Bewegingssensoren, slimme apparaten en apps die realtime inzicht geven. De techniek staat voor niets en dankzij verschillende slimme snufjes kun je flink besparen op de energierekening. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

Slimme verlichting

Zo’n 15% van ons energieverbruik gaat op aan verlichting. Je kunt er dan ook flink op besparen. Zeker met behulp van wat slimme snufjes zoals een bewegingssensor. Plaats deze in ruimtes waar je niet vaak of maar kort komt. De sensor zorgt ervoor dat het licht vanzelf aanspringt, maar ook dat het weer uitgeschakeld wordt wanneer er geen beweging in de ruimte plaatsvindt. Hiermee voorkom je dat er onnodig licht blijft branden. Er zijn ook slimme lampen, die je bijvoorbeeld vanuit een app op afstand kunt bedienen. Ze leveren niet direct een besparing op, maar mocht je twijfelen of een lamp nog brandt, kun je deze in ieder geval vanaf een afstand uitschakelen. Zo voorkom je dat een lamp de hele dag onnodig aanstaat.

Je kunt op nog veel meer manieren besparen op verlichting, denk bijvoorbeeld aan het installeren van ledlampen en het optimaal gebruik maken van daglicht. We vertellen je er meer over in het artikel ‘Bespaartips energie: zo kun je op verlichting besparen’.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt je besparen op je verwarming. Ben je vergeten de verwarming uit te zetten? Dan kun je dit gewoon vanaf een afstand doen. Geen gloeiende radiatoren terwijl jij op je werk bent. Sommige slimme thermostaten zijn zelflerend en kunnen je gedrag herkennen, ze spelen hier slim op in en zorgen dat de verwarming aanspringt op momenten dat het nodig is. Ook zijn er tegenwoordig slimme radiatorknoppen. Deze kunnen ‘voelen’ of er een raam openstaat. Is dit het geval? Dan schakelt de knop de verwarming uit en voorkom je dat je onnodig stookt en de warmte direct weer verliest.

Anderen lazen ook:  Energielabel: Hoe zit het nou?

Ook op verwarming valt flink te besparen, zoals je kunt lezen in het artikel ‘8x tips: energie besparen op verwarming, zo doe je dat!’

slimme thermostaat

Tijdschakelaars

Je weet waarschijnlijk wel dat je met een tijdschakelaar of schakelklok kunt besparen op verlichting. Maar er zijn nog meer apparaten waarbij een schakelklok een uitkomst kan bieden. Denk bijvoorbeeld aan het opladen van je telefoon of andere apparaten. Vaak liggen deze de hele nacht aan de lader, terwijl ze na enkele uren al vol zijn. Dit kan zorgen voor sluipverbruik. Met een schakelklok kun je een maximale tijd instellen en bespaar je energie. Dit werkt ook bij andere apparaten, zoals televisies en computers en hun randapparatuur.

Apps voor inzicht

Sluipverbruik is verbruik van energie dat je in eerste instantie niet zult opmerken. Denk bijvoorbeeld aan apparaten die toch energie verbruiken, terwijl ze uit staan. Door middel van een app kun je inzicht krijgen in je sluipverbruik, maar ook in je verbruik in het algemeen. Zo kun je erachter komen waar je eventueel energie zou kunnen besparen. Je kunt een algemene app downloaden, maar sommige energieleveranciers bieden dit ook als een service aan hun klanten. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt al haar klanten de Greenchoice app aan om meer inzicht te verkrijgen in het energieverbruik. Via de BOKS Live-functie kun je op elk moment van de dag je verbruik inzien en per categorie zien hoeveel energie er verbruikt wordt en waar je dus kunt besparen.