Je leven versimpelen en richten op wat voor jou essentieel is, daar draait het om bij minimalisme. Minder spullen kopen, overbodige spullen weggeven of zuiniger leven. Het is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het laat ook je huis én hoofd opgeruimder aanvoelen. Wil jij minimalistisch leven? Lees dan onze tips.

Minimalistisch leven is duurzaam. Door minder spullen te kopen en te bezitten bespaar je grondstoffen. Alles wat op zolder staat opgeborgen in dozen, omdat je het zo weinig gebruikt kan voor een ander juist heel nuttig zijn. Door je spullen weg te geven, hoeft de ander deze niet opnieuw te kopen, wat grondstoffen en energie scheelt en dus beter is voor de aarde.

Ruim je huis op

Een minimalistisch leven betekent niet dat je opeens al je bezittingen moet weggooien en in een leeg huis woont. Het betekent wel dat je bewust nadenkt over de spullen die je koopt en al bezit. Terwijl je aan het opruimen bent, denk eens kritisch na over je het voorwerp in je handen wel gaat gebruiken. Ben je écht van plan om dat ene boek nog te lezen? Draag je dat ene shirt dat je jaren geleden kocht nog wel eens?

Gebruik tijdens het opruimen drie dozen: een doos voor spullen die je nog moet repareren of gaat hergebruiken, een doos met spullen die je wilt doneren en een doos voor afval.

Meer tips nodig hoe je kan ontspullen? Lees dan deze 4 tips en deze 4 methodes om te ontspullen.

Koop geen overbodige spullen meer

Als je jouw huis eenmaal opgeruimd hebt, wil je dat natuurlijk ook zo vasthouden. Door geen overbodige spullen meer te kopen voorkom je dat je huis in mum van tijd weer een rommel is. Wanneer je simpelweg minder spullen hebt, is het natuurlijk ook veel makkelijker om je huis opgeruimd en schoon te houden.

Anderen lazen ook:  4 methodes om te ontspullen

Wil je toch iets nieuws kopen? Overweeg dan om voor je nieuwe aankoop iets ouds weg te gooien of te geven. Zo blijf je minimalistisch leven.

Een stap verder in minimalistisch leven

Bevalt het minimalistisch leven je wel en wil je niet langer rommel in je huis brengen? Overweeg dan eens om deze tips te gebruiken:

  • Zeg nee tegen gratis cadeautjes die je krijgt bij maaltijden of bepaalde producten.
  • Vraag voor je verjaardag een belevenis cadeau in plaats van spullen
  • ‘Ontspul’ ook je telefoon. Verwijder apps die je toch nooit gebruikt of zet meldingen uit die je toch nooit leest.
  • Investeer in duurzame producten van goede kwaliteit in plaats van steeds nieuwe producten te kopen die je snel moet vervangen.

Meer weten over minimalistisch leven?

Lijkt het minimalistisch leven je wat? Bekijk dan de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ op Netflix. Hierin worden mensen geïnterviewd die altijd op zoek zijn naar dingen loslaten. Want dat is tenslotte wat er in de westerse wereld continu gaande is: iedereen is op zoek naar spullen waar we écht tevreden mee zijn, maar die eeuwige zoektocht maakt ons eigenlijk alleen maar ongelukkig.

Of lees een van deze boeken:

                       

                        

Groener Wonen nieuwsbrief