Bij het toepassen van energiebesparende maatregelen, kijkt men vaak ook naar de terugverdientijd. Wij vertellen je meer over dit onderwerp en het rendement dat je uit energiebesparende maatregelen kunt halen.
Wat is terugverdientijd?
Wanneer je een investering doet, kijk je vaak naar de terugverdientijd. Je berekent dan hoe lang het duurt voor je de investering die je doet weer terugverdient door wat je hebt bespaard. De terugverdientijd is per situatie verschillend en daarom ook geen garantie. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen koopt, hangt de terugverdientijd in jouw situatie af van de hoogte van het aanschafbedrag, een eventuele subsidie, maar ook hoeveel zonne-energie de panelen op jouw dak opwekken. Bij isolatie zijn bijvoorbeeld het type materiaal, de buitentemperatuur en de energieprijzen van invloed. Dergelijke factoren spelen bij alle maatregelen een rol. De terugverdientijden die we in dit artikel noemen, kun je zien als richtlijnen.
Terugverdientijd van zonnepanelen
Zonnepanelen worden steeds vaker toegepast om woningen te verduurzamen en energie te besparen. Logisch, want je ziet de besparing direct terug op je energierekening. Momenteel kun je het overschot van zonne-energie dat je opwekt terugleveren via de salderingsregeling. Je krijgt hiervoor een vergoeding, maar deze regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd. Daarnaast zijn er in verschillende gemeenten subsidies verkrijgbaar voor zonnepanelen en kun je BTW terugvragen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n vijf tot zeven jaar.
Is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen? Kijk dan eens naar de alternatieven voor zonnepanelen op het dak zoals een energiecoöperatie.
Terugverdientijd van isolatie
De terugverdientijd van isolatie varieert nogal omdat er zoveel verschillende soorten isolatie zijn. Het rendement is afhankelijk van welk deel van de woning je isoleert maar ook van het gekozen isolatiemateriaal. Daarnaast is de grootte van je huis van invloed. Bij onderstaand rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een gemiddelde rijtjeswoning,
- Spouwmuur: drie tot vijf jaar
- Dakisolatie: zeven tot negen jaar
- Vloer- en kruipruimteisolatie: acht tot tien jaar
Terugverdientijd van warmtepomp
De terugverdientijd van warmtepompen is ook afhankelijk van veel verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld de mate waarin het huis geïsoleerd is, de buitentemperatuur en de hoogte van de energieprijzen. Ook verschilt de terugverdientijd per type warmtepomp. Daarnaast zijn er voor de aanschaf van een warmtepomp ook subsidies beschikbaar. Doorgaans verdien je in een goed geïsoleerde woning een hybride warmtepomp het snelst terug. Onder optimale omstandigheden kan dit al binnen zeven tot negen jaar zijn. De bodem/waterwarmtepomp en de water/waterwarmtepomp hebben de langste terugverdientijd, zo’n vijftien tot twintig jaar.
Kijk niet alleen naar de terugverdientijd
Laat je door een lange terugverdientijd niet ontmoedigen. Er spelen vele andere zaken een rol, zoals actuele subsidies. Ook is het belangrijk om te kijken naar de huidige situatie; wanneer je cv-ketel bijvoorbeeld toch al aan vervanging toe is en je sowieso al moet investeren, is een warmtepomp een goede overweging. Laat je van tevoren goed informeren en laat iemand doorrekenen wat je zou kunnen besparen. Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt een handige woningscan aan. Hierbij zie je in een oogopslag wat je zou kunnen besparen. Mocht je de investering willen doen, maar op dit moment te weinig budget hebben, overweeg dan de Energiebespaarlening. Deze lening voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen, sluit je heel voordelig af. Lees er meer over in ons artikel over de Energiebespaarlening.
*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.