Het is weer lente, dat betekent voor veel mensen dat het tijd is voor de voorjaarsschoonmaak. Maar hoe pak je dat handig aan? En kun je dat wel op een duurzame manier doen? Om je een handje te helpen delen we graag een stappenplan met wat tips!

Stap 1: Bereid je voor

Voordat je meteen grijpt naar je schoonmaakspullen, is het slim om eerst een plan te bedenken. Wat wil je gaan doen? Maak een lijstje van welke kamers en zaken je wilt aanpakken. Loop door je huis en kijk wat er allemaal wel toe is aan een schoonmaakbeurt. Neem je tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Je hele huis in één dag grondig schoonmaken is vaak niet realistisch. Kies er bijvoorbeeld voor op je te richten op een verdieping per dag.

Voordat je begint met schoonmaken, is het prettig om eerst op te ruimen. Zo krijg je overzicht in de kamer. Leg spullen terug op de plek waar ze thuis horen. En als je dan toch allerlei spullen in je handen hebt, denk dan ook eens kritisch na of je het wel wilt bewaren. De voorjaarsschoonmaak is ook het ideale moment om te ontspullen en spullen die je niet meer gebruikt weg te doen. Gooi het niet zomaar weg in de afvalbak, maar kijk of je er iemand anders blij mee kan maken. Een extra voordeel van ontspullen is dat je in het vervolg ook minder spullen hoeft op te ruimen en schoon te maken.

Wanneer is de laatste keer geweest dat je de prullenbakken, lichtschakelaars, gordijnen en zonnepanelen hebt schoongemaakt? Waarschijnlijk denk je daar niet meteen aan, maar toch is het fijn om deze mee te nemen in je voorjaarsschoonmaak. Ga je in het najaar schoonmaken? Vergeet dan ook niet je radiatoren schoon te maken als je die nog hebt. Door stof kan je energierekening ongemerkt oplopen.

Voorjaarsschoonmaak

Stap 2: Geen voorjaarsschoonmaak zonder schoonmaakspullen

Natuurlijk heb je schoonmaakspullen nodig voor de voorjaarsschoonmaak. Kijk welke schoonmaakspullen je al in huis hebt. Mis je een aantal schoonmaakmiddelen? Het is niet altijd nodig om chemische middelen te kopen. Met natuurlijke middelen als azijn, baking soda, zout en citroen kun je al veel schoonmaken. Ook kun je je eigen schoonmaakmiddelen maken.

Handige spullen voor de voorjaarsschoonmaak zijn:

  • Azijn
  • Baking soda
  • Citroen
  • Schoonmaakdoekjes
  • Trekker voor de ramen
  • Oude krant of zeem

Kies liever niet voor microvezeldoekjes. Deze laten namelijk microplastics los in de was. De meest duurzame oplossing voor schoonmaakdoekjes is om zelf van oude shirts schoonmaakdoekjes te maken. Je kan ook katoenen doekjes kopen.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Stap 3: Starten met schoonmaken

Dan is het nu tijd om te beginnen met schoonmaken. Het makkelijkste is om van boven naar beneden te werken. Begin op zolder en eindig met de hal. Werk ook in de kamers van boven naar beneden. Begin dus met de bovenkant van je kastjes en eindig met het schoonmaken van de vloer.

Misverstanden bij het schoonmaken

Vaak denken mensen dat je beter kan schoonmaken met veel sop. Het tegendeel is echter waar. Te veel sop zorgt er juist voor dat je vuil minder effectief kan verwijderen. Volg de geadviseerde hoeveelheid op de verpakking van je schoonmaakmiddel. Daarmee krijg je niet alleen een schoner resultaat, maar het is ook beter voor het milieu.

Een andere fout die vaak gemaakt wordt, is ramen gaan lappen als de zon schijnt. Door de zonnestralen valt het je waarschijnlijk meer op hoe vies je ramen zijn. Toch is het niet verstandig om meteen naar buiten te rennen met een emmer water. De warmte van het zonlicht zorg er namelijk voor dat het water op het glas veel sneller verdampt. Dat zorgt voor lelijke strepen. Je kan dus beter even wachten tot het bewolkt is.

Tips voor de voorjaarsschoonmaak per klus

We hebben per schoonmaakklus een aantal handige en duurzame tips voor je:

Duurzame keuken

Keuken

  • Je kan de spoelbak eenvoudig ontsmetten met rozemarijn. Het kruid heeft namelijk een antibacteriële werking. Breng 150 ml water aan de kook en voeg vijf of zes rozemarijntakjes toe. Laat dit tien minuten trekken. Meng het aftreksel met een beetje afwasmiddel om je spoelbak te desinfecteren.
  • De vaatwasser reinig je eenvoudig met een aantal schijfjes citroen en een beker azijn. Gooi de beker azijn onderin de vaatwasser om. Leg in het bovenste rek van de vaatwasser de schijfjes citroen. Zet de vaatwasser aan. Zodra deze klaar is, is ‘ie gelijk schoon.
  • Het is niet nodig om je magnetron te schrobben. Plaats een bak met 1 liter water en wat schijfjes citroen in de magnetron. Zet magnetron aan en laat het 5 minuten op de hoogste stand draaien. Daarna kun je eenvoudig met een vochtige doek het losgekomen vuil verwijderen.
Anderen lazen ook:  ZO is de nieuwe manier van schoonmaken

  • Breng een grote pan met water en 8 eetlepels baking soda aan de kook. Zet je de filters van je afzuigkap erin en laat deze een paar minuten koken. Als de filter niet helemaal in de pan past, kun je ‘m tussendoor omdraaien.
  • Je waterkoker kan je eenvoudig ontkalken met azijn of citroen. Giet een flinke scheut azijn of citroensap in de waterkoker. Doe er ongeveer een liter water bij en zet de waterkoker aan. Laat het water nadat het aan de kook is nog een half uur intrekken. Daarna kun je eenvoudig kalk verwijderen. Spoel de waterkoker goed na en droog het af om te voorkomen dat je straks azijn of citroen in je thee proeft.
  • De oven kun je schoonmaken met een mengsel van azijn, baking soda en water. Het rooster kun je schoonmaken in een bak met heet water en waspoeder. Maak een mengsel van baking soda en waterstofperoxide en smeer dit over de bakplaat. Laat het drie uur intrekken en je kan daarna het vuil zo weghalen met een doekje.
  • Ontdooi je koelkast en vriezer en maak deze schoon met een mengsel van azijn en water.

Water besparen in de badkamer

Badkamer

  • Vlekken op je spiegel? Snijd een aardappel doormidden en wrijf deze over de spiegel. Wrijf het na met een schone doek en je hebt weer helder zicht.
  • Azijn helpt je kalkaanslag in de badkamer te verwijderen. Beter is het om kalkaanslag in de badkamer te voorkomen door na het douchen de tegels droog te wrijven met je handdoek.
  • Heb je nog tandpasta in een tube in huis? Voeg dan wat tandpasta toe aan een teiltje met lauw water. Gebruik het mengsel om de kalkaanslag van je glazen douchewand te verwijderen.
  • De douchekop kun je eenvoudig schoonmaken met een ballon of plastic zakje en azijn. Vul de ballon met wat verdunde azijn en trek deze over de kraan. Laat het een nacht intrekken. Het mengsel weekt al het vuil los en verwijdert de kalk. De douchestralen komen de volgende dag weer krachtig uit je douchekop.
  • Last van kalkaanslag in je wc? Gooi een halve fles azijn of cola in de wc-pot en laat dit een nachtje intrekken.

Verschillende types glas herkennen HR glas herkennen

Woonkamer

  • Snijd een ui in vieren en voeg deze toe aan een emmertje met water. Gebruik dit water om je ramen streeploos te lappen. Je hebt verder geen schoonmaakmiddelen nodig.
  • Je tapijt of vloerkleed kan je schoonmaken met baking soda. Ga eerst goed met de stofzuiger over je tapijt heen. Strooi vervolgens baking soda royaal over het tapijt en masseer dit in met een natte borstel. Laat het vervolgens 24 uur intrekken en zuig dan met de stofzuiger de baking soda op. Is je vloerkleed wat vaal geworden? Je kan de kleur opfrissen door er nat zout over heen te strooien. Als het zout is opgedroogd, kun je het eenvoudig opzuigen met je stofzuiger.
  • Zorgt jouw stofzuiger voor een vieze geur in huis? Haal dan eerst je stofzuigerzak of -bak leeg. Het is niet nodig om een luchtverfrisser te sprayen. Je kan de vieze geur eenvoudig verdrijven door even goed te luchten. Duurt het je te lang? Gooi dan voor het stofzuigen wat kaneelpoeder op de grond en zuig dit op. Je stofzuiger zal dan de geur van kaneel gaan verspreiden tijdens het zuigen.

Stap 4: Laat het luchten en geniet

Tijdens en na het schoonmaken is het goed om je woning te ventileren. Haal de frisse lucht in huis en laat het waaien door je schoongemaakte kamers.

Minimalistisch leven

Stap 5: Bewust op weg naar de volgende voorjaarsschoonmaak

Als je net de duurzame voorjaarsschoonmaak achter de rug hebt, verdien je best een schouderklopje! Je hebt je huis opgeruimd en grondig schoongemaakt. Wil je dat tevreden gevoel vasthouden? Probeer dan de rust en ruimte in je huis vast te houden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Door bewust te kijken naar wat je extra in je huis brengt, kun je echter wel (een deel) van die rust vasthouden. Door simpelweg minder spullen te hebben, hoef je ook minder op te ruimen en schoon te maken. Dat scheelt je weer werk voor je volgende voorjaarsschoonmaak.

Groener Wonen nieuwsbrief