder verpakking er in verhouding nodig is. Vaak is het ook goedkoper voor jouw portemonnee om producten in een grote verpakking te kopen. Thuis kan je eventueel de rijst, pasta of havermout bewaren in een kleinere, goed afgesloten bakjes. Zo kun je eruit halen wat je nodig hebt voor je maaltijd en de rest goed bewaren in de kast.

Anderen lazen ook:  Wonen in tien ton plastic

Gebruik een herbruikbare koffiebeker en waterfles

In Nederland kun je water uit de kraan prima drinken. Het is hier dus eigenlijk niet nodig om een flesje water te kopen. Vind je het wel makkelijk om een fles mee te nemen voor onderweg? Gebruik dan een herbruikbare fles. Koop je vaak een bekertje koffie op het station? Neem eens je eigen herbruikbare beker mee. Bij sommige winkels krijg je daarnaast ook korting als je je eigen beker gebruikt. Meer tips over duurzame koffie lees je hier.

Gebruik in plaats van plastic boterhamzakjes een herbruikbaar zakje of een broodtrommel om je lunch in mee te nemen.

Plasticvrije verzorgingsproducten

Een simpele stap om minder plastic te gebruiken is je shampoofles en doucheschuim te vervangen voor een verpakkingsvrij stuk zeep en een shampoobar. Dat is beter voor het milieu dan een plastic fles. Ook je plastic tandenborstel kan je vervangen voor een borstel van bamboe.

Afval scheiden tips

Recycle wat je wel gebruikt

Heb je plasticafval in huis? Verzamel het dan in een aparte zak en recycle het. Heb je moeite met afval scheiden? Lees dan deze tips om afval scheiden makkelijker te maken.

Extra tip: Verzamel plasticafval tijdens je wandeling

Vind je het heerlijk om even tot rust te komen tijdens een wandeling in het park of het bos? Neem een katoenen tas mee en verzamel stukken afval die je ziet liggen. Zo zorg je ervoor dat er minder plastic rondzwerft.

Minder plastic gebruiken is makkelijker met deze producten:

Meer praktische tips op het gebied van duurzaamheid ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg Groener Wonen op Facebook en Instagram.

Groener Wonen nieuwsbrief