Het is een onderwerp waar Feenstra steeds vaker vragen over krijgt: thuisbatterijen. Met ontwikkelingen zoals de verwachte afbouw van de salderingsregeling, zijn mensen op zoek naar een manier om het meeste rendement uit hun zonnepanelen te halen. Maar is een thuisbatterij voor jou geschikt? En waar moet je bij aanschaf rekening mee houden? Ronald Pilot is innovatiemanager bij Feenstra en vertelt meer over de thuisbatterij.

Pilot en zijn collega’s krijgen regelmatig vragen van klanten die overwegen om een thuisbatterij te kopen. “Veel mensen vragen zich af wat ze met hun zonnepanelen moeten doen na de afschaffing van de salderingsregeling. Een thuisbatterij is een van de opties die zij onderzoeken.”

Scenario’s

Wanneer je overweegt om een thuisbatterij te installeren in je huis, is het volgens Pilot vooral belangrijk om te bedenken wat jouw doel is met deze toevoeging aan het stroomnet in jouw huis. Er zijn volgens Pilot verschillende scenario’s die maken dat mensen interesse hebben in een thuisbatterij.

1: Optimaliseren van energieverbruik

“Gemiddeld gebruiken mensen ongeveer 30% van de zelf opgewekte zonne-energie. De overige 70% wordt teruggeleverd aan het net. En op een ander moment, als de zon niet schijnt, neem je je energie weer van het net af. Dus eigenlijk is het net nu een soort grote batterij door de salderingsregeling.” Nu die vervalt, zou je de thuisbatterij kunnen gebruiken om de zonne-energie die je overdag opwekt, in je huis te houden en op andere momenten te gebruiken. “Maar het is wel belangrijk dat je de grootte van je batterij goed afstemt op je stroomverbruik. Het idee is dat je de batterij die overdag geladen wordt in de avonduren weer kunt ontladen. Het maakt dan dus uit of je elektrisch kookt, airco’s gebruikt of thuis de elektrische auto aan de laadpaal hangt. Een te grote batterij is vaak een slechte investering. Deze zijn duurder, terwijl je ook genoeg zou hebben aan een kleinere batterij.”

2: Gebruiken om te handelen

Het tweede scenario is dat klanten hun batterij willen gebruiken voor de onbalansmarkt of slim om willen gaan met dynamische tarieven. “Mensen stemmen het opladen van hun batterij af op gunstige marktprijzen en gebruiken of verkopen de energie later voor een hogere prijs. Maar zonder salderingsregeling wordt dit minder interessant.”

3: Onafhankelijk leven

De derde situatie is er volgens Pilot een waar veel misverstanden over bestaan. “Mensen willen steeds onafhankelijker zijn. Klanten willen een thuisbatterij om deze te kunnen gebruiken als de stroom in bijvoorbeeld hun stad uitvalt. Maar dat is niet zo eenvoudig. Het kan inderdaad, maar dan moet je wel extra aanpassingen aan de elektrische systemen in je huis hebben gedaan. Daarbij moet je je realiseren dat een batterij met een vermogen van 4kW bijvoorbeeld prima de basisfuncties in je huis kan laten doorgaan, maar een kookplaat kun je er veelal niet op aansluiten. Dit vraagt om een goed doordachte installatie, inclusief gescheiden stroomgroepen en veiligheidsmaatregelen.”

Anderen lazen ook:  Stap voor stap duurzamer leven

4: Net verzwaren

In het vierde scenario hebben klanten een bestaande netaansluiting die niet zwaar genoeg is om bijvoorbeeld een warmtepomp op aan te sluiten. “Hier kan een thuisbatterij een oplossing zijn door op piekmomenten extra vermogen te leveren. Dit zien we vooral bij bedrijven regelmatig terug.” Bij al deze scenario’s is het volgens Pilot belangrijk om na te denken over je doel en de bijpassende installatie. “Wil je vooral het meeste rendement uit je eigen stroom halen? Dan is een zonnestroomboiler gecombineerd met een kleine batterij ook een optie. Maar schaf niet gewoon een batterij aan zonder voor jezelf in kaart te brengen wat het doel ervan is, ook op de langere termijn.”

Capaciteit versus vermogen

Er zijn diverse soorten thuisbatterijen op de markt, met verschillende doelen en mogelijkheden. “Veel mensen realiseren zich niet het verschil tussen capaciteit en vermogen. Capaciteit bepaalt hoeveel energie een batterij opslaat; vermogen bepaalt hoe snel hij laadt en ontlaadt. Ook hierin is het belangrijk om te weten wat je doel is. Wordt de batterij vooral gebruikt om het standaard nachtverbruik op te vangen, dan is vermogen vaak minder belangrijk. Verwacht je in de toekomst meer stroom te willen gebruiken van je zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat je elektrisch gaat rijden of een warmtepomp aanschaft, dan is het zaak om de capaciteit hier op af te stemmen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een systeem dat voorbereid is en later makkelijk is uit te breiden. Zo ben je voorbereid op de toekomst.”

Terugverdientijd

Logischerwijs zijn veel klanten die bij Pilot aankloppen ook benieuwd naar de terugverdientijd van een thuisbatterij. “Maar dat kan ik eigenlijk niet voor hen berekenen. We kunnen de toekomstige energieprijzen sowieso niet voorspellen, dus daar kunnen we niets over zeggen. Maar mensen kunnen wel zelf een sommetje maken waardoor ze een idee krijgen. Ze weten wat ze voor een kilowattuur betalen. En ze weten ook wat ze voor een kilowattuur betalen als ze de energiebelasting en btw niet meer terugkrijgen en wat ze bij hun huidige leverancier aan terugleververgoeding moeten betalen, of wat hun leverancier aan onbalansvergoeding voorspelt. Dan kun je het sommetje wel maken.” Wees echter kritisch op de rooskleurige voorspellingen en terugverdientijden die soms worden voorgespiegeld.

 

Meer tips voor een veilig thuis of het besparen van energie?
Kijk op zorgeloos.nu