Het is een bijzondere combinatie: zonnepanelen en een rieten dak. Toch is het niet onmogelijk om zonnepanelen op een rieten dak te leggen. Een rieten dak met zonnepanelen is daarnaast ook nog eens dubbel zo duurzaam. We vertellen je er graag meer over.

Een rieten dak is duurzaam doordat het gemaakt is van een natuurlijk product. Na ongeveer één jaar kan riet gebruikt worden op daken. Een goede dakconstructie van riet zorgt daarnaast ook voor een goede isolatie. Riet drijft vocht namelijk goed af. Een nadeel van riet is wel dat het minder lang mee gaat dan dakpannen en het vraagt ook meer onderhoud.

Vroeger werden daken veel van riet gemaakt, omdat het goedkoper is dan dakpannen. Tegenwoordig zie je rieten daken vooral terugkomen vanwege de uitstraling. Wie zijn huis met rieten dak duurzamer wil maken, kan overwegen om zonnepanelen te plaatsen.

Hoe worden zonnepanelen op een rieten dak geplaatst?

Om de karakteristieke uitstraling van het rieten dak te behouden worden de zonnepanelen verwerkt in het riet. Je kan het vergelijken met hoe een dakraam in een rieten dak wordt gezet. Je maakt ruimte in het dak vrij en vult deze op met de zonnepanelen. Voor het behoud van het riet is het ook beter om de panelen in het riet te verwerken.

Als zonnepanelen bovenop een rieten dak geplaatst worden, kan het riet eronder na een regenbui slecht drogen. Dat is dan weer nadelig voor de levensduur van het riet. Het is bovendien ook lastiger om je dak te onderhouden. Je moet namelijk eerst de panelen verwijderen voordat je bij het riet kan.

Zonnepanelen op een bestaand rieten dak

Het is eenvoudiger om zonnepanelen in een nieuw rieten dak te plaatsen dan op een bestaand dak. Zonnepanelen plaatsen op een bestaand rieten dak is een uitdaging, omdat de ruimte onder de dakbedekking waterdicht moet zijn. Om vochtophoping te voorkomen moet de ondergrond voorzien zijn van een synthetisch dakrubber, een EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer). Een EPDM is bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Anderen lazen ook:  Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een nieuw rieten dak

Bij een nieuw rieten dak kun je het synthetische dakrubber al tijdens de bouw laten aanbrengen in de ondergrond van het dak. Het is belangrijk om zonnepanelen goed in het dak te leggen. Riet wordt namelijk in de loop der jaren dunner, waardoor een rieten dak iets zal inzakken. Het is daarom slim om gelijk tijdens de bouw zonnepanelen in het rieten dak te leggen.

Zonnepanelen op een rieten dak kun je het beste op gelijke hoogte of zelfs iets lager dan het dakoppervlak laten installeren. Wanneer de panelen namelijk boven het oppervlak uitsteken, is er een grotere kans op vochtophoping. Vocht zorgt ervoor dat het dak niet goed kan drogen en er schimmel kan ontstaan. Het is daarnaast verstandig om voor een gesloten dakconstructie te gaan, omdat het beter isoleert en een betere brandveiligheid heeft.

Waar moet je rekening mee houden bij zonnepanelen op een rieten dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak zijn er dus een aantal zaken om rekening mee te houden. De belangrijkste punten hebben we hieronder nogmaals op een rij gezet:

  • De ruimte onder zonnepanelen moet voorzien zijn van een synthetisch dakrubber om de constructie waterdicht te maken.
  • De panelen mogen niet te hoog liggen, omdat het riet nog dunner wordt in de loop der jaren. Ze mogen echter ook niet te diep in het rieten dak ingewerkt worden. Wanneer er schaduw op de panelen valt, verlaagt dat de opbrengst.
  • Ventilatie is belangrijk voor een optimale werking van de zonnepanelen. Zonnepanelen op een rieten dak moeten daarom vrij van het riet worden ingewerkt.

Groener Wonen nieuwsbrief